Gulskogen Senter må kaste ut butikker

Victoria Sundbäck (t.v.) og Alyssa Kjøndal er begge like oppgitt over Drammen kommunes utspill om at Gulskogen Senter må redusere på småbutikkene.

Victoria Sundbäck (t.v.) og Alyssa Kjøndal er begge like oppgitt over Drammen kommunes utspill om at Gulskogen Senter må redusere på småbutikkene. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Gulskogen Senter må ha færre småbutikker og mer storhandel.

DEL

DRAMMEN: Den lange striden om Gulskogen Senter og sentrumshandelen har nådd et nytt klimaks.

– Hva? Er det mulig? Dette er det dummeste jeg har hørt på lenge, utbryter Victoria Sundbäck, da hun får høre nyheten om at butikkutvalget på Gulskogen Senter står i fare for å bli redusert.

I et skarpt brev fra Drammen kommune kreves det at senteret må gjøre om store arealer. Det er første gang noe kjøpesenter i Norge har fått et slikt krav.

LES MER: – Vi er overbevist om at vi har gjort dette på helt riktig måte, sier arkitektansvarlig for Gulskogen Senter

Butikkmiks

– Vi ønsker ikke at handelen ved Gulskogen Senter skal gå på bekostning av sentrumshandelen. Derfor krever vi at reguleringsplanen følges, sier Hilde Haslum, byplansjef i Drammen kommune.

Konkret dreier det seg om butikkmiksen på Gulskogen Senter.

Da utbyggingen ble vedtatt, satte politikerne i Drammen som betingelse at minst 35 prosent av handelsarealet skulle være til arealkrevende varer. Det betyr brune- og hvitevarer (TV, stereo, vaskemaskiner, kjøleskap og lignende), interiør og møbler.

LES OGSÅ: Fem sentrumsbutiker gir opp
LES OGSÅ: Butikkdøden i sentrum kan være overdrevet

Slipper endelig sentrum

For andre gang på en uke har Victoria Sundbäck lagt turen fra Hokksund til Gulskogen for å kose seg, handle litt og gå på kafé. Nå sitter hun og mater vesle Norah (10 måneder) med fruktmos mens hun lunsjer med venninnen Alyssa Kjøndal.

– Det burde vært motsatt. Gi oss heller flere småbutikker her, det er de som gjør det verdt å komme hit i første om gang, sier de, og stiller spørsmål ved kommunens motiver.

– Det virker nesten som om de ønsker å ødelegge for Gulskogensenteret. Og det nå som vi endelig slipper å dra til sentrum for å handle, sier hun, og legger til:

– Dette er blitt mitt bysentrum. I Drammen finnes det jo nesten ikke parkeringsplasser og dessuten er det altfor dyrt å stå der.

Sundbäck mener Drammen kommune har seg selv å takke for at situasjonen er som den er i byen.

– Men de behøver ikke la det gå ut over Gulskogensenteret og oss som liker å handle her, sier hun.

Venninnen er enig:

– Skulle nesten tro de gjør det for å straffe den suksessen senteret er blitt på bekostning av Drammen sentrum. Men der har de seg selv å takke, sier de to.

SE VIDEO: Dette skal få drammenserne til sentrum
LES OGSÅ: Prøver å lokke Starbucks til Drammen

Viktig sak

I februar i fjor sendte kommunen brev til senteret og ba om en arealberegning. Flere brev og flere møter senere kom dette brevet onsdag.

Byplansjef Haslum forteller at de har vært meget nøyaktige og brukt både eksterne konsluenter og interne advokater.

– Denne saken kan skape presedens på landsbasis, derfor har det tatt tid. Dette er en prinsipielt viktig sak for alle parter, sier Haslum.

Kommunen har gått nøye gjennom hvordan Gulskogen Senter har fylt sine arealer og har gjort flere egne beregninger av senterets arealbruk. Ingen av disse har vært i nærheten av kravet om at minst 35 prosent av senteret skal være forbeholdt arealkrevende varer.

Disse beregningene ønsker ikke Haslum å offentliggjøre.

– Vi kan ikke legge oss opp i hva slags varer senteret plasserer hvor i sine butikker, det er senterets oppgave å følge reglene og vise det.

LES OGSÅ: Tvil om reguleringsplanen på Gulskogen

Pynteputer

Gulskogen Senter har ført opp at XXL og G-Sport så vel som Home & Cottage er arealkrevende butikker. Det godtar ikke kommunen.

– Vi ber dem skille på varetypen, ikke type butikk. Kajakker og ergometersykler er arealkrevende, joggesko og tekstiler er det ikke, sier Haslum.

For interiørbutikker kan møbler, men ikke pyntegjenstander, puter, tepper, bilder, nips og lignende medregnes. Serveringssteder, fellesarealer, bank, post og frisør havner også i kategorien detaljhandel.

LES OGSÅ: Sjekk hva politikerne foreslår som løsninger for sentrumshandelen

Dilemma

En tur innom XXL, Lefdal og Home & Cottage viser dilemmaet.

Den ene selger både solbriller og tredemøller. Den andre hyllevis med DVD-er og kjøleskap. Den tredje sofaer og pynteputer.

– Denne saken kjenner jeg ikke til. Jeg er bare veldig glad for å drive denne butikken, sier varehussjef hos Home & Cottage, og henviser til sentralledelsen.

– Hva som er arealkrevende kan variere fra kommune til kommune, sier driftssjef Roar Skjelland i Home & Cottage.

– I Mo I Rana er vi å regne som arealkrevende, andre steder er vi det ikke, sier han.

Ikke siste gang

Flere av brukstillatelsene for kjøpesentret er utløpt og kommunen vurderer nå å kreve bruken stoppet. Det betyr at deler av sentret vil måtte stenge fordi de kun har midlertidig brukstillatelse.

Nå har Gulskogen Senter ved tiltakshaver Arkitektkontoret Nils Tveit AS, frist til 26. mars med å omdisponere arealene og sende en oppdatert beregning av den nye arealbruken.

Der må senteret vise hvilke butikker som skal ut og hvilke nye som skal inn. De nye butikkene må da ha arealkrevende varer.

Det er mulig å søke om dispensasjon fra gjeldende reguleringsplan, men kommunen skriver at en dispensasjon ikke kan påregnes.

Da kan dette avslaget klages videre til politikerne i Drammen, eventuelt til Fylkesmannen. Klagene kan ende opp hos Miljøverndepartementet, og kan til slutt ende i retten.

Dette er nok ikke endelig avgjort på lenge ennå.

– Vi kan nok håpe, men det er nok ikke siste gang vi snakkes om denne saken, avslutter byplansjefen.

LES OGSÅ: De handlende vil heller sitte i kø til Gulskogen enn å kjøre inn til sentrum

- Ingen politisk sak ennå

Høyres gruppeleder Johan Baumann har fått kopi av brevet fra kommunen til Gulskogen Senter.

– Dette er foreløpig ingen politisk sak, og jeg har derfor ingen kommentar til vedtaket. Imidlertid er det bra at rådmannen har tatt tak i saken og fulgt opp både en etterlysning fra Høyre og fra et enstemmig formannskap om kontroll av arealbruken på Gulskogen Senter, sier Baumann.

I et leserbrev i Drammens Tidende 5. mars 2009 understreker Baumann at areal avsatt til detaljhandel for Gulskogen Senter ikke skal øke utover tidligere senterstørrelse selv om kjøpesentret skulle utvides.

Baumann understreket den gang at reguleringsplanen for Gulskogen Senter, som krevde bruk av bil ved handel (arealkrevende varer), er i tråd med fylkesdelplanen.

– Jeg er tilfreds med at kommunen har tatt tak i saken, sier han.

Butikkeier jubler

Stein Kortvedt, butikkeier i Drammen sentrum og en av initiativtakerne til aksjonen «Et levende Drammen sentrum», jubler over kommunens brev.

– Jeg er ikke overrasket over brevet hvis man skal følge loven. Dette er en full seier for oss, sier Kortvedt.

Kravet om at reguleringsplanen skal gjelde for Gulskogen Senter har vært et av hovedkravene til aksjonen som nå har over 100 medlemmer.

– Vi startet aksjonen fordi andre ikke kjempet for sentrumshandelen. I Byen Vår Drammen bør de være flaue nå, sier Kortvedt.

Aksjonen «Et levende Drammen sentrum» engasjerte selv advokatfirmaet Ræder i Oslo som beregnet hvordan arealene ble brukt på Gulskogen Senter, og som sendte eget brev til kommunen om dette. Dette brevet var kommunen trege til å svare på, noe de har beklaget. Like etter at aksjonen fikk det de kaller et intetsigende svar, så foreligger altså dette brevet fra byplansjefen.

– Det må være likhet for loven også for Gulskogen Senter, sier Kortvedt.

Artikkeltags