DRAMMEN: Denne uken forsvinner sommerværet – meteorologisk institutt melder om overskyet og ustabilt vær med maksimum 20 grader den kommende uken for Drammen.

I Lier, Hurum og Røyken er det meldt noe kjøligere. Og mens mange kanskje kunne tenkt seg noen solstråler midt på sommeren, er det godt nytt for Buskeruds landbruk at varmen tar seg en pause i starten av juli.

– Særlig her i Røyken, hvor det er stort sett korn som produseres, trenger vi regn og kaldere vær, ler Toril Kure, nestleder i Røyken Bondelag.

LES OGSÅ: Blir juli like bra i år som i fjor?

Sist gang det var ordentlig nedbør var for nesten en måned siden, og med det varme været i mai og juni trenger kornet mer fuktighet.

– Heldigvis er det ikke varmt også, så plantene ikke blir helt utsultet, forteller hun. Med 200 mål som kan vannes og 450 mål som er avhengig av regn, krysser Kure fingrene for nedbør så snart som mulig. Godt vær trenger hun ikke før i august.– Til høstingen trenger vi tørt og varmt vær, men fram til da ønsker jeg meg regn, sier Kure.

LES OGSÅ: Nå blir det kaldere

Bra for bærene

For dem som bekymrer seg for om Lierjordbærene tar skade av de lave temperaturene, kan jordbær- og epleprodusent Marius Egge berolige med at jordbær har godt av kjølige forhold.

– Dette er godt vær for jordbærene, de trives godt når det er lav temperatur og regn, sier Egge.

Han kan fortelle at denne sesongen har ikke vært noe toppår på produksjonsfronten, men heller ikke så aller verst. Om knappe to uker er jordbærsesongen over og eplesesongen tar til. Sesongen startet tidlig i år på grunn av det varme vårværet, og avsluttes dermed tidligere.

– Når det er kjølig får jordbærene lengre tid til å vokse og modne, og det er bare bra, forteller han.

LES OGSÅ: Høstfest for eplebøndene

Utelivet ikke bekymret

Når landbruket gjør det bra, kan det fort bli litt roligere for utelivsbransjen.

– For oss er det hele sesongen fra april til august som teller, noen dårlige uker spiller ikke så stor rolle, forteller Henrik Ornum, eier av Picasso og Glass.

– Vi er jo veldig avhengige av været, og det er fortsatt litt tidlig å si hvordan denne sommeren har gått, forteller han.

LES OGSÅ: Denne byen er «hot»

Videre kan han fortelle at både mai og juni har vært gode måneder for utelivet og at det er mer folk på restauranter nå enn for bare seks-sju år siden.

– Det er både min erfaring og også hva andre i bransjen forteller meg; flere spanderer på seg et restaurantbesøk i juli nå om dagen enn for kun noen få år siden.

Mange er nødt til å holde seg i nærheten av arbeidsplassen og man fordeler sommerferie mer, og da er det enklere å kose seg med god mat i sommermånedene. Også jordbærselgerne Lisa Heggedal Knudsen (16) og Mervet Tugsuz (15) mener klart at de selger mest når sola titter fram.

– Da er det flere folk i byen og det frister vel mer med jordbær da, tenker jentene.

– Og så er det mye hyggeligere å sitte ute, smiler de.