DRAMMEN: «Hårreisende! I strid med alt vi står for. Buskerud Ap skal legge press på å få dette omgjort.»

Slik reagerer stortingsrepresentant Lise Christoffersen (Ap) på historien om Harald Vik.

- Dette går bare ikke an

Både på twitter og facebook har den profilerte stortingspolitikeren fra Drammen engasjert seg.

«Som stortingsrepresentanter har vi ikke vært involvert i dette. Vi ville sagt et klart nei! Buskerud Ap vil legge press på å få saken omgjort. Dette går bare ikke an!», skriver Lise Christoffersen.

Helt galt

Harald Vik (69) har vært døvblind i over 30 år, men det har ikke stoppet ham fra å dra på lange skiturer, løpe New York maraton eller sykle dagevis i fremmede land. Før nå.

Etter at Arbeidsdepartementet strammet inn på hva døvblinde kan få tolk til, ble Vik hardt rammet.

– Jeg har forståelse for at man må prioritere når det er knappe ressurser, men for Harald Vik slår dette helt galt ut, og Buskerud Arbeiderparti har kontaktet både Stortinget, departementet og Statsministerens kontor om denne saken, sier Lise Christoffersen (Ap), til Drammens Tidende.

Ministerkontakt

Lørdag snakket hun med arbeidsminister Anniken Huitfeldt, som både i NRK Dagsrevyen og NRK Kveldsnytt åpnet for å lette på innstrammingen.

– Det er for lite midler til døvetolker, og ni av ti oppdrag blir avslått. Derfor må det mer penger til, sier Christoffersen.

Det er heller ikke så mange tolker tilgjengelig som kan tolke for døvblinde, derfor er arbeid og utdanning prioritert. For Harald Vik derimot, som er pensjonist, er det fritidsbeskjeftigelsene som holder ham oppe.

- Skal jobbe aktivt

– Vi i Buskerud Ap skal jobbe aktivt med denne saken videre, sier Christoffersen.

Foruten arbeidsministeren har hun hatt kontakt med Tove Linnea Brandvik i Stortingets arbeids- og sosialkomité, og Buskerud Ap har sendt melding til Statsministerens kontor om saken.

Det var NRK Østafjells som først omtalte denne saken. Harald Vik sto nemlig i fare for ikke å kunne delta på Ridderrennet, noe han har gjort de 24 foregående årene.

Umenneskelig

Innskjerpelsen i tolkeordningen trådte i kraft 10. september i fjor. Hans faste tolk og ledsager, Ivar Wigaard, kaller den nye ordningen umenneskelig.
Selv tar Harald Vik kraftigere i:

– Dersom disse mulighetene nå forsvinner, er jeg redd for at den isolasjon dette vil medføre, i løpet av kort tid vil resultere i at jeg igjen kjemper mot angst og depresjon, skriver Vik i et leserinnlegg.

- Vi er ikke spurt

I en leserkommentar på dt.no skriver Lise Christoffersen:

« Vi som er stortingsrepresentanter, har ikke vært spurt. Hadde vi det, hadde svaret vært et klart og tydelig nei! Sånn vil vi rett og slett ikke ha det. Noen må ha sporet helt av», skriver Lise Christoffersen.

Lørdag kveld var saken om drammenseren Harald Vik toppsak i Dagsrevyen. Her lovet arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) mer ressurser til tolketjenesten.

Hun innrømmet langt på vei at departementet hadde gått for langt i sin innstramming i tilbudet til tolketjenesten til landets 350 syns- og hørselshemmede.