Gå til sidens hovedinnhold

Drammen sykehus har færrest venner

Artikkelen er over 8 år gammel

Mens venneforeningene til andre sykehus i Vestre Viken har flere tusen medlemmer, er skarve 166 meldt inn i Venner av Drammen sykehus.

Har du hørt om VADS?Hvis ikke, er du ikke alene. Venner av Drammen sykehus (VADS) sliter nemlig med å få folk til å engasjere seg i foreningen.
Siden oppstarten våren 2012 har de ikke fått flere enn 166 medlemmer, og prosjektlederen sier det er en stor utfordring å rekruttere flere.

– Er det da behov for en venneforening når så få engasjerer seg?

Gode tilbakemeldinger

– Ja, det er godt spørsmål. Hvis det fortsetter sånn, er det noe vi må tenke over, sier prosjektleder Tina Wågønes i Venner av Drammen sykehus. Hun sier foreningen har fått mange og utelukkende positive tilbakemeldinger siden de startet opp, både fra sykehusansatte, private og ulike organisasjoner.

Hun synes derfor det er rart at så få har meldt seg inn.

– Vi håper de mener det de sier, og at flere viser det ved å melde seg inn, sier Wågønes.

Hun forteller at alle tiltakene de gjør finansieres av medlemsavgifter og donasjoner. De er derfor avhengig av en solid medlemsmasse.

– Vi er avhengig av penger for å få ting gjort, og for å få penger må vi ha medlemmer. Får vi ikke flere medlemmer, så er det noe vi må ta til etterretning, sier hun.

LES OGSÅ: Vil ha videoovervåking

LES OGSÅ: Det var ikke BH-spilen som gnagde...

LES OGSÅ: Vi bryr oss og har beveget

Det er mye som kan bli bedre på sykehuset, og vi ønsker å gjøre tiltak for ansatte og pårørende

Har gjort tiltak

Siden oppstart har foreningen blant annet kjøpt inn rullestoler til sykehuset, og bevilget penger til nytt labutstyr.

– Det er mye som kan bli bedre på sykehuset, og vi ønsker å gjøre tiltak for ansatte og pårørende, sier hun, og legger til:

– Hovedfokuset vårt er at Drammen skal få et nytt sykehus før det gamle faller ned, sier hun.

Feil fokus

Prosjektlederen mener mange drammensere ikke har engasjert seg i foreningen fordi den generelle sykehusdebatten har hatt feil fokus.

– Jeg tror den lange diskusjonen om plasseringen av sykehuset gjør at folk er blitt lei, og mistet håpet om at noe skal skje, sier hun, og legger til:

– Vi bør heller snakke om innholdet, og skape begeistring for at vi snart skal få et nytt sykehus. I tillegg burde vi snakke om hva som skal til for å bygge et sterkere fagtilbud, sier hun.

LES OGSÅ: Sykehus, miljø og klima

LES OGSÅ: Opdal Hansen: – Hemmelighold sikrer sykehusstrategien

LES OGSÅ: Bruker 400.000 før lunsj (dt+)

Lite markedsføring

For å sette fokus på innholdet i sykehuset arrangerer foreningen konferansen Fremtidens sykehus nå på fredag.

Wågønes håper også arrangementet vil bidra til å synliggjøre foreningen, for så langt har de ikke har gjort mye for å promotere seg selv.

– Vi har brukt lite ressurser på markedsføring, kun brosjyrer, en webside og en Facebook-gruppe. Det er en utfordring å dra i gang den biten når alle jobber på frivillig basis, sier hun, og legger til:
– Vi hadde kampanjer i fjor, og sto på torget og sykehuset. I tillegg var vi aktive under Elvefestivalen, men det er en utfordring å få nye medlemmer.

Øl er mer populært

Til sammenligning har Drammens Tidende samlet inn «vennetallene» til en håndfull andre foreninger og bedrifter i distriktet.

  •  Drammen Ølets Venner: Mellom 43.000 og 44.000 medlemmer.
  •  Drammenselvas venneforening: Cirka 250 medlemmer, og har rundt 3.000 følgere på Facebook.
  •  Åspaviljongens Venner: Rundt 250 medlemmer.
  •  Gulskogen Gårds Venner: Rundt 180 medlemmer.
  •  Drammens Tidende: 20.022 følgere på Facebook.

LES OGSÅ: Vi trenger ikke å bygge nytt sykehus

LES OGSÅ: Ansatt shoppet for en halv million på sykehusets regning

– Viktig å være synlige

– I Drammen har det aldri vært snakk om å legge ned avdelinger og fjerne tilbud fra befolkningen. Foreningen i Kongsberg derimot startet da det var snakk om å legge ned fødeavdelingen. Slike saker engasjerer, og skaper mye motstand, sier Mette K. Fjeldheim i Venner av Kongsberg sykehus.

I 2012 måtte de også kjempe mot nedleggelse av akuttkirurgien.

– Når du kjemper for slike saker er det ikke vanskelig å få folk til å melde seg inn. Det viktigste er å være synlige, og å ha engasjerende saker å slåss for, sier Fjeldheim.

Tulik Halvorsen fra Venner av Bærum sykehus sier de startet opp på 90-tallet. Hun mener det derfor er naturlig at de har flere medlemmer enn foreningen i Drammen, som startet opp for halvannet år siden.

– I tillegg er det generelt vanskelig å få folk til å engasjere seg. Hos oss har medlemstallet sunket de siste årene, og det er vanskelig å rekruttere flere, sier hun.

Positiv til tilskudd

Drammen kommune har gitt store summer i økonomiske støtte til Venner av Drammen Sykehus.

Som Drammens Tidende tidligere har omtalt støtter de blant annet fredagens konferanse med hele 360.000 kroner.

Ordfører Tore Opdal Hansen synes fortsatt det er en riktig vurdering til tross for at såpass få engasjerer seg.

– Det er en forholdsvis ny forening, og tidligere hadde vi ikke noe tilsvarende engasjement i det hele tatt. Det er positivt at foreningen ble etablert, og jeg synes det er positivt at kommunen har støttet etableringen med tilskudd, sier han.

Vil dere fortsette å støtte dem økonomisk?

– Det blir gjenstand for vurdering i forbindelse med budsjettet. Nå får vi snart lokaliseringen av nytt sykehus på plass. Jeg vil ikke forskuttere noe, men da er det ikke sikkert det er naturlig å støtte dem på like høyt nivå, sier ordføreren.

LES FLERE LOKALE NYHETSSAKER HER

Kommentarer til denne saken