Gå til sidens hovedinnhold

Åpnet med Potter

Artikkelen er over 10 år gammel

Byen fikk et splitter nytt flerkinoanlegg, Strømsåstunnelen ble åpnet på Bangeløkka og Bragernesåsen fikk prisen som «Årets grønne park».

DRAMMEN: Etter flere år med diskusjoner og alternative planer sto endelig det nye KinoCity-bygget klart med flerkino midt på Torget i tilknytning til det gamle Braathenbygget. Samtidig med den nye kinoen ble hundrevis av kvadratmeter frigjort til nødvendige kontorer i Rådhusbyggene.

På åpningsdagen var «Harry Potter» den store attraksjonen og rundt 3000 besøkende var i kinostolene den første dagen.

Drammen fikk landets mest moderne kino og man håpet på 325.000 besøk i året, 100.000 flere enn i gamle Saga kinosenter.

Gamle kinonavn

Hovedsalen i det nye bygget fikk selvfølgelig navnet Saga. De øvrige fem salene ble oppkalt etter tidligere kinoer i Engene i Drammen som; Snorre, Palass, Cordial, Kosmorana og Perfekt.

Landets mest moderne kino hadde norske, regulerbare lenestoler med god plass mellom radene, såkalt thx-godkjent lydanlegg med saler der lyd verken slipper inn eller ut og akustiske duker på veggene som gjør at det kan spilles høyt uten at det oppleves ubehagelig.


Filmlerretet dekker hele endeveggen i samtlige seks saler, og publikum ble garantert en god filmopplevelse uansett hvilke sal og hvilke rad man havner på.

Strømsåstunnelen

44.000 lastebillass med Drammensgranitt og rombeporfyr. Det var hva man sprengte, gravde og kjørt ut for å lage den 3,7 kilometer lange Strømsåstunnelen.

– Strømsåstunnelen er bygget for å vare i hundre år, sa prosjektleder Lasse Berge den gang.

Tunnelen var spekket med elektronikk og teknologi. Bak fasaden i tunnelen gjemte det seg kilometer med fiberkabler og installasjoner, som er med å styre og drive en tunnel som binder Drammen og Mjøndalen sammen som siamesiske tvillinger.

Fem års bygging

Det har tatt fem år å ferdiggjøre Strømsåstunnelen ved Bangeløkka. Det tar tre minutter å kjøre gjennom tunnelen.

12.000 biler i døgnet var prognosene for europavei 134 i den nye Strømsåstunnelen.

Hele Bangeløkka-prosjektet med tunnel og vei til Mjøndalen kostet vel en milliard kroner. Tidsmessig ville man nå bruke 10 og 12 minutter å kjøre fra Drammen til Mjøndalen.

Folkefest i tunnelen

Tre uker før åpningen fikk små og store til fots og på sykkel testet tunnelen. For første og siste gang var tunnelen åpen for myke trafikanter.

Nysgjerrige mosjonister og syklister prøve ut den nye tunnelen mellom Bangeløkka og Bjørkelia. Statens vegvesen i Buskerud, idrettsforeningen Hellas og Byen vår Drammen sto bak den åpen dag på Bangeløkka ved Rundtom.

Åsen en pris verdt

Igjen ble Drammen prisbelønnet for sine friluftsarealer. Bragernesåsen ble kåret til «Årets Grønne Park», som en frodig og velstelt parkskog.

Det var Norsk Anleggsgartnermesterlag som sto bak hedersprisen som til daglig kalles parkprisen.

– Bragernesåsen er en frodig og innholdsrik parkskog som innbyr til bruk og rekreasjon, het det i juryens begrunnelse

– Det er høyt faglig nivå på skjøtselen, og parken gir et frodig og velstelt helhetsinntrykk. Drammen kommune utviser vilje og evne til å holde høy standard på en park som er av stor historisk betydning, heter det videre.

– Utnevnelsen av «Årets Grønne Park» tar i stor grad sikte på å fokusere på skjøtsel og drift som ligger på et høyt nivå. Derfor er utnevnelsen også ment som en inspirasjon og heder til dem som har det daglige ansvaret og arbeid et med parken, heter det i et brev Norsk Anleggsgartnermesterlag har sendt Drammen kommune.


Tre år tidligere ble Drammen kåret til årets friluftsby for sin satsing med å tilrettelegge for friluftsaktiviteter.

Spiralen rundet 40 år

Den er Drammens fremste attraksjon og har gjort byen kjent i inn- og utland. Rundt 225.000 mennesker bruker den årlig, og en god porsjon av dem er turister og tilreisende.

Spiralen rundet 40 år i 2001. Spiralen vil alltid stå i en særstilling, som en dristig idé og et flott stykke ingeniørkunst.


Denne fjelltunnelen midt i byen ble åpnet to ganger. Først av kommunalministeren og så med kongebesøk og stor festivitas 8. juni 1961, i forbindelse med Drammens 150-årsjubileum. Siden har den vært byens stolthet og største severdighet. Omkring to millioner biler har kjørt gjennom Spiralen. Veien er også motiv for byens mest solgte suvenir, Spiraltrollet.

Kommentarer til denne saken