– De sier rett ut at de ikke vil jobbe

Etter mer enn ti år som daglig leder i installasjonsbransjen, har Ole Kristian Temte gitt opp «Nav-søkere» og ansetter kun via bekjente og Facebook. Han foretrekker personlige referanser.

Etter mer enn ti år som daglig leder i installasjonsbransjen, har Ole Kristian Temte gitt opp «Nav-søkere» og ansetter kun via bekjente og Facebook. Han foretrekker personlige referanser. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Etter nesten 15 år i bransjen har daglig leder Ole Kristian Temte fått nok. Nav-søker? Nei takk!

DEL

DRAMMEN: Han smiler og ber oss inn på kontoret sitt. Men bak den hjertelige velkomsten til daglig leder i OK Elektriske, Ole Kristian Temte, skjuler det seg frustrasjon og oppgitthet. Og døren står langt ifra åpen for alle.– Jeg gidder rett og slett ikke å kaste bort tiden min lenger på jobbsøkere fra Nav som helt åpenbart ikke er interessert i å jobbe, sier han og forteller at han utallige ganger har opplevd jobbsøkere som ikke er ute etter å skaffe seg arbeid – snarere tvert imot:

- Trodde han skulle fly på meg

– Flere sier rett ut at de kun søker jobb fordi Nav krever det, forteller han.

Temte, som har drevet OK Elektriske i ti år, og vært i bransjen i 15, forteller at han til og med ringte Nav, da en arbeidssøker av denne kategorien satt i stolen.

Til ingen nytte.

– Jeg trodde han skulle fly på meg, men han raste ut døra i stedet.

LES OGSÅ: Anette må snart flytte hjem til pikerommet

Katastrofe

Selv har Temte rast både i mail, brev og telefon til Nav, som han mener ikke fungerer etter hensikten i det hele tatt:

– I stedet for å få hjelp, føler jeg at vi som arbeidsgivere blir motarbeidet og mistenkeliggjort. Jeg var positiv til Nav til å begynne med. Men nå har jeg gitt opp.

Det er ikke bare det at systemet ikke virker, det er full katastrofe, sier han.

LES OGSÅ: Et arbeidsliv fullt av fordommer

- Sykmeldt omtrent på minuttet

Temte har utallige eksempler på ting han mener ikke fungerer med Nav-systemet, og ikke minst hvor dyrt det blir for en liten bedrift å kaste bort tid på intervjuer, samt ansettelser av folk som viser seg å være ustabil arbeidskraft eller som sykmelder seg ved første anledning.

– Jeg har flere ganger opplevd at folk blir sykmeldt når de har vært i jobben lenge nok til å få sykepenger, omtrent på minuttet, sier han oppgitt.

– Og da det er jo arbeidsgiver som må betale de første 16 dagene. Når dette gjentar seg flere ganger i løpet av et år, blir det fort mye penger, sier han og legger til:

– Det er for lett å få penger av systemet i Norge, og samtidig fører det til at de som virkelig er syke blir mistenkeliggjort.

LES OGSÅ: For gammel for vikarjobb i barnehage

Spekulerer i sykepenger

Temte mener nemlig at Nav er altfor enkelt å utnytte for de som ikke ønsker å jobbe, mens det fungerer for dårlig for dem som faktisk er syke eller på andre måter trenger hjelp.

– Jeg har hatt ansatte som må kjempe i månedsvis for å få penger de har krav på, og jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har fått papirer i retur, fordi forsiden er lagt feil vei, det mangler et kryss, eller Nav ikke har lest papirene godt nok, sukker han.

– For meg som driver en liten bedrift er tid penger, og jeg føler at jeg bruker massevis av tid på arbeid som Nav burde gjort.

LES OGSÅ: Fengselsfugler på lønningslista

Kunne skrevet bok

Temte understreker samtidig at han er veldig fornøyd med arbeidsstokken sin nå. Den teller 15 mann og har vært stabil det siste året.

– Og så er det viktig å nevne at det finnes unntak i navsystemet også. Det hender jeg treffer en perle av et menneske når jeg ringer, men det er ikke ofte, sier han, rister på hodet og oppsummerer sine erfaringer som arbeidsgiver slik.

– Jeg har ikke ord. Jeg kunne skrevet en hel bok om Nav!

LES OGSÅ: 172 vil bli bussjåfør i Drammen

Artikkeltags