Ba politiet om kvittering for overnatting på glattcelle

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

– Er det mulig å få en bekreftelse på at jeg har vært her i natt? Romjulsfesten ender på glattcelle for mange.

DEL

DRAMMEN: Mannen fryktet at kona ikke ville tro ham da han kom hjem og fortalte hvor romjulsfesten endte. Derfor ba han politiet om en bekreftelse da han slapp ut fra arresten fredag morgen.Mor ringte 12 ganger

I løpet av natten ringte også en mor sønnens mobiltelefon 12 ganger uten å få svar. Den trettende telefonen gikk til politiet for å melde fra om at sønnen, som gikk ut på byen noen timer før, ikke har kommet hjem.

Politiet kunne fortelle henne at sønnen sov trygt i kjelleren hos dem. Han ble for full, i likhet med ni andre natt til 3. juledag.

Romjula har blitt tiden for fest og fyll for mange. Og for mange ender det med bråk, noe som gjør at politiet har ekstra bemanning i disse dager.

25 meldinger om ordensforstyrrelse kom inn i søndre Buskerud i løpet av natten. Og det er over normalen, ifølge operasjonsleder Truls Fjeld.

LES OGSÅ: Savnet mann funnet i god behold

Lav snittalder

– Hvorfor ender det sånn?

– Dette har blitt dagen folk skal ut og treffe venner og kjente. Noen drikker mer enn de bør, og da ender de i kjelleren hos oss, sier Truls Fjeld i Søndre Buskerud politidistrikt. Bare en av de ti pågrepne var registrert i politiets registre fra før. Og det er det typiske for denne høytiden.

– Veldig ofte er det gjengangerne som sitter i arresten. I disse tider er det annerledes. Snittalderen er lav, og jeg tror det er mange studenter som er hjemme på besøk som går ut på byen, drikker for mye og ender opp her, sier Fjeld.

Seks av de ti pågrepne var født på 90-tallet.

LES OGSÅ: Skiløper (43) funnet etter leteaksjon

Alle hadde dress

– Er det noe som skiller de som ble satt i arresten på den store festenatten fra dem som vanligvis ender der?

– Alle jeg har låst ut her i dag, hadde dress på seg, sier arrestforvarer Bent Smørsteen.

– Når de kommer inn synes de fleste det er veldig urettferdig at de er pågrepet av politiet. Og mange mener at de faktisk ikke er så fulle som politiet skal ha det til, selv om de ikke klarer å gå uten støttehjelp. Når de kommer ned i arresten skjønner de fleste at slaget er tapt.

LES OGSÅ: Fare for både jordskred og snøskred

Ikke kjepphøye

Dagen derpå er de langt fra kjepphøye. De vedtar forelegg og er pinlig berørt over å ha havnet her, sier Smørsteen. Og de fleste er klare på at de aldri skal drikke alkohol igjen.

En fyr våkner på celle 9. Konstaterer at taket han ser opp i, ikke er hans. En liten luke i døra åpnes. Den unge mannen spør arrestforvareren hva som har skjedd og hvorfor han er der. Han får vite at han var så full og kranglete at han ble pågrepet.

LES OGSÅ: Fant skogens gull 1. juledag

Havner i politiets registre

Spakt kler han på seg dressjakka, klar for å gå den lange veien hjem med krøllete dress. Mange tror de får gå rett hjem etter å ha vedtatt forelegg for for eksempel ordensforstyrrelse. Men den gang ei.

– Vi tar fingeravtrykk og bilde som havner i politiets registre, sier Smørsteen. Han forteller at mange opplever det som ubehagelig å havne i registeret.

Men det er ikke alle som får med seg et forelegg hjem. Havner man i arresten kun for å ha vært for full, slippes de fri på morgenen uten en reaksjon.

LES OGSÅ: Ruspåvirket grisekjøring på E18

– Jula er den travleste tida

På legevakta i Drammen har de merket stor pågang i jula så langt. Natt til fredag hadde de flere av politiets arrestanter på besøk.

Legevaktsjef Per Magne Mikaelsen sier imidlertid at gårsdagen ikke var noe travlere enn vanlige utedager.

– Vi hadde fire stykker som var blitt hentet inn av politiet og ble sjekket av lege, men ikke mye voldsskader, sier Mikaelsen.

– Har dere større bemanning enn vanlig i jula?

– Ja, vi bemanner opp så mye vi kan. Det er ofte fordi det i inneklemte dager er stengte legekontorer. Jula er den travleste tida for oss, sier Mikaelsen.

Tirsdag er det nyttårsaften – en kveld Mikaelsen tror blir svært travel for de ansatte på legevakta. Se legevaktas tre råd for nyttårsaften til høyre.

LES OGSÅ: Mye nattlig fyllerør

– Nesten en uke med festligheter

På Lauritz måtte ordensvakten steppe inn mot en overstadig beruset mann natt til i går. Men sjefen er fornøyd med julefestinga så langt.

– Andre juledag er den tradisjonelt store utelivsdagen i Drammen by. Vi opplevde den med fulle hus, god stemning og masse blide folk, sier daglig leder Tore Dybfest ved Lauritz.

Men ved et tilfelle måtte vakta bryte inn.

– Det var et opptrinn som gjorde at en person ble innbrakt av politiet. Utover det skjedde det ikke noe, sier Dybfest.

Årets jul gir muligheter for en lang fest. I tillegg til de tradisjonelle festdagene 1. og 2. juledag, kommer både fredag og lørdag før nyttårsaften på tirsdag.

– Jeg tror helgen blir bra. Fredagen blir nok litt roligere, men det kommer til å ta seg opp på lørdag. Årets romjul gir jo muligheter for nesten en uke med festligheter, sier Dybfest.

Han roser politiet for deres opptreden på byen i jula – og til hverdags.

– Vi har, bank i bordet, få patruljer på besøk hos oss. Men generelt er de utrolig flinke til å holde kontroll, sier Dybfest.

LES OGSÅ: Brann i juletre

Artikkeltags