DRAMMEN: En ung kvinne fikk fredag ettermiddag epilepsianfall ombord på et stappfullt persontog på vei fra Oslo mot Drammen. Skremte medpassasjerer mener at toget var fyllt langt utover det forsvarlige.

Facebook-knapp kommer her

Midt i ettermiddagsrushet hadde nemlig NSB unnlatt å sette opp alternativ transport mot Asker/Drammen til tross for innstilte avganger grunnet problemer på Vestfoldbanen. Resultatet ble et sprengfullt regiontog med avgang 14.45 fra Oslo til Skien.

- Vår ombordansvarlig kan bekrefte at det var særdeles trangt. Ettersom dette toget i utgangspunktet er fullt på en vanlig fredag oppstod det en spesiell situasjon, slik at det ble ekstremt fullt, opplyser kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB.

LES OGSÅ: Kjørte fra konduktøren på perrongen

- Måtte dyttes inn

Ifølge togpendler Eva Granøe fra Sande, måtte togpersonalet fysisk dytte passasjerene inn fra perrongen for å få igjen dørene.

- Det er det verste jeg har sett, og jeg har pendlet i mange år. Toget var så fullt at dørene ikke ville gå igjen, og bare stod og pep. Folk ble fysisk dyttet inn i kupeen av det som så ut som lokføreren, sier Granøe.

Ombordansvarlig i NSB mener ifølge Lundeby at det ikke var snakk om dytting, og avviser dette.

Det var imidlertid inne i en av kupeene at dramatikken nådde nye høyder underveis mot Drammen, når en jente i slutten av tenårene fikk et epileptisk anfall midt i all trengselen. Det skal også ha vært svært varmt i vognene, med låste vinduer som ikke lot seg åpne.

LES OGSÅ: Lokfører glemte å stoppe

Panikkstemning

- Jenta ble borte i flere minutter uten at vi fikk kontakt med henne, og det ble panikkstemning rundt oss. Det nyttet ikke å få tak i en konduktør som kunne rope opp en lege over høyttaleranlegget, fordi det var så tettpakket i midtgangen at det var umulig å ta seg frem. Vi måtte bare be folk rope videre bakover etter hjelp, sier Granøe.

Til slutt maktet en lege som befant seg på toget å ta seg frem til den akutt syke jenta. Da hadde det ifølge Granøe gått flere minutter, og jenta hadde kommet seg til hektene igjen.

- Etter hvert kom det også en konduktør frem, nokså rød i ansiktet, påpeker Granøe.

Lundeby mener allikevel at situasjonen ble løst på en god måte fra togpersonalet.

- Vår ombordansvarlig fikk kjapt beskjed om at det var sykdom i toget, og fikk kontakt med en av konduktørene som bisto i situasjonen. Dette inntraff før Asker, og hadde det vært behov for ytterligere medisinsk tilsyn hadde man tilkalt ambulanse på Asker stasjon. Det ble vurdert som ikke nødvendig, og vedkommende gikk av toget i Drammen, sier Lundeby.

LES OGSÅ: Forbrukerrådet slakter buss for tog

- Helt forsvarlig

NSB avviser at situasjonen på noe vis var uforsvarlig, og at sikkerheten var ivaretatt på alle måter.

- Det er lov å ha fire passasjerer per kvadratmeter. Det er langt innenfor nordmenns intimsone, men det er den tekniske standen på toget. Det har ikke noe med hva som er bekvemt å gjøre, men det er forsvarlig sikkerhetsmessig, fremholder Lundeby.

Den oppfatningen deles ikke av togpendler Granøe.

- Dette gikk bra takket være våkne medpassasjerer. Hva hvis det hadde vært hjerteinnfarkt? Er det forsvarlig å kjøre med tog som er så fulle at det ikke er fremkommelig i gangene, spør Granøe, som ble forferdet av trengselen.

LES OGSÅ: Togpendlere fraktet i godsvogn

Beklager «dårlig komfort»

Lundeby forklarer at toget var utstyret med fire konduktører istedenfor to, som opplevde å ha full kontroll på situasjonen.

- Dersom togpersonalet hadde opplevd at sikkerheten ikke er god nok, så hadde man ikke kjørt. Da sier prosedyren at toget blir stående inntil tilstrekkelig mange har gått av toget, så det er ikke noe tema. Her var det full kontroll, slår Lundeby fast.

Lundeby finner allikevel grunn til å beklage at servicenivået ikke ble ivaretatt på en god nok måte.

- I dette tilfellet greide vi ikke leve opp til hva man kan forvente når det gjelder komfort, luft og plass. På vegne av NSB vil jeg beklage at vi ikke var på det nivået vi bør være, men vi skiller mellom komfort og sikkerhet, sier Lundeby.

LES OGSÅ: NSB hadde satt opp for få busser - igjen

Fikk ikke informasjon

Togpendler Granøe kritiserer dessuten NSB for mangelfull informasjon og dårlig kommunikasjon med passasjerene.

- Dette visste de om på forhånd, og man kunne i det minste henvist til andre tog på Oslo S. Det er mange negative erfaringer med NSB om dagen. I dag morges ble det innstilt et tog fra Drammen fordi man manglet togpersonell, sier en oppgitt Granøe.

Også her finner Lundeby grunn til å ta selvkritikk på vegne av NSB.

- Reisende skal ha blitt oppfordret om å benytte lokaltogene mot Drammen på Oslo S, men det oppfattet heller ikke vårt togpersonale. Derfor tror jeg vi må innrømme at det ikke ble informert godt nok om alternative muligheter, medgir Lundeby.

LES OGSÅ: Problemdag for NSB