Alle veier fører til Høyre

Ordfører Tore Opdal Hansen (H) og Høyres gruppeleder Johan Baumann.

Ordfører Tore Opdal Hansen (H) og Høyres gruppeleder Johan Baumann. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Fem av de ti mektigste i Drammen har eller har hatt sentrale posisjoner i Høyre. De siste fem på topp-ti-listen har alle åpne kanaler inn til viktige personer i partiet.

DEL

DRAMMEN: Da Lise Christoffersen gikk av og overlot ordførerkjedet til Tore Opdal Hansen, ble den politiske maktbalansen i Drammen kraftig forrykket. Høyre tok ikke bare over ordførervervet. De tok også fullstendig over rollen som det dominerende partiet i byen. Og meningsmålingene foran høstens kommunevalg gir klare indikasjoner på at de beholder denne posisjonen.

Del på Facebook

Konklusjonen er klar: Uten gode kontakter inn i Høyre, har muligheten til å påvirke politikken de siste årene vært minimal, eller rettere sagt; helt borte, sier samfunnsredaktør Odd Myklebust i Drammens Tidende.

Han har tett kontakt med flere av partiets mest toneangivende personer og kjenner Drammen Høyre godt. Myklebust endte også på 3. plass i kåringen av byens mektigste personer.

LES OGSÅ: Han er mektigst i Drammen

Baumann mektigst

I går kunne Drammens Tidende avsløre at Johan Baumann topper listen over de 20 mektigste personene i byen. Flere har gitt klart uttrykk for at det er ham de snakker med, dersom de ønsker noe gjort eller vedtatt. Derfor får Høyres gruppeleder en lang rekke henvendelser fra folk som ønsker å snakke med ham, og Baumanns store fordel er at han har tid til å snakke med mange av dem som tar kontakt.

Men det er flere veier inn til makta for dem som vil påvirke.

Formelt sett sitter ordfører Tore Opdal Hansen og rådmann Osmund Kaldheim på store maktposisjoner. Samarbeidet mellom dem er tett og fortrolig. De har begge lang fartstid i Høyre, og det var ordføreren som hentet sin tidligere partifelle til jobben som Nils Fr. Wisløffs arvtaker i rådmannsstolen.

Etter at Freddy Hoffmann meldte overgang fra Fremskrittspartiet sitter Høyre med både ordføreren, varaordføreren og de tre lederne av bystyrekomiteene. Dermed er Høyre også det eneste partiet som har direkte tilgang på toppbyråkratene i kommunen og kan påvirke dem.

Ordføreren er den som har direkte tilgang på rådmannen, mens lederne av bystyrekomiteene har tilsvarende kontakt med kommunaldirektørene. Dette bidrar til å styrke partiets maktposisjon.

LES OGSÅ: - Billig valgflesk fra Høyre

Nær venn

Høyre har gjennom flere perioder rekruttert folk med spisskompetanse på sine områder. Øystein Rognebakke er et eksempel på dette. Han trer ut av bystyret etter høstens valg, men har vært en sentral premissleverandør i Høyres gruppe, noe han trolig kommer til å fortsette å være gjennom sitt virke som partner i byens største arkitektfirma.

Det var Rognebakke som ble hanket av Lars Nilsen, byens rikeste, da han ville rive tre verneverdige funkishus. Selv om det var intern uenighet i Høyre i denne saken, var det Haakon Fossen, tidligere varaordføreren i Høyre og nær venn av Baumann, som forsvarte rivingen i media. Nå er Fossen tilbake på valglisten og mange spår hans comeback i bystyret.

LES OGSÅ: Paule rett inn i Høyre-toppen

Kunnskaps-Høyre

Kristin Ørmen Johnsen har gjennom maktserien blitt kåret til byens mektigste kvinne, og rager helt i toppen. Hun er ikke lenger folkevalgt, men har tett kontakt med det politiske miljøet, både fordi hun styrer en av byens viktigste institusjoner. Drammen har som mål å bli en ledende kompetanseby, og da blir Ørmen Johnsens posisjon svært betydningsfull. Derfor har de folkevalgte ryddet plass til henne i kontaktutvalget for næringslivet selv om hun representerer en offentlig aktør.

Ørmen Johnsen har sterke bånd til Høyre både lokalt og nasjonalt. Hennes og rådmannen Osmund Kaldheims veier møtes igjen etter at de begge var statssekretærer i Bondevik-regjeringen på begynnelsen av 2000-tallet.

I samme hus som Ørmen Johnsen holder også BI-rektor og Høyre-mannen Trond Østgaard til. Han snakker ikke i store bokstaver og gjør ikke så mye ut av seg, men har gjennom alle sine mange verv på mange ulike arenaer.

LES OGSÅ: Tore på sporet

Selskaps-Høyre

St. Olavs klub er en av landets eldste herreklubber. Klubben, som holdes sine medlemslister strengt hemmelig, består av 400 menn og ledes av Høyre-mannen Reiulf Lindberg. Her møtes også Johan Baumann og Håkon Fossen, samt en rekke andre menn i næringslivet. I kretsen rundt Baumann kan nevnes Terje Aass, Christian Falck-Pedersen og Knut Smedby. Hans Petter Tonum, som er herreklubbens sekretariatsleder, har også Høyre-bakgrunn før han ble daglig leder i Drammens næringslivsforening. Han satt som vara til bystyret for partiet.

LES OGSÅ: Høyre fosser frem

Idretts-Høyre

Gjennom maktserien har flere påpekt Høyres sterke posisjon i idretten. Baumann var tidligere president i Norges skiforbund, og nå har toppene i partiet også kapret nylig avgåtte idrettspresident Tove Paule på en solid tredjeplass på valglisten.

«Dette er den sterkeste listen jeg har sett,» kommenterer en av kildene.

Det skader heller ikke partiet at påtroppende idrettspresident Børre Rognlien har bakgrunn fra Oslo Høyre der ordfører Tore Opdal Hansen var informasjonssjef før han inntok ordførerstolen i Drammen.

LES OGSÅ: Ordførerens programerklæring for Drammen

Minoritets-Høyre

Drammen Høyre har også et solid fotfeste i innvandrermiljøet. Ordfører Tore Opdal Hansen er en populær mann der, og partiet har fått sin kvinne som leder av Drammen minoritetsråd. Ana Maria Silva-Harper sitter også i formannskapet og møter Johan Baumann i Dialogforum. Silva-Harper ble nevnt som kandidat til maktlisten, men nådde ikke helt opp.

Det faktum at rådmannen er tidligere direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet og har ledet integreringsutvalget som nylig avla sin rapport, er heller ingen ulempe for Høyre og byen de styrer. Og på Stortinget er Trond Helleland partiets talsmann i integreringspolitikken.

LES OGSÅ: Surfer på høyrebølgen

Høyre-familier

Slik Ap har sine familiedynastier, finnes det noen kjente Høyre-familier i Drammen. Familien Lindberg er ett eksempel, der både Mette, hennes mann Reiulf og deres datter Elisabeth har stått på Høyres valglister de siste årene.

Stortingsrepresentant Trond Helleland blir nevnt som en sentral aktør i Drammen Høyre, blant annet som leder av nominasjonskomiteen. På valglisten til høstens valg finner vi både hans ekskone Jannike Thorsen og deres sønn Tor Johannes Helleland.

Lene Westgaard-Halle, som var sett på som arvtaker etter Baumann i Drammen Høyre, jobber nå som rådgiver for Helleland på Stortinget. Hennes plass på Høyres valgliste i Drammen er nå tatt over av lillesøster Linn Westgaard.

LES OGSÅ: Ap kan miste fylket

Artikkeltags