DRAMMEN: Drejer er tilknyttet Spedbarnsteamet i BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) og mener det er viktig for kvinner å få til en god tilknytning til barnet før fødselen.– Vi ser at de som føder uten å ha fått denne tilknytningen strever mer i barseltiden. Noen opplever at de ikke klarer å bli glad i barnet sitt, sier psykologen. Til tross for at det er mer åpenhet om at disse båndene ikke alltid kommer med en gang, er det fortsatt tabubelagt.

– Det er ikke uvanlig at kvinner blir deprimerte når de ikke klarer å glede seg til barnet kommer, sier Drejer.

Uheldige stresshormoner

Psykologen forteller at for noen kvinner kan disse båndene være helt fraværende under svangerskapet, men så er det akkurat som å skru på en bryter etter fødselen. Vips, så er morsfølelsen 100 prosent på plass.

– Men holder ikke det?

– Vi vet at stresshormoner passerer morkaka og kan påvirke barnet. Derfor er det viktig at mødrene får hjelp til uavklarte spørsmål. Det fører til mindre stress, både hos mor og det ufødte banet, forklarer hun.

Drejer mener det er grunn til å tro at tilknytningsproblemer i svangerskapet er vanligere blant de uønskede gravide.

- Men vi ser det også noen ganger hos svært etterlengtede barn, for eksempel ved kunstig befruktning. Noen har kanskje mange forsøk bak seg, og mange skuffelser. Når man endelig blir gravid, kan det bli mye vanskeligere å ønske dette barnet velkommen, forklarer hun.

LES OGSÅ: Stine (21) og «Mona» (44) ble ufrivillig gravide

«Straffes» for abort

Psykologen treffer også en del kvinner som har tatt abort, og får problemer ved neste svangerskap.

– Enkelte blir bekymret for å miste barnet de venter som straff for at de valgte abort, og dette handler ikke om religion. Men det å ha vært gjennom en abort, setter i gang reaksjoner hos kvinnene, sier Drejer.

Hun forklarer at den viktige tilknytningen handler om at barnet trenger en trygg omsorgsperson for å få en god psykisk utvikling.

LES OGSÅ: Trues av abortmotstandere

Andre saker på dt.no:

Flytter gudstjenesten for å rekke herrestafetten

30-40 cm snø på Konnerud lørdag

«Bombemannen» blir ikke løslatt