Gå til sidens hovedinnhold

17-åringer står bak ny matte-app

Artikkelen er over 7 år gammel

Møt Lars, Fredrik og Vivek. De har brukt 22.500 kroner på å samle alt mattepensum på videregående i en app. Og den er helt gratis!

DRAMMEN: Ideen kom da 17-åringene søkte på You Tube etter videoer med lærere som forklarer mattepensum.Såkalt omvendt undervisning blir mer og mer brukt. Det vil si at elevene ser på video hjemme av lærere som går gjennom pensum. Så går skoletimene med til oppgaver, repetisjon og hjelp fra læreren.

– Problemet var bare at det var vanskelig å finne fram til videoer som var tilpasset hele det norske mattepensumet og de ulike kapitlene, forteller Lars Lien Ankile.

Dermed fikk guttene en idé: De ville lage en app som samler mattevideoer med hele pensumet på alle nivåer på studieforberedende på videregående. Det vil si alt fra praktisk matte for 1. klasse til teoretisk matte i 3. klasse.

LES OGSÅ: Vil ha igjen timene på fritiden etter streiken

Mye jobb

17-åringene tok kontakt med mattelærere over hele landet, og fikk tillatelse til å bruke videoene deres i appen.

Etter fem måneder med hardt arbeid, er resultatet klart. 16. september ble gratisappen Mathema tilgjengelig i App Store.

– Det er utrolig deilig. Det har vært en lang reise og mye arbeid, sier Lars Lien Ankile.

– Det er deilig å ha en egen app som 17-åring, smiler Fredrik Shaughnessy Ahlborg.

Guttene går inn på Mathema-appen og viser hvor enkel den er i bruk.

– Her kan man gå inn på det mattenivået man ønsker, rett inn i et kapittel om for eksempel algebra eller underkapitler. Så kommer videoen, forklarer Vivek Kumar.

– Og du kan søke rett på tema. Som sinus eller logaritmer, supplerer Lars.

LES OGSÅ: Dropper klasserommet

Betaler selv

Tenåringsguttene har bladd opp 22.500 kroner av egen lomme for å gjøre matteundervisningen enklere for alle landets elever. De har blant annet leid inn en programmerer.

– Det er penger vi ikke hadde, gliser gutta.

Så det ble heftig jobbing i sommerferien for å finansiere appen. Men Mathema skal være gratis å bruke for alle.

– Det er viktig for oss at appen er gratis. Vi vil at så mange som mulig skal bruke den, og at den skal være tilgjengelig for alle, sier trekløveret.

Tall fra Utdanningsdirektoratet viser at 66 prosent av alle 10.-klassinger fikk karakteren 3 eller lavere på matteeksamen våren 2013. På videregående fikk over 70 prosent av elevene som valgte den enkleste matten på vg1, praktisk matte, karakteren 3 eller lavere.

– Det er veldig mange som synes matte er vanskelig. Vi håper denne appen kan hjelpe elever som sliter i matte, sier Fredrik.

LES OGSÅ: Jubler over at streiken er over

Kommentarer til denne saken