Gå til sidens hovedinnhold

- Allah tilgir dem

Artikkelen er over 8 år gammel

Imam for menigheten Minhaj-ul-Qurah International på Fjell, Noor Ahmad Noor, er lei seg for kebab-skandalen, men påpeker samtidig at "Allah tilgir muslimer som har spist kebab med svinekjøtt uten å vite det."

DRAMMEN: Det var i går Dt.no brakte nyheten om at det var funnet svinekjøtt i kebaben ved flere utsalgssteder blant annet i Drammen.

Som kjent er det et religiøst forbud for jøder og muslimer mot å spise svinekjøtt. Og kebab  har  vært regnet som en "sikker vinner" hvis man skal spise hurtigmat uten svinekjøtt. Inntil i går.

Koranen

LES OGSÅ: - Jeg føler meg uren

Store Norske Leksikon forklarer forbudet mot å spise svin på denne måten: 

"Både i jødedom og islam er svinet et urent dyr, og det er forbud mot å spise det (GT 3 Mos 11,7 og Koranen Sure 2, 173-74). Kanskje skyldes forbudet i Det Gamle Testamente en protest mot kanaaneisk religions dyrkelse av svinet som et hellig offerdyr. Men slike forbud har ofte også hatt bakgrunn i erfaringer. Det har vært stor risiko for trikinholdig svinekjøtt før kontroller mot dette ble innført. Risikoen førte til at det i visse religioner oppstod forbud mot inntak av svinekjøtt."

- Føler seg uren

LES OGSÅ: Mener svinekjøtt i kebab er ren svindel

En av de som har spist kebab med svinekjøtt uten å vite det er innhaver Khawar Altaf Chaudry ved utsalgsstedet Snappy Bragernes som har rykte på seg om å være  "sjappa med landets beste kebab". Men i dag har den fått en vond ettersmak. Kjøttet som skulle inneholde storfekjøtt, har en svinekjøttandel på opp til 30 prosent, viser DNA-analyser gjennomført av Mattilsynet.

– Det er ekkelt, og jeg føler meg uren, sier Chaudry til Drammens Tidende.

Men Imam for den største muslimske menigheten i Drammen; Minhaj-ul-Qurah International på Fjell, Noor Amhad Noor, mener Chaudry, og andre, ikke  trenger å føle seg så urene.

- Allah tilgir

-Nei, Allah tilgir de. Det står i Koranen at hvis man gjør noe galt uten å mene eller vite det, så tilgir Allah. Men de kan også be om tilgivelse, men de er uansett tilgitt. Allah vet at de ikke visste noe, sier imam Noor Ahmad Noor til dt.no.

LES OGSÅ: Vil redde kebab-sjappene

Imamen er forøvrig lei seg for det som har skjedd og retter samtidig en stor takk til Mattilsynet som har avslørt forholdene.
 

Allah vet at de ikke visste noe.
 

- Vi muslimer i Norge er veldig stolt over å bo i et land som  har et veldig strengt og sterkt lovverk. Vi stoler på at disse lovene følges, men når det ikke gjøres er det trist.  Alle må få vite hva de spiser og ikke bli lurt på denne måten.

- Jeg har aldri hørt om at det er svinkjøtt i kebab tidligere, hverken i utlandet eller i Norge, sier imamen som selv ikke har spist kebab fra utsalgssteder i Drammen.

-Jeg er veldig glad i kebab og spiser det ofte, men den kebaben lager vi hjemme, understreker imam i menigheten Minhaj-ul-Qurah International, Noor Ahmad Noor.

Ber muslimer om unnskyldning

Kjøttprodusenten Kuraas hevder samtidig at avsløringen om at halalkjøttet deres har inneholdt svin kom som et sjokk på dem.

- Vi har stor respekt for muslimer, og flere jobber i bedriften vår. På vegne av Kuraas vil jeg på det aller sterkeste beklage hvis muslimer, som har spist kebab i den tro at det var svinefritt kjøtt, har fått i seg svin, sier markedssjef Kenneth Kuraas i Kuraas AS til VG.

Har en teori

LES OGSÅ: DT+sak: Stemte mot eget kebab-forslag

I en pressmelding  sier Kuraas at de nå  jobber ut fra en sannsynlig teori.

- Analyseresultater som foreligger pr. nå, viser stor variasjon i påvisning av svinekjøtt. Noen av prøvene som er tatt av Mattilsynet viser ingen funn av svinekjøtt.

-Vi jobber ut fra en teori om hvordan dette har oppstått, og skal i møte med lokalt mattilsyn fredag morgen for å drøfte problemstillingen, forklarer Kuraas.

SE VIDEO OVER DRAMMENSFOLKETS KEBABDOM:

Vi spurte: "Spiser du kebab?"

Kommentarer til denne saken