Gå til sidens hovedinnhold

– Et tankekors at Mohamed er det mest populære guttenavnet

Artikkelen er over 7 år gammel

Jørund Rytman (Frp) er betenkt over at Mohamed topper navnestatistikken i Drammen. Partikollega Morten Wold mener det er et resultat av at Norge har sluppet inn for mange innvandrere. AUF mener Frp-profilene har et stigmatiserende menneskesyn.

DRAMMEN/MODUM: Som Drammens Tidende skrev i dag, er Mohamed det mest populære guttenavnet i Drammen. Stortingsrepresentant Jørund Henning Rytman (FrP) publiserte onsdag ettermiddag et innlegg på Facebook, hvor han sier han synes det hele er betenkelig.

«Jeg synes det er et tankekors at Mohamed er det mest populære guttenavnet i Drammen, mens det i Øvre og Nedre Eiker er Isak som er på navnetoppen. Kristne Eiker og muslimske Drammen?», skriver han.

LES OGSÅ: Ni av ti innflyttere er innvandrere

– Feilslått innvandringspolitikk

Også FrP-kollega Morten Wold slenger seg inn i navnedebatten.

«Et resultat av feilslått innvandringspolitikk. Ola blir nok aldri mer på navnetoppen», skriver stortingsrepresentanten på Rytmans Facebook-side.

Begge de to kommentarene har skapt reaksjoner på sosiale medier.

LES OGSÅ: Drammen er den store vinneren

– Har sluppet inn for mange innvandrere

Drammens Tidende har i ettermiddag vært i kontakt med både Morten Wold og Jørund Rytman. Begge sier de står for Facebook-kommentarene.

– Jeg mener dette er et resultat av norsk innvandringspolitikk. Vi har rett og slett sluppet inn alt for mange innvandrere, sier Wold.

– Norge skal selvfølgelig, som et rikt land hjelpe til, men jeg mener vi har vært for naive på dette området her. Hadde vi gjort som Carl I. Hagen ønsket, ville dette problemet vært mindre, mener Wold.

– Men har du forståelse for at enkelte reagerer på kommentaren?

– Nei, sier Wold.

– Det er bare et spørsmål om tid

Jørund Rytman sier til dt.no at flere av hans kollegaer har samme meninger om at Mohamed topper navnestatistikken i Norge.

– Mohamed har tidligere vært det mest populære navnet i Oslo, og nå i Drammen. Det er bare et spørsmål om tid før det blir det mest populære navnet i en annen norsk by. Dette er en av mange konsekvenser av innvandringspolitikken vår, forteller Rytman.

LES OGSÅ: Hagen skremte med Drammen

AUF: - Stigmatiserende

Leder i Buskerud AUF, Håkon Knudsen, som synes uttalelsene er lite hensiktsmessige hvis målet er bedre innvandringspolitikk.

- Jeg reagerte ganske kraftig da jeg så disse uttalelsene, som gjenspeiler holdningene som ligger til grunn for innvandringspolitikken til Frp. Dette handler imidlertid om det generelle menneskesynet til Rytman og Wold, som får det til å høres ut som om navnet Mohamed er noe skummelt selv om det er snakk om en tredjegenerasjons innvandrer med norske besteforeldre, sier Knudsen.

- Er det en rasistisk kommentar?

- Jeg vil ikke kalle den rasistisk, men den er stigmatiserende ovenfor noen grupper i samfunnet, når et guttenavn blir brukt som pekepinn på at ting har gått i gal retning, sier Knudsen.

Knudsen mener at hvilke navn folk gir barna sine, er det siste politikere bør legge seg opp i.

- Det viser hvor dobbeltmoralistiske Frp er, som liker å kalle seg et liberalistisk parti. Det har vært tverrpolitisk enighet om å si ja til alle forespørsler om flyktninger i Drammen, noe Frp har stemt for gjentatte ganger. Så her møter de seg selv i døra, sier Knudsen.

- På bakgrunn av disse uttalelsene ville jeg heller kalt sønnen min for Mohammed enn Morten, avslutter Knudsen.

Kommentarer til denne saken