Åpner for debatt

- Det burde ikke spille noen rolle hva du tror på og hvor du er fra. Allah sier at vi alle skal være som søsken og vise respekt og forståelse for hverandre, sier Sabra Hashimi (19) fra Åssiden.

- Det burde ikke spille noen rolle hva du tror på og hvor du er fra. Allah sier at vi alle skal være som søsken og vise respekt og forståelse for hverandre, sier Sabra Hashimi (19) fra Åssiden. Foto:

Av og
Artikkelen er over 8 år gammel

Muslimer i Buskerud ønsker ikke å bli stigmatisert som ekstremister og inviterte i helgen til seminar for å skape bedre forståelse.

DEL

DRAMMEN: Sabra Hashimi (19) sitter urolig i stolen og drar nervøst i hijaben hun har drapert rundt hodet. Blikket hennes er festet mot scenen i Bragernes menighetshus, der vevede tepper med kristne motiver spunnet i gulltråder pryder sceneveggen. Snart er det hennes tur til å holde tale.

På forreste rad i salen sitter blant annet varaordfører Freddy Hoffmann (Frp), ledere fra innvandrerorganisasjoner og politikere. Bak dem sitter omtrent 300 mennesker.

LES OGSÅ: Oppfordrer unge muslimer til dialogmøte istedenfor demonstrasjon.

Det er første gang det Afghanske Islamske Kultur- og Integreringssenter i Buskerud (AIKISIB) inviterer til seminar med forskjellig trossamfunn og folkegrupper, et seminar som de håper vil skape bedre forståelse om islam, ytringsfrihet og det multikulturelle samfunnet vi lever i.

Mobbing med Muhammedkarrikatur

- Det er publisering av barnslige bilder og er ren mobbing, men vi i AIKISIB tar avstand fra voldelige og truende reaksjoner. Muslimer ble krenket, men vi vil ikke reagere med trusler. Det fins andre alternativer, og den beste er dialog. Vi ønsker en fredelig løsning, lyder det fra scenen.

LES MER: Muslimer i Drammen lar seg ikke provosere av Muhammed-tegninger.

Ordene kommer fra sekretær i AIKISIB, Seyed Soha Raed.

- Det burde ikke spille noen rolle hva du tror på og hvor du er fra. Allah sier at vi alle skal være som søsken og vise respekt og forståelse for hverandre, forklarer Sabra Hashimi før hun forlater stolen sin for å overta mikrofonen etter sekretær Raed.

Dialogmøte

Varaordfører Freddy Hoffmann (Frp) er blant æresgjestene og får overrakt en rose for sin deltakelse i seminaret.

- Det er utrolig viktig at ikke-etniske nordmenn tar initiativ til slike seminarer. Jeg syns det er mer viktig å komme hit og bli kjent enn å lese om integrasjon i VG, sier Hoffmann.

LES MER: Mener caps er et større problem i norske skoler enn hijab.

Leder i Buskerud innvandrerråd, Bijan Gharahkhani, nikker erkjennende til. Han mener mange medier gir et skjevt bilde av virkeligheten.

- Det er dessverre ofte slik at de mest ekstreme uttalelsene er de som får komme til uttrykk i mediene, mener Gharahkhani.

LES OGSÅ: Kåret til "Årets Navn 2006" av Drammens Tidendes lesere.

Mange mener mye om integrasjon og ytringsfrihet i salen, men for lederen i Buskerud innvandrerråd er regelen denne:

- Ha hodet til å si det man mener, men man trenger ikke å være uhøflig, sier han.

Oppfordres til snillhet

Det er lørdag kveld og i salen sitter kvinner og menn på hver sin side og følger med på det som blir sagt på scenen. De er noenlunde jevnt fordelt i antall. Mange uttalelser høster godkjente nikk og applaus.

En historie blir fortalt:

På den tiden var det en gammel kvinne som ikke likte profeten Muhammed. Hver dag Muhammed gikk forbi huset hennes, tømte hun søpla på ham. Men Muhammed overså dette. Så en dag sto ikke kvinnen der mer, og Muhammed fikk vite at hun var syk. Han gikk inn og besøkte den gamle og gav henne trøst. Denne kvinnen ble siden hans tilhenger.

- Mange tror at religionen vår oppfordrer til vold, men Muhammed lærer oss å ha snillhet til hverandre, slår Raed fast.

Kunnskap gjennom dialog

Fra scenen strømmer det ut sang fra muntre barnestemmer. Noen av de unge er kledd i tradisjonell drakt, andre i jeans og genser. Noen jenter har på seg hijab, mens andre igjen har håret løst. De gjenspeiler veldig publikummet i salen.

Det Afghanske Islamske Kultur- og Integreringssenteret i Buskerud åpner dørene i håp om kunne vise fram deres kultur og gi rom for dialog.

LES MER: - Dette er et spill for galleriet.

Nestleder i organisasjonen Karim Nazari mener mangel på kunnskap fører til utrygghet.

- Vi er alle forskjellige, og det som er anderledes er litt skummelt. Men hvis vi lærer mer om hverandre og satser på toleranse, vil vi bli mindre utrygge, sier Nazari.

- Drammen er en multikulturell by. Muslimer, som andre folkeslag, ønsker ikke å bli stigmatisert. Vi vil leve fredelig side om side med våre naboer, mener Nazari.

Artikkeltags