75 år med moteklær

I dag er det Hans Erik Ødegaard som sitter i sjefsstolen i det familiedrevne firmaet.

I dag er det Hans Erik Ødegaard som sitter i sjefsstolen i det familiedrevne firmaet. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Den tradisjonsrike drammensforretningen Ødegaard feirer i disse dager 75 år.

DEL

DRAMMEN: Forretningen har sørget for at generasjoner av drammensere og folk fra omegn, har hatt bekledningen på stell.

I dag er det tredjegenerasjon, Hans Erik Ødegaard, som driver «imperiet» videre etter at far Bjørn Ove Ødegaard har trappet ned.

Begynte i det små

Historien begynner med brødrene Nils og Knut Ødegaard, som like før andre verdenskrig startet sin herreekviperingsforretning i Hauges gate 8.

– Den gang var tilgangen på varer knapp, i motsetning til i dag, hvor leverandørene nærmest står i kø, forteller Bjørn Ove Ødegaard.

Forretningen kom seg imidlertid gjennom de harde krigsårene med kontinuerlig drift. På slutten av 40-tallet valgte brødrene, i all fordragelighet, å skille lag, og åpnet hver sin butikk, dog under samme adresse.

Nils spesialiserte seg på sko- og arbeidstøy, mens Knut fortsatte med herre- og gutteklær under eget firmanavn. I 1957 kjøpte Knut Ødegaard Hauges gate 4 og flyttet virksomheten hit. Dette ble også starten for salg av dameklær.

Siden den gang har bedriften vært gjennom en rekke utvidelser. Men lite ante brødrene at firmaet 75 år senere skulle åpne sin 19. og 20. butikk.

Gjennom årene har forretningen drevet både babymagasin (Olsen og Ørjansen) og ungdomsshop. Nå er det rene dame- og herrebutikker som er forretningsmodellen.

LES OGSÅ: – Det er her vi tjener penger

Vekst

– I dag har firmaet butikker på hele Østlandet, fra Sandefjord i sør til Oslo i øst, forteller Hans Erik.

– Per dags dato disponerer vi 4.000 kvadratmeter fordelt på 14 dame- og seks herrebutikker.

Hans Erik, mellomst av tre søsken, begynte tidlig å interessere seg for driften. Allerede som 13-14-åring startet han på lageret, for siden å klatre i gradene, og ende opp som sjef for hele firmaet.

– Selv om jeg ikke kan skryte på meg å være noen utpreget moteløve, er det å jobbe og drive med salg av klær svært givende. Dette er ingen statisk bransje og slett ingen ni til fire jobb. I dag er vi tilsluttet to kjeder, som vi selv er aksjonærer i, i tillegg har vi utviklet vårt eget merke, men står ellers fritt til å velge hva vi vil ta inn.

LES OGSÅ: Globale superkjeder i byen

Trofaste medarbeidere

– Etter at Torget Vest sto ferdig i 1997, har det meste av ekspanderingen skjedd. I dag er alle butikkene på kjøpesentre. Men å være til stede i Drammen sentrum er viktig. Det var her det hele startet, her har vi røttene og det er her basen er, forteller Hans Erik.

I dag har firmaet drøyt 100 ansatte fordelt på butikker, lager og administrasjon.

– Vi har medarbeidere som har vært i firmaet i mer enn 40 år. Trofaste ansatte, og kunder, har gjort forretningen til hva den er i dag, noe som 75 års drift er et godt bevis på, avslutter en stolt Hans Erik Ødegaard.

PS! Og om noen skulle lure på hvorvidt et visst yngre familiemedlem med et over snittet balltalent blir å finne blant klesstativene, er svaret kanskje, men for tiden er poden opptatt på annet hold ….

LES OGSÅ: Falk har flyttet over elva

Artikkeltags