Gå til sidens hovedinnhold

Stans for kontanter

Artikkelen er over 10 år gammel

Betaler du en håndverker svart kan du bli medansvarlig hvis håndverkeren blir tatt for svart arbeid.

DRAMMEN: Fra nyttår blir det innført regler som gjør det lite gunstig å betale beløp over 10.000 kroner med kontanter. Hvis du for eksempel betaler en håndverker 10.000 kroner for en tjeneste, og håndverkeren ikke betaler skatt eller avgifter, så kan skattemyndighetene kreve deg direkte for utestående skatt og avgifter.

– Men det gjelder kun for skatt og avgift på det beløpet du har betalt, ikke for alt hva denne håndverkeren skylder, sier advokat Marit Stålesen i Svensson Nøkleby Advokatfirma ANS i Drammen.

Ramme svart arbeid

Hun har satt seg inn i de nye reglene som fra nyttår blir tatt inn i skatteloven, merverdiavgiftsloven og skattebetalingsloven. Hensikten er å ramme svart arbeid.

For å unngå problemer er rådet å betale over bank fremfor med kontanter. Hvis du betaler regningen rett på bankkonto unngår du medansvar for skatte- og avgiftsunndragelser.

Loven gjelder alle kontantkjøp, men er først og fremst aktuelt for kjøp av håndverkstjenester.

Kjøpe ny bolig? Se vår boligkalkulator

Ikke fradrag

– Privatpersoner og næringsdrivende som betaler en kostnad over kr 10.000 med kontanter, får ikke skattemessig fradrag for kostnaden. Den næringsdrivende får dessuten ikke fradrag for inngående merverdiavgift på kostnaden, sier Stålesen.

Disse nye reglene kommer blant annet som en følge av en høyesterettsdom i våres, der en hytteeier fikk 21 dagers ubetinget fengsel for å ha betalt svart for innredningsarbeid på hytta.

Fengsel

Dette gjaldt et beløp på over 300.000 kroner, og Staten fikk med denne dommen gjennomslag for at privatpersoner kan straffes med fengsel dersom håndverkere betales svart og dermed medvirker til alvorlig skatte- og avgiftsunndragelse.

– Det er også mulig å betale ved hjelp av bærbar betalingsterminal, men det er de færreste håndverkere som har slike, sier Stålesen.

LES FLERE NYHETER OM NÆRINGSLIV HER

Kommentarer til denne saken