Vil heller ha bomring enn nabobom

Jon Helgheim leder i Drammen Frp, og nestleder i Buskerud Frp mener kommunene i Buskerudbyen stilltiende aksepterer bommer på kommunegrensene uten å få så mye igjen. – Folk aner ikke hva som kommer, sier han.

Jon Helgheim leder i Drammen Frp, og nestleder i Buskerud Frp mener kommunene i Buskerudbyen stilltiende aksepterer bommer på kommunegrensene uten å få så mye igjen. – Folk aner ikke hva som kommer, sier han. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Frp vil heller vurdere bomring rundt Drammen enn å ha bommer i hele Buskerudbyen. – Jeg skjønner ikke hvorfor de andre kommunene godtar dette, sier han.

DEL

DRAMMENSDISTRIKTET: Det er allerede kjent at det i forbindelse med Buskerudbypakke 2 vil bli satt opp en rekke bompunkter i alle de fem kommunene – Lier, Drammen, Nedre og Øvre Eiker og Kongsberg – som er med i Buskerudbyen.

Som Drammens Tidende skrev i fjor, anbefales det at det legges som toveis bomstasjoner på alle kommunegrensene. I tillegg vil det trolig komme et eget bompunkt på øvre del av Konnerudnedføringen. Dette skal politisk behandles i kommunene i høst.

LES OGSÅ: Flytter når det kommer bom

Uforståelig

Men Frps Jon Helgheim skjønner ikke at nabokommunene til Drammen er villig til å sette opp bom på sine kommunegrenser når de etter hans mening får så lite igjen.

– Man skal få noe nytte for det man betaler bompenger for. Det har alle kommunene i Buskerudbyen vært veldig opptatt av. Nå står de andre kommunene stille og ser på at man klatter litt på veier i Drammen, og alle skal være med å betale for det, sier Helgheim som i tillegg til å være leder av Drammen Frp, også er nestleder fylkespartiet.

Frp som vanligvis argumenterer mot enhver form for trafikantbetaling, åpner til og med for muligheten for å vurdere en bomring rundt Drammen.

Det var nettopp det drammenserne så heftig diskutert e ved valget i 2003. Da ble det samlet inn over 25.000 underskrifter mot bomring, og det sies at Tore Opdal Hansen (H) vant valget på bommotstand.

LES OGSÅ: Konnerudvei hjelper sentrum

Bomring

Frp fastholder sin skepsis til Buskerudbyprosjektet, men åpner for bom.

– Man burde fjerne Buskerudbypakke, og heller vurdere å en ny drammenspakke. Det er de større byene som har mest nytte av dette, og som får mest igjen. Hadde man gjort det, kunne jeg gått så langt at jeg hadde sett på bompengeløsninger der det hadde vært fornuftig, sier Helgheim, og får støtte av leder Morgan Langfeldt i Buskerud Frp.

– En ting er Frps programpolitikk, noe annet er virkeligheten. Vi må forholde oss til den. Jeg tror det hadde vært fornuftig med en bypakke i stedet for Buskerudbyen, sier han.

Liungen mener kommunen får lite igjen.

– Vi avspises med småtterier, og kommer til å få bommer overalt.

LES OGSÅ: En særskatt for Konnerud

Kan gå mot bypakke

Høyres gruppeleder Søren Falch Zapffe er uenig i at Lier ikke får noe igjen i Buskerudbyen. Han understreker at bompunktene som har vært omtalt i mediene kun er et forslag. De lokale debattene på hvor bompunktene skal stå kommer nå utover høsten.

– Det vi har fått er innspill som er grunnlag til diskusjon. Hvor bompunktene skal stå må bli ut fra en kostnad/nytte vurdering. De som får noe igjen må betale for det – så enkelt og så vanskelig er det, sier Lier-politikeren.

Selv om Frps Morgan Langfeldt mener Lier bare få småtterier – som pendlerparkering og kanskje en togstasjon, mener Falch Zapffe at veiløsninger for Ytre Lier er et viktig punkt inne i Buskerudbyen.

– Det er avgjørende for utvikling av fjordbyen på Lierstranda og for et nytt sykehus. Men det hadde nok også kommet som en del av en bypakke for Drammen, innrømmer han.

Det som også er vanskelig for Lier er E18 og forholdet til Oslopakke 3, forklarer Høyre-politikeren. Det er planlagt flere bompunkter på vei inn til Oslo når E18 skal oppgraderes.

– Det som er viktig for Lier er at eventuelle bommer i Buskerudbyen koordineres med dette, ellers kan det bli veldig dyrt, sier han.

Undervurder politikerne

Venstres Ulla Nordgarden mener Helgheim undervurderer lokalpolitikere i de andre kommunene om han tror de tar på seg bommer uten å få noe igjen.

– Jeg tror de vet hva de gjør. De gjør ikke dette for Drammens skyld, sier hun.

Hun er positiv til Buskerudbyen, men roser Helgheims forslag om bomring rundt Drammen i stedet for å avfeie det helt.

– Det er mer konstruktivt enn å fortsette på en urealistisk linje om at ingen veiutbygging skal brukerfinansiertes. Det er bra han ser løsninger når han innser at de har tapt.

Artikkeltags