Forelegg for identitetstyveri – søker ny permisjon

VEDTAR FORELEGG: Yousuf Gilani vedtar forelegget for identitetstyveri.

VEDTAR FORELEGG: Yousuf Gilani vedtar forelegget for identitetstyveri. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Varaordfører Yousuf Gilani vedtar et forelegg på 15.000 kroner for identitetstyveri, og søker permisjon ut juni 2018.

DEL

DRAMMEN: Politiets etterforskning er ferdig, og saken har vært innom statsadvokaten for påtalemessig vurdering.

Påtalemyndigheten har landet på å ilegge Yousuf Gilani et forelegg. Det har han i samråd med sin forsvarer, advokat Harald Stabell bestemt seg for å vedta.

Ifølge politiadvokat Heidi Neumann er forelegget på 15.000 kroner. Hun har ikke mottatt kvittering på at Gilani har vedtatt forelegget. Derfor ønsker ikke Neumann foreløpig å gå inn på hva påtalemyndigheten mener knytter Gilani til den falske e-posten.

LES OGSÅ: Varaordføreren siktet for identitetstyveri

Her er eposten som statsadvokaten mener Gilani sendte. Eposten er hentet fra kommunens byggesaksarkiv.

Her er eposten som statsadvokaten mener Gilani sendte. Eposten er hentet fra kommunens byggesaksarkiv.

Erkjenner ikke straffskyld

– Dette for å bli ferdig med saken og unngå ytterligere belastning for mine nærmeste. Daglige avisoppslag har vært en stor belastning for meg og mine nærmeste, skriver Gilani i en pressemelding.

Les hele pressemeldingen nederst i saken.

Men varaordføreren erkjenner ikke straffskyld.

– Jeg godtar ikke noe skyldspørsmål i denne saken, fordi jeg ikke har sendt noen falsk epost, skriver han i en pressemelding.

– Jeg ønsker å understreke at jeg ikke har sendt epost i noen andres navn. Politiet har foretatt en grundig gjennomgang av mine elektroniske enheter uten å finne bevis som kan knytte mine elektroniske enheter til den nevnte e-posten. Men min IP-adresse er misbrukt, og jeg vet ikke av hvem. Likevel er det noe jeg må forholde meg til, skriver han videre.

LES OGSÅ: Gilani er valgt og kan ikke velges bort

– Umenneskelig press

I pressemeldingen skriver Gilani også om Marienlyst-saken:

– Marienlyst-saken har vært viktig for meg. Den saken var en avgjørende årsak for at jeg kom tilbake 1. oktober fra min permisjon. Det å stemme mot prosjektet var svært viktig for meg.

Varaordføreren skriver at de siste ukene har vært ekstremt krevende å stå i som person.

– Det har til tider vært et umenneskelig press. Av helsemessige årsaker søker jeg derfor permisjon fra mine politiske verv ut juni 2018, skriver han.

LES OGSÅ: Gilani søker permisjon ut september

Gilani har vist til sin forsvarer Harald Stabell for ytterligere kommentarer i saken. Stabell bekrefter at Gilani har vedtatt et forelegg på 15.000 kroner minus 500 kroner for én dags utholdt varetekt. Stabell presiserer at vedtagelsen ikke innebærer at Gilani verken aksepterer de faktiske forholdene som politiet har lagt til grunn eller noe straffeansvar. Vedtakelsen baserer seg på en helhetsvurdering av belastningen det vil være å gå gjennom en eller flere rettsrunder i en sak som i flere måneder har vært et mareritt for Gilani. På spørsmål om han kan bekrefte at ikke politiet har lagt frem bevis som knytter Gilani til eposten utover IP-adressen, svarer Stabell at når forelegget er vedtatt på dette tidspunktet i saken har ikke han oversikt over hvilke bevis politiet har lagt til grunn for forelegget.

Søker permisjon

Høyres gruppeleder Tove Paule bekrefter overfor DT at Gilani har sendt en kort permisjonssøknad begrunnet med helsemessige årsaker. Permisjonssøknaden vil bli diskutert i forbindelse med et gruppeledermøte senere i ettermiddag. Utover dette har ikke Paule noen kommentar nå. Det er bystyret i morgen som skal ta stilling til permisjonssøknaden.

Yousuf Gilani har forøvrig meldt forfall til kommunestyremøtet tirsdag.

Han har derfor også trukket spørsmålet til ordføreren, hvor han spør om ordføreren vil ta initiativ til å granske sin egen rolle i Marienlyst-saken i forhold til kommunens Etikkplakat.

Det bekrefter ordfører Tore Opdal Hansen.

Venstres gruppeleder, Eidi Ann Hansen, skriver i en epost til Drammens Tidende: «Påtalemyndighetene mener det er hevet over enhver rimelig tvil at Yousuf Gilani er skyldig i identitetstyveri. Han har også truet lokalpolitikere til å trekke seg fra sine verv. Dette er uforenelig med å være lokalpolitiker. Vi kan ikke ha det sånn i Drammen.»

Ifølge Ulf Erik Knudsen, Frps nye gruppeleder, er det ikke avklart mandag kveld hvem samarbeidspartiene går for som vikar-varaordfører. Gruppelederne skal møtes igjen i morgen, og målet er å bli enige om kandidat før bystyremøte. Høyres gruppeleder, Tove Paule, sier også at kandidaten ikke er klar.

- Ingen kommentar, er svaret på alle spørsmål rundt aktuelle kandidater.

Den nye varaordføreren må velges blant formannskapets medlemmer, og dermed er det ikke så mange å velge i. Venstre mister formannskapsplassen i Gilanis permisjonstid.

Som sist, da Jon Helgheim ble valgt som varaordfører i Gilanis permisjonsperiode, vil opposisjonspartiene fremme egen kandidat. Da var det Ap-representant Merete Risan som ble foreslått.

Om det blir Risan eller noen andre denne gangen blir også klart først tirsdag, ifølge Aps gruppeleder Eivind Knudsen.

Reidar Foehling, styreleder i Drammen Venstre, sier mandag at han ikke har bestemt seg for om han kommer til å anmelde Gilani for trusler.

LES OGSÅ: Stabell skal forsvare Gilani

Les hele pressemeldingen fra varaordfører Yousuf Gilani her:

Kjære drammensere

Politiet er ferdig med sin etterforskning av meg. De har konkludert med at det ikke vil bli tatt ut en tiltale. Men jeg har fått et forelegg for identitetskrenkelse.

Jeg ønsker å understreke at jeg ikke har sendt epost i noen andres navn. Politiet har foretatt en grundig gjennomgang av mine elektroniske enheter uten å finne bevis som kan knytte mine elektroniske enheter til den nevnte emailen. Men min IP-adresse er misbrukt, og jeg vet ikke av hvem. Likevel er det noe jeg må forholde meg til.

Denne saken har vært en enorm belastning for meg og min nærmeste familie.

Jeg godtar ikke noe skyldspørsmål i denne saken fordi jeg ikke har sendt noen falsk epost. Heller ikke politiet har funnet spor av den på min mobil eller datamaskin.

Jeg erkjenner ikke straffeskyld i saken. Jeg har likevel i samråd med min advokat Harald Stabell valgt å vedta forelegget. Dette for å bli ferdig med saken og unngå ytterligere belastning for mine nærmeste. Daglige avisoppslag har vært en stor belastning for meg og mine nærmeste.

Jeg vil også benytte anledningen til å si at Marienlyst-saken har vært viktig for meg. Den saken var en avgjørende årsak for at jeg kom tilbake 1. oktober fra min permisjon. Det å stemme mot prosjektet var svært viktig for meg.

Jeg har tidligere uttalt at jeg vil annonsere mitt veivalg til bystyret ovenfor alle folkevalgte representanter. Men jeg føler at det også er riktig og viktig å fortelle om hva jeg vil gjøre videre til mine velgere. Det er de som tross alt har valgt meg inn i Drammen bystyre.

De siste ukene har vært ekstremt krevende å stå i som person. Det har til tider vært et umenneskelig press. Av helsemessige årsaker søker jeg derfor permisjon fra mine politiske verv ut juni 2018. Jeg ber om forståelse for at jeg ikke ønsker å gi ytterligere kommentarer utover dette.

Artikkeltags