DRAMMEN: Da kjennelsen om fire ukers varetektsfengsel ble lest opp i Drammen tingrett i går ettermiddag, kokte det over for den 36 år gamle irakeren som er ansett som hovedmannen etter opptøyene ved Lier ventemottak.

Under rettsmøtet avbrøt mannen både aktor Vibeke Gjøslien Martins og dommer Åsne Julsrud gjentatte ganger. Han geipet også til aktor i en pause.

Mannen var siktet for grovt skadeverk eller medvirkning til dette etter at tre bygninger brant ned til grunnen natt til onsdag. Politiet fikk rettens medhold i sin begjæring om varetektsfengsling.

LES OGSÅ: Den fengslede irakeren hevder selv at han prøvde å roe gemyttene og unngå at noen ble fysisk angrepet.

Ropte rasist

Da selve kjennelsen ble lest opp reiste han seg og ropte til dommeren at hun var rasist.

Senere viste han fingeren, men først da han reiste seg opp og gjentatte ganger ropte «Heil Hitler», ble han ved hjelp av to politimenn sendt på gangen. Da hadde han fått gjentatte advarsler.

Gjøslien Martins understreket at det ikke er ofte de er vitne til slike hendelser.

– Han ble advart av dommeren flere ganger på grunn av oppførselen sin før han til slutt ble vist ut av rettssalen, sier hun.

Dommer Julsrud ønsket ikke å kommentere hendelsene i salen.

LES ALT OM OPPRØRET VED LIER STATLIGE VENTEMOTTAK

Frustrasjon

Mannens forsvarer Karsten Gjone var overrasket over utbruddene.

– Hans oppførsel var nok et uttrykk for hans frustrasjon over dommen, sier Gjone som anket på stedet på vegne av sin klient.

– Han ga klart uttrykk for at han ønsket det, sier han.

I går ble irakeren fraktet direkte fra rettssalen til Drammen fengsel hvor han blir sittende de neste fire ukene.

Også i arresten på politihuset skal mannen som sier han er høyskoleutdannet i Irak ha skapt problemer. Han er blant annet anmeldt for spytting på politiet, noe som ansees som vold mot en offentlig tjenestemann, opplyser Gjøslien Martins.

LES OGSÅ: 19 av de 23 som ble siktet etter brannen på Lier ventemottak ble sluppet på gata

Føler seg truet

I kjennelsen kommer det fram at flere av beboerne politiet har avhørt vet hvem som har tent på bygningene, men de tør ikke å forklare hvem det er av frykt for sitt eget liv.

Det er kun hovedmannen politiet har fremstilt for fengsling. 19 av de 23 siktede settes nå fri. Resten sendes til Trandum for hjemsendelse raskest mulig.

I kjennelsen ble det lagt vekt på en artikkel i Drammens Tidende onsdag 7. juli hvor 36-åringen ga uttrykk for at han var en leder for gruppen, og at vold er den eneste måten å løse problemene på. Der sa han at han var den første som kastet stein, og at hendelsene bare var en første advarsel på hva som skal skje.

– Artikkelen underbygget vår oppfatningen om at det var han som sto bak, sier Gjøslien Martins.

LES OGSÅ: En fengsles – tre kastes ut

Signalet

Den 36 år gamle irakeren var til stede på mottaket da brannen startet, men ble arrestert under et møte kort tid før bygningen ble påtent tirsdag kveld.

Han var derfor ikke blant dem som tente på bygningene. Politiet mener derimot at han ga et signal til andre beboere da han ropte noe på kurdisk. Forsvareren Gjone mener denne teorien ikke holder mål.

– Det er umulig å si hva han sa, fordi ingen har jo skjønt det, påpeker han.

– Min klient nekter straffskyld og mener han ikke hadde direkte tilknytning til de straffbare handlingene, sier Gjone.

LES OGSÅ: – Helt meningsløst at de slippes fri

SE VIDEO: