Slik lager du de fargerike franske fristelsene

Konditor Morten Carlson viser Drammen NÅs leser hvordan man lager franske makroner, trinn for trinn. Til ære for fotografen lagde han en grønn variant med pistasj-fyll og en brun med nougat.

Konditor Morten Carlson viser Drammen NÅs leser hvordan man lager franske makroner, trinn for trinn. Til ære for fotografen lagde han en grønn variant med pistasj-fyll og en brun med nougat. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Glem cupcakes og cake pops. Nå er det franske makroner som gjelder. Og vi viser deg hvordan du lager dem.

DEL

DRAMMEN: Bakebølgen har skylt over oss de siste årene og bakeglade har prøvd seg på både pavlova, cupcakes og cake pops, for å nevne noe. Nå er det imidlertid franske makroner som er i vinden.– Makroner er blitt veldig populært nå, selv om de har eksistert i mange år. Mens cupcakes har vært for ungjenter og bryllup, er det mer klasse over makronene, forteller konditor Morten Carlson på Condelica, og beskriver de søte småkakene som litt «poshy».

– Ikke vanskelig

Poshy, trendy, eller kanskje bare godt. Drammen NÅ tok uansett turen til Carlsons kjøkken for å lære å lage kakene på egen hånd. Det er nemlig ikke så vanskelig som det ser ut.

– Nei, det er ikke vanskelig i det hele tatt! Man må bare være litt nøyaktig når man lager makronene, sier Carlson, og forklarer at man må følge oppskriften ned til grammet for å få den perfekte konsistensen.

LES OPPSKRIFT OG STEG-FOR-STEG-BILDER HER.

– Lag mange

Makroner består av to bestanddeler; makroner og fyll. De to makronene skal være crunchy, mens fyllet i midten skal være mykt og godt.
Og når du først lager makroner, lag minst oppskriften på 60 stykker (se til høyre). Du klarer nemlig ikke å lage ordentlig marengs i mindre volum, forklarer Carlson.

Men fortvil ikke, med alle de kombinasjonene og variantene du kan lage av makroner, er 60 makroner, eller 30 ferdig fylte, langt ifra for mange.

Utallige varianter

– Det er ikke noe problem å lage 50 forskjellige makroner, sier Carlson og tipser om to makroner i ulike farger, og utallige varianter av fyll.

For mens makronen kun tilsettes farge, kommer de ulike smakene inn med fyllet.

Og til fyllet kan du bruke nesten alt som heter krem, bare den er holdbar i romtemperatur og minst mulig fuktig. Dessuten kan du blande to fyll, eller legge en ring med fyll og et bær i midten – men da må den spises umiddelbart på grunn av fuktigheten.

– Franske konditorer konkurrer om å lage de mest sofistikerte sammensetningene, og de beste konditoriene har de flotteste utvalg. Så makroner er veldig morsomt! sier Carlson, og forteller om den beste han har smakt så langt:

– Den var brun under og lilla oppå, mens fyllet var med solbær og sjokolade. Og så lå hele makronen oppå en solbærkompott. Den var god!, smiler han.

– Lykke til!

Bare fantasien setter grenser, altså. Og nettopp det har gjort makronene så populære, tror Carlson.

– I stedet for å kjøpe ett kakestykke, kan du kjøpe fem-seks forskjellige typer og kose deg over lengre tid. De mange forskjellige typene er hele poenget med makroner, mener han.

Så, er du klar? Med nøyaktighet, litt tålmodighet og mye bakeglede er det altså mulig å lage franske makroner hjemme på eget kjøkken. God baking!

LES OGSÅ: Blåbær tar kaka

LES OGSÅ: Slik bruker du sesongens bær

Artikkeltags