Vil ha flere lærlingplasser

Tømrerelevene Fredrik Knutsen Bøe (17) og Sindre Skui (17) har begge sikret seg lærlingplasser. De mener at de fleste som kommer seg gjennom skolen uten for mye fravær, også får lærlingplass. I går jobbet de i murerverkstedet, for å ha vært innom det også.

Tømrerelevene Fredrik Knutsen Bøe (17) og Sindre Skui (17) har begge sikret seg lærlingplasser. De mener at de fleste som kommer seg gjennom skolen uten for mye fravær, også får lærlingplass. I går jobbet de i murerverkstedet, for å ha vært innom det også. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Flere lærlingplasser kan få ned antall elever som dropper ut av skolen, mener ekspertene.

DEL

Drammen: Fredrik Knutsen Bøe (17) og Sindre Skui (17) bygger opp en brannmur i verkstedhallen på Åssiden videregående.

De skal begge bli tømrere, og er klar over at frafall fra skolen er et problem.

– Noen dropper ut, noen bytter linje og noen begynner å jobbe, forteller Sindre.

Fersk rapport

I går la forskningsstiftelsen Fafo fram rapporten «Gull av gråstein», som presenterer tiltak for å redusere antall elever som dropper ut.

Fafo-rapporten er laget av forsker Gudmund Hernes på oppdrag fra LO og Utdanningsforbundet.

Hernes påpeker at tilgangen på læreplasser må økes, og at det offentlige må ta et større ansvar. I tillegg må læremidlene og utstyrsparken i skolen oppgraderes slik at undervisningen kan gjøres mer praksisbasert og aktuell.

LES OGSÅ: Fylkesutdanningssjef Jan Helge Atterås sier at det er jobbet systematisk mot frafall i flere år på våre videregående skoler.

- Må ha riktig innstilling

Tømrerelevene på Åssiden skjønner at en del gir opp hvis de ikke får lærlingplass.

– Jeg var litt redd for ikke å få lærlingplass, sier Fredrik.

Men begge 17-åringene har allerede sikret seg plass hos bedriftene de var på utplassering hos i høst.

Fredrik skryter av skolens innsats for å skaffe elevene lærlingplasser, og mener de fleste kan få det, hvis de jobber for det.

– Det en del som har veldig mye fravær. Jo mindre fravær man har, jo lettere er det å få lærlingplass. Det har mest med innstilling i gjøre. Mange er skolelei, sier han.

Vil endre innholdet

Rektor Dag Siljan ved Åssiden videregående ser at det kan være en sammenheng mellom mangel på lærlingplasser og frafall.

– Det skjer et stort frafall i overgangen mellom skole og lærlingplass. Det er færre lærlingplasser i dårlige tider, og det går ut over elevene, sier han.

Likevel tror han ikke hovedårsaken til frafallet er mangel på lærlingplasser. Innholdet i skolen og andelen som strykes i enkelte fag er minst like store problemer.

– Spesielt når det gjelder yrkesfagelever som stryker i allmennfag. Det må gjøres noe med lærerplanene, slik at fellesfagene blir mer tilpasset yrkesfagene, mener rektoren.

Artikkeltags