Gå til sidens hovedinnhold

Høie glad for abort-engasjement

Artikkelen er over 7 år gammel

Over hele landet markeres den internasjonale kvinnedagen med protest mot reservasjonsmulighet for fastleger. - Veldig bra, sier mannen bak forslaget.

HOLE/DRAMMEN: Drammens Tidende møtte helseminister Bent Høie etter at han innledet Buskerud Høyres årsmøte fredag kveld. 

Reservasjonsretten var et av KrFs krav for å samarbeide med Høyre og Frp. Nå kalles forslaget for reservasjonsmulighet av personene bak, men under parolene lørdag vil det bli tatt et oppgjør med det som er den nye regjeringens mest upopulære forslag blant folket.

- I hele landet vil det lørdag bli 8. mars-paroler der nei til reservasjonsmulighet er et av hovedtemaene. Hva tenker du om det?

- Jeg synes det er veldig bra med politisk engasjement og har ikke noe imot det. Det er et tema som er omdiskutert, det er det ingen tvil om, sier helseministeren.

- Styrker kvinners mulighet

Han  mener at de som fremstiller dette som en omkamp på abortloven tar feil.

- Dette forslaget har ingen betydning for muligheten til å få gjennomført selvbestemt abort. Jeg mener det vi foreslår styrker kvinners mulighet til å vite hvilke leger som har reservert seg, og ikke minst sikkerheten om at det er et godt alternativt tilbud til stede, sier Høie, som synes det Arbeiderpartiets trykk mot reservasjonsretten er merkelig.

Før 8. mars har Ap-politikere spredt plakater med nei til reservasjonsrett-budskap aktivt på sosiale medier.

- Jeg synes en del av trykket som kommer fra Arbeiderpartiet sin side er veldig merkelig, i og med så sent som i 2009 synes det var greit at leger reserverte seg ut ifra sitt eget forgodtbefinnende over alt mulig, uten krav til informasjon til kvinnen, sier Høie.

- Reservasjonsrett det viktigste

I en reportasje i  dagens Drammens Tidende tar flere av drammensregionens mest fremtredende kvinner et oppgjør med reservasjonsretten.

NRK-programleder og fysiker Selda Ekiz er en av dem.

– I Norge så er det jo reservasjonsretten som er det viktigste, syns jeg, i dagens kvinnekamp. Kronikken til Sigrid Bonde Tusvik i Dagsavisen, «Skam på skambeinet» tar det helt på kornet, og sier det jeg mener veldig godt, sier hun til Drammens Tidende.

Kl. 15.30 markeres den internasjonale kvinnedagen med en parole fra Torgeir Vraas plass på Strømsø i Drammen.

LES OGSÅ (DT+): Vi vil reservere oss mot den sittende regjeringen

Stor motstand i kommunene

Drammens Tidende har tidligere avdekket at de kvinnelige Høyre-ordførerene i regionen er imot reservasjonsmuligheten. '

Det gjelder Monica Vee Bratlie (Hurum), Ann Sire Fjerdingstad (Øvre Eiker) og Helene Justad (Lier). 

I tillegg har et flertall i Drammen bystyre signalisert at de er imot reservasjonsmulighet.

Et flertall i helse, sosial og omsorgskomiteen i Drammen sa tirsdag ja til å støtte kommunens høringsuttalelse om lovforslaget. Drammen kommune mener forslaget ikke tar godt nok hensyn til befolkningen.

LES OGSÅ: Høie vurderer å droppe kommunene

LES OGSÅ: Tårer under abortdebatt

Kommentarer til denne saken