Nå er Drammen førstevalget

Drammensordfører Tore Opdal Hansen (H) var meget godt fornøyd i går. – Dette er en gledens dag, uttalte han da det ble kjent at også Ap nå vraker Gullaug til fordel for Drammen. – Bygging her kan skje forferdelig raskt, lover han.

Drammensordfører Tore Opdal Hansen (H) var meget godt fornøyd i går. – Dette er en gledens dag, uttalte han da det ble kjent at også Ap nå vraker Gullaug til fordel for Drammen. – Bygging her kan skje forferdelig raskt, lover han. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Drammen pekes ut som eneste alternativ for nytt sykehus i Buskerud. – Bygging kan skje forferdelig raskt, lover ordføreren.

DEL

DRAMMEN: Drammensordfører Tore Opdal Hansen (H) var i går hoppende glad da det ble kjent at Arbeiderpartiet kaster Gullaug-kortene og i likhet med flere andre partier går inn for bygging av nytt sykehus i Drammen.

Derfor vil han ikke fordele skyld eller henge ut politikere.

– Dette har vært en veldig politisk styrt prosess, så det er et studium alene å finne syndebukker. Nå syns jeg vi skal bruke kreftene på å se fremover og begynne å jobbe med saken, sier han.

Per i dag fins det ingen offisielle tomtealternativ til Gullaug. Og selv om det er Helse Sør-Øst som formelt skal gravlegge Gullaug, og dermed vurdere nye tomter, veier den politiske beslutningen, som nå er tatt i Arbeiderpartiet, tungt.

Dette forsterkes av helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsens garantier for at den videre prosessen både skal gå raskt og at et nytt sykehus i Buskerud har førsteprioritet etter oppstart av nytt sykehus i Østfold.

LES OGSÅ: Ap legger skylden på Helse Sør-Øst

Advarer mot ny debatt

Tidligere rådmann i Drammen, nå øverste leder for de fire sykehusene i Vestre Viken, Nils Fr. Wisløff, advarer mot en ny lokaliseringsdebatt, og at det nå kommer en rask avklaring for å unngå ytterligere usikkerhet.

– Det er opp til Helse Sør-Øst å avklare om Drammen er et naturlig alternativ til Gullaug. Men Drammen er det eneste alternativet vi kjenner til. Det verste som nå kan skje, er at det blir en ny omfattende runde med nye tomtealternativer, advarer han.

Hvis Helse Sør-Øst skrinlegger Gullaug, forventer Wisløff at ansvaret for nytt sykehus overføres til Vestre Viken.

– Da er det naturlig at vi får hånden på rattet og får bestemme hvor og hvordan det skal bygges, sier han.

LES OGSÅ: Opdal Hansen ventet på Gullaugs fall

Forberedt seg i Drammen

Da Wisløff enda var rådmann i Drammen, kjøpte Drammen kommune den tidligere sykehusbarnehagen Sørbyløkka ved Drammen sykehus.

Tore Opdal Hansen innrømmer at dette var et strategisk kjøp i påvente av en en fremtidig snuoperasjon rundt sykehuslokaliseringen.

Det samme gjelder høyskolebygget som nå står ledig.

– Vi har ikke foretatt noen disposisjoner som gjør at handlefriheten er redusert. Snarere er den utvidet siden 2005, sier Opdal Hansen og viser til sist gang Drammen kommune i samarbeid med Entra Eiendom la fram utviklingsmuligheter på dagens sykehustomt.

LES OGSÅ: - Sløsing med tid og ressurser

Lover rask behandling

Opdal Hansen mener at alt ligger til rette for en rask avklaring i kommunen, og at gravemaskinene rent teoretisk kan begynne å grave om halvannet år.

– Det kan skje forferdelig raskt å få reguleringen av tomten på plass. Erfaringsmessig tar det ett til to år. Det er ikke tempoet i Drammen det skal stå på, sier han.

Dersom ordførerens og helsestatsrådens lovnader holder stikk, kan et nytt sykehus i Drammen være en realitet innen 2020. Da Drammen sist var aktuelt som alternativ, ble prosjektet stoppet, blant annet av naboprotester.

– Vi kan aldri garantere mot naboprotester. I enhver stor utbygging vil det være delte meninger, men jeg tror nok at det i dag er et mer helhetlig syn på saken, sier han.

LES OGSÅ: Ap gir opp sykehus på Gullaug

Spent på planer

Hilde K. Arnesen som er foretakstillitsvalgt for sykepleierne i Vestre Viken og styremedlem, synes det er bra at det har kommet en avklaring.

– Det er slitsomt å gå og vente. Nå blir det spennende å se hvilke planer som kommer, sier hun.

Konserntillitsvalgt for legene i Vestre Viken, Tom Henri Hansen, er overrasket over at Arbeiderpartiet snudde. Han er ikke så opptatt av hvor det nye sykehuset kommer, så lenge det skjer raskt.

– Drammen sykehus trenger nye lokaler raskt. Vi har levd altfor lenge med manglende vedlikehold, sier han.

LES OGSÅ: Garanterer for Gullaug


Følg Drammens Tidende på Facebook:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken