Gå til sidens hovedinnhold

Dømt for skattesvik

Artikkelen er over 7 år gammel

En 38 år gammel mann fra Lier er dømt til fengsel i ett år og seks måneder for omfattende skattesvik.

DRAMMEN: Dommen falt i Drammen tingrett i begynnelsen av juli. Mannen var tiltalt for flere tilfeller av skattetriksing og dokumentforfalskninger i forbindelse med sin næringsvirksomhet.

BAKGRUNN: Truet på livet – ble skattesnyter

I retten avga han en uforbeholden tilståelse, noe som ga ham en strafferabatt. I utgangspunktet ville straffenivået vært på fengsel på rundt to år. Aktor la ned påstand om ett år og tre måneder, mens retten til slutt landet på fengsel i ett år og seks måneder, hvorav 120 dager betinget.

Dessuten er mannen fradømt retten til å drive selvstendig næringsvirksomhet, være daglig leder eller ha andre ledende stillinger eller å sitte i styret for selskap i en periode på tre år.

Det kommer på toppen av at han allerede har hatt to år konkurskarantene.

LES OGSÅ: Sommerlyn kan gi brann til jul

Ildspåsettelse

Bakgrunnen for saken er at mannen drev byggevirksomhet i Norge med innleide folk fra Polen og materialer og utstyr fra Polen.

I retten forklarte mannen at han ble presset for penger av polske långivere. Det gikk så langt at långiverne skal ha utsatt både 38-åringen og hans kone for trusler og vold.

Både småbruket deres og svigerforeldrenes drivhus skal ha blitt utsatt for ildspåsettelse. Ingen av disse forholdene ble anmeldt til politiet for da truet långiverne med enda hardere reaksjoner.

Det var derfor mannen skaffet penger ved å manipulere kontoutskrifter og la være å betale skatt og avgifter. I fjor roet endelig situasjonen seg etter at 38-åringen ved hjelp av en «forhandler» fikk meglet en løsning.

LES OGSÅ: 13 sjåfører tatt for å kjøre for fort

Aggressive kreditorer

I dommer skriver Drammen tingrett at disse forholdene er i liten grad dokumentert, men at retten ikke kan utelukke at 38-åringen var utsatt for aggressive kreditorer fra Polen. Rettene finner ikke dette formildende.

Retten mener det må reageres strengt på denne formen for økonomiske overtredelser, ikke minst fordi oppdagelsesrisikoen er lav.

Det var først da bobestyrer i 38-åringens konkursrammede aksjeselskap anmeldte saken til politiet at forholdene ble etterforsket og skattevesenet ble raskt koblet inn.

I tillegg til dommen i tingretten kommer det samlede skatte- og avgiftskrav som foreløpig ikke er beregnet, men kan komme opp i millionbeløp.

LES OGSÅ: Passord kan snart være fortid