DRAMMEN: Da Jonas Gahr Støre (Ap) var helseminister instruerte han Vestre Viken om at det nye sykehuset skulle ligge i Eiker. I går kveld opphevet hans etterfølger Bent Høie (H) disse føringene.– Jeg åpner nå for at Vestre Viken også kan vurdere aktuelle tomter i Drammen. Men Lier er fortsatt ikke et alternativ, sier han.

– Hvorfor ikke?

– Av hensyn til nærheten til Bærum sykehus, svarer Høie.

Han sendte i går et brev til Helse Sør-Øst, som eier Vestre Viken. Der skriver statsråden at de føringene for lokalisering som Støre kom med i 7. juni, ikke er representative for hans syn.

– Nå står Vestre Viken fritt til å se på de tomtealternativene de mener det er naturlig å vurdere på aksen Drammen-Kongsberg, men også innenfor Drammen, sier Høie.

Avgjørende møte

Helseministeren ble overbevist om at også Drammen burde få være med i konkurransen om nytt sykehus etter et møte med Drammen kommune. 4. juni møtte han ordfører Tore Opdal Hansen (H) og rådmann Osmund Kaldheim på Grand Hotel i Oslo.

Til stede var også rådgiver i First House og tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap). Kommunikasjonsselskapet har siden april jobbet med å gi Drammen kommune råd om hvordan de skal sikre at det nye sykehuset havner innenfor bygrensene.

– Enhver ordfører som ber om møte med meg, får møte meg. Men de trenger ikke å ha med seg folk fra kommunikasjonsbransjen, sier Høie.

- Jeg lot meg påvirke

Helseministeren innrømmer likevel at dette møtet er årsaken til at han nå åpner for at det nye sykehuset kan havne i Drammen:

– Den informasjonen Tore kom med, hadde betydning. Jeg var enig i hans vurderinger, sier Høie.

– Så du lot deg påvirke?

– Jeg lot meg påvirke av Tore, ja. At First House var der, hadde ingen betydning, hevder helseministeren.

Var ikke statsråd da

Ordføreren selv er meget fornøyd med utfallet av møtet:

– Dette er det eneste møtet hvor jeg har hatt med meg Bjarne Håkon Hanssen. Men jeg hadde aldri tatt han med om Høie var blitt statsråd, understreker Opdal Hansen.

Ifølge ordføreren kom Hanssen med innspill, men hadde ingen sentral rolle i møtet.

- Det var jeg som sa mest

– Det var jeg som sa mest, for jeg hadde bedt om møtet. Jeg orienterte om hvordan vi så på sykehussaken, og hva vi var fornøyd med og ikke, forteller han.
Grand Hotel ble valgt av praktiske årsaker fordi det er nær Stortinget.

– Hva ønsket dere å oppnå?

– Vi ville informere helsepolitisk talsmann i Høyre om vårt syn i sykehussaken, sier Opdal Hansen.

– Hadde dere ikke klart det uten First House?

– Jo da, jo da, men i de diskusjonene vi har hatt, har det vært veldig viktig med den kompetansen de representerer, sier han.