ØSTLANDET: Vi er i stuen til en av dem som fant papirene. Bordet er dekket av fillete notatbøker og ringpermer, alt med fuktskader. På noen av bøkene har muggen hatt god tid til å spise seg inn i sidene. Likevel er pasientnavnene fullt leselige. Det samme er opplysninger om når mange av dem ble innlagt og utskrevet, i tillegg til prøveresultater. Noen steder er også fødselsdato påført.

Del på Facebook

Det gjør det fullt mulig å finne fram til de tidligere pasientene som fortsatt lever, ved hjelp av nummeropplysningen på nettet og skattelistene. Dokumentene har informasjon datert fra og med 1969 og fram til 1991.

Anonym

– Alt lå strødd utover kjellergulvet i A-bygningen. Det var ingenting igjen i de veltede arkivskapene, forteller 19-åringen i sofaen.

I frykt for å bli anmeldt, ønsker han ikke å stå fram med verken navn eller bilde.

Han blar forsiktig i en av bøkene han kom over da han og en kamerat besøkte de nedlagte bygningene på Lier for to og et halvt år siden.

Side opp og side ned med navn, kvinner og menn, for- og etternavn. Etterfulgt av hver enkelt pasients prøveresultater. Noen steder er navnene fulgt av detaljerte opplysninger om avføringen deres.

LES OGSÅ: Norske og utenlandske fotografer kommer til Lier sykehus for å bryte seg inn - SE BILDER FRA INNSIDEN

Svært detaljert

Blant kilovis med dokumenter finner vi blant annet:

  • 39 håndskrevne pasientkort med fullt navn, fødselsdato og ulike helseopplysninger. Alle med dato for inn- og utskriving.
  • 14 håndskrevne notatbøker med flere hundre pasientnavn, og opplysninger om den enkeltes prøveresultater.
  • Én perm med flere hundre maskinskrevne pasientnavn, og den enkeltes prøveresultater.

Listene har en overvekt av kvinnenavn, men flere inneholder også navn på mannlige pasienter.

På en krakk ved siden av stuebordet står en pappeske med sprøytespisser, reagensrør og annet medisinsk utstyr. Noe ligger fortsatt i sterile forpakninger. 19-åringen har også hentet fram et måleinstrument og en maskin som trolig ble brukt til frankering. Begge deler tilhører Lier sykehus.

LES OGSÅ: – Vi beklager på det sterkeste at dokumenter med pasientnavn og fødselsdato er blitt liggende etter nedleggelsen, og senere stjålet, sier Kirsten Hørthe, fungerende klinikksjef ved Vestre Viken HF.

På Internett

Rundt 1985 ble fire av sju bygninger stengt av. Noen fortsatte å være i bruk til utpå 1990-tallet. Årsaken til stengningen var at det ikke lenger var behov for alle de 600 sengeplassene. Dørene ble låst og vinduene spikret igjen, men både rullestoler og senger med beltefester ble stående. I noen av rommene står det fortsatt stablet sofaer og salongbord langs veggene.

Først i november 2008 tok de to kameratene, den gang 16 og 17 år gamle, seg inn i kjelleren i det ene bygget. De hadde hørt spøkelseshistoriene derfra, og nå ville de ta bilder som de håpet ville vise uforklarlige skygger eller lysfenomener. I stedet fant de kilovis med pasientinformasjon.

Ønsket om «suvenirer» gjorde at de tok med seg noen av papirene ut gjennom det knuste kjellervinduet.

– Vi tok ikke så mye da. Men etter den første turen var vi tilbake fem eller seks ganger, og hver gang tok vi med oss noe mer. Vi sa hele tiden at vi skulle gi oss mens leken var god, men til slutt hadde vi tømt hele kjelleren for dokumenter, sier 19-åringen.

Noen av dokumentene la han ut på nettet. Han ville vise hva sykehusledelsen hadde gjort mot pasientene sine. Navn på ansatte og pasienter skal ha blitt sladdet.

LES OGSÅ: Ble pålagt å rive sykehuset i 2009

I bankboks

Men tanken på å ha alt liggende i kjelleren, ble etter hvert plagsom, så de siste månedene har papirer og utstyr vært innelåst i en bankboks.

– Jeg likte ikke at det lå her hjemme, sier han.

Materialet Drammens Tidende har hatt tilgang til er destruert etter avtale med 19-åringen.

LES FLERE SAKER FRA LIER HER