Da Sæle skulle bemanne den nye Kiwi-butikken på Lierskogen, kunne han boltre seg i en imponerende og innholdsrik bunke butikkinteresserte. Sæle fikk inn 561 søkere via nett til rundt 20 jobber, i tillegg til alle de som selv stakk innom og leverte en søknad.

Etter åpningen i november i fjor har han allerede ansatt fem til. Nå går 22 ansatte i turnus hos Kiwi på Lierskogen.

– Nei, akkurat nå har jeg ikke noe ledig, men nesten daglig er det likevel noen innom butikken med en jobbsøknad, sier Frode Sæle, som er godt fornøyd med valgene han har gjort.

– Jeg er happy med alle, og synes jeg har sydd sammen et skikkelig bra team, sier han.

En av dem som danket ut nesten 600 konkurrenter i kampen om en ettertraktet butikkjobb, er Veronica Lund (21).

LES OGSÅ: Jon (59) fikk ny sjanse i arbeidslivet

– Trivelig arbeidsplass

Hun synes det er kult i kassa på Kiwi, mens hun prøver å finne ut hva hun vil og hvor karriereveien skal gå.

– Dette er min første butikkjobb, og jeg søkte fordi jeg hørte fra en venninne om et godt miljø og en trivelig arbeidsplass, sier Veronica.

Hannah Stehr (22), som har jobbet med hest tidligere, hadde søkt 40–50 jobber før hun stakk innom butikksjef Sæle med en søknad – og fikk jobb.

– Jeg var litt lei hest, så jeg søkte alt mulig for å få noe annet. Kiwi søkte jeg fordi det virket som et hyggelig sted å jobbe, sier Hannah.

LES OGSÅ: Hurra – portvakta fikk endelig jobb

Flest i byene

Alle vinterens ledige Kiwi-jobber i drammensdistriktet har høstet svært mange søkere. Kommunikasjonsrådgiver Kristine Aakvaag Arvin har tallene parat: 216 søkere til to deltidsjobber på Strømsø, 156 til to tilsvarende på Gulskogen, og 173 søkere til to deltids i Lierbyen.

68 personer viste interesse for en 20 prosent stilling på Liertoppen. Og over 290 meldte seg og ville jobbe i den nye butikken i Krokstadelva, som åpnet i desember i fjor.

LES OGSÅ: Færre søker yrkesfag

Mange om beinet

Kristine Aakvaag Arvin registrerer altså stor interesse for butikkjobber for tiden, men også at det er forskjell på by og land. I byene er søkerbunkene betraktelig større. En sjekk hos flere av de store dagligvarebutikkene i drammensdistriktet, viser samme økende tendens.

Hos Meny Union Brygge noterer butikksjef Jonas Ekdahl flere søkere enn før. Han har ansatt noen av dem som mistet arbeidet da Maxi på Strømsø ble lagt ned.

Fungerende butikksjef Linda Horne hos Spar i Hokksund hadde mer enn 50 navn på blokka da hun ansatte to nye medarbeidere i begynnelsen av februar. Og over 400 meldte sin interesse da butikksjef Sylvi Blix hos Rema 1000 på Lierstranda nylig ansatte ny assisterende butikksjef.

LES OGSÅ: Økt støtte til omstillingsarbeid

Ser en overetablering

For øyeblikket er det knallhard konkurranse i dagligvarebransjen i drammensdistriktet.

– Noen vinner på det, men mange nye etableringer skaper også tapere. Nordmenn er mette nå, sier Odd Gisholt, som er fagansvarlig i varehandel ved Handelshøyskolen BI.

– Vi bruker mindre penger enn før på dagligvarer og tekstiler, og mer penger på reise og underholdning.

Dagligvarebransjen i Norge omsetter for 150 milliarder i året, gjennom 4.000 butikker, og vokser ikke særlig mye. Gisholt ser at dagligvarebransjen i og rundt Drammen for øyeblikket konkurrerer så fillene fyker.

– På pris – og forskjellighet. Butikker med god driftsform og god beliggenhet vinner.

LES OGSÅ: Ny sjef i Drammens Tidende

Ser mulighetene

– For unge mennesker er det ikke så lett å få jobb lenger.

Odd Gisholt tror dét forklarer noe av den voldsomme interessen for ledige butikkjobber. Han registrerer at mange håpefulle unge tar relevante studier, for å kunne starte en franchisevirksomhet etterpå. Flere av dagligvarekjedene driftes slik.

– Flere har også egne kjedeskoler. Det er egne små handelsskoler, og det gir karrieremuligheter innen kjedesystemet.

LES OGSÅ: – De sier rett ut at de ikke vil jobbe

Flere ledige innen salg

Situasjonen i butikkbransjen er utfordrende nå. Flere ledige og færre ledige stillinger er dårlig match.

– Denne bransjen, butikk og salgsarbeid, følger vi nøye nå. Fordi økningen i ledigheten er høyere her enn i andre bransjer, sier Elisabeth Holen, som er Nav-direktør i Buskerud.

LES OGSÅ: 172 vil bli bussjåfør i Drammen

Sterk nedgang

Nav-tallenes tale er tydelig: Fra februar i fjor til februar i år økte ledigheten i denne bransjen med 30 prosent.

– Det er mye, sier Holen.

Og på toppen kommer en sterk nedgang i antall ledige stillinger innen varehandelen; ned 27 prosent på ett år.

– At Obs i Nedre Eiker og Maxi i Drammen har lagt ned sine store butikker, forklarer noe av de store utslagene, mener Nav-direktøren.

LES OGSÅ: Anette må snart flytte hjem til pikerommet

Bremsene på

Men varehandelen merker også at norske husholdninger tråkker inn bremsen nå.

– Usikre tider skaper større forsiktighet og et endret forbruk. Det kan resultere i nedleggelser også, sier Holen.

Det er særlig unge og kvinner som rammes. Nå i februar registrerte Nav totalt 369 ledige kvinner innen butikk/salg. Det er en økning på 39 prosent fra februar i fjor. Tilsvarende tall for menn er 259 ledige, en økning på 19 prosent.

LES OGSÅ: Tar over som lensmann i Sande