Baumann mektigst i by'n

Mange har spådd og veddet på at Høyres gruppeleder Johan Baumann troner på toppen av maktlisten. Disse fikk rett.

Mange har spådd og veddet på at Høyres gruppeleder Johan Baumann troner på toppen av maktlisten. Disse fikk rett. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Ingen over. Ingen ved siden. Johan Baumann troner suverent på toppen i kåringen av Drammens mektigste personer.

DEL

DRAMMEN: Høyres gruppeleder i bystyret høster ros og anerkjennelse fra alle kanter for jobben han gjør. Du skal lete særdeles godt for å finne noen som har ett eneste negativt ord å si om Høyres grand old man i byen - om det i hele tatt er noen.

- Han har utrolig mye å si og styrer hele byen, sier en kilde som har observert Baumanns politiske virke gjennom en årrekke.

Del på Facebook

Alle trives i hans selskap

Flere trekker også fram hans sosiale egenskaper og sier at «alle trives i hans selskap». I tillegg har han et nettverk som er meget stort. For veldig mange er det helt naturlig å ta kontakt med ham, når de vil snakke med en politiker som kan påvirke en sak.

- Min dør er åpen for alle. Jeg liker mennesker og liker å jobbe med mennesker, sier Baumann.

De siste månedene har Drammens Tidende snakket med over 100 personer som på hvert sitt vis sitter med solid innsikt i bysamfunnet. De ble bedt om å vurdere hvem som har makt i Drammen og hvordan denne makta utøves.

Les maktbloggen her

Da prosjektet med å kartlegge makta i Drammen startet, definerte vi makt som «innflytelse og mulighet til å påvirke prosesser, slik at man får et ønsket resultat».

Det vil si at vi i stor grad har konsentrert oss om maktutøvelse som har med byutviklingsprosjekter å gjøre. Samtidig ble det satt en forutsetning for å være aktuell for denne maktlisten at aktuelle personer har sitt daglige virke i Drammen og dermed har innflytelse over beslutninger som fattes her.

På bakgrunn av blant annet disse samtalene har vi rangert og presentert de 20 mektigste i Drammen. Noen få navn har vært nevnt som kandidater til tittelen «byens mektigste», men ingen navn har gått igjen så ofte enn Johan Baumanns.

En næringslivsleder som selv har et velutviklet kontaktnett, spurte for få dager siden om Baumann var på toppen av listen. Han fikk ikke svar. Da konkluderte han selv.

- Det bør han i alle fall være. Baumann er Drammens mektigste - uten tvil.

Den oppfatningen er det svært mange som deler.

Plasserte høyskolen

På plassen bak den rutinerte Høyre-politikeren på maktlisten står høyskolerektor Kristin Ørmen Johnsen. I likhet med Baumann har hun et vanvittig nettverk, og hun bruker det for alt det er verdt når det trengs. Dette nettverket fikk hun blant annet bruk for da høyskolen skulle flyttes til Union. Grunneieren der ville ha boliger nede i vannkanten, men Ørmen Johnsens plan var å bygge høyskolen der. Og den planen fikk hun gjennomført.

Av byens 20 mektigste er Kristin Ørmen Johnsen den eneste kvinnen. Det er selvfølgelig andre kvinner i byen som utøver makt, men det skjer ikke i så stor grad at det er funnet plass til dem på maktlisten.

- Kvinner må stå fram og ta posisjonene. Den neste generasjonen har kanskje større selvtillit til det, sier høyskolerektoren.

Påvirker politikerne

På tredjeplass endte Odd Myklebust som er samfunnsredaktør i Drammens Tidende. Hans meninger tillegges stor vekt, og han er dermed sentral i byens utvikling. Mange har trukket fram en lederartikkel Myklebust skrev om Lars Nilsens riving av to bevaringsverdige funkisvillaer i Bragernesåsen, som eksempel på hans påvirkningskraft.

Da debatten rundt rivingen pågikk, åpnet han på lederplass i Drammens Tidende for en delt løsning; altså at Nilsen fikk rive ett eller to hus, men ikke alle. Slik endte det også ettersom Høyre gikk inn for å tillate riving av to av husene.

Flere mener det var nettopp Myklebusts lederartikkel som åpnet veien for en slik løsning, og Høyre kunne dermed imøtekomme byens rikeste mann i alle fall et godt stykke på vei, samtidig som de også tok litt hensyn til at husene var bevaringsverdige.

Les mer om maktserien her

Har imponert

Ordfører Tore Opdal Hansen er rangert som Drammens fjerde mektigste. Han har en formell rolle som automatisk gir ham mye makt. Samtidig har han en rolle hvor han skal være hele byens ordfører og fronter dermed ikke like sterkt de politiske standpunktene. Den jobben har han overlatt til Baumann.

Men det er ingen tvil om at Opdal Hansen har imponert mange. For ti år siden var det ikke mange som så for seg ham som byens borgermester og i toppen av maktlista.

Selv i hans eget parti var det tvil om han egnet seg som ordførerkandidat. Men etter åtte år som ordfører er det ingen som setter spørsmålstegn ved hans posisjon, og meningsmålingene tyder på at det skal et solid politisk jordskjelv til for at han ikke fortsetter som ordfører i fire år til.

Foran arvtakeren

På de to neste plassene finner vi Nils Fr. Wisløff og Osmund Kaldheim. Wisløff er rangert foran sin etterfølger i rådmannsstolen ettersom han har stått sentralt i samtlige store byutviklingsprosjekter som er gjennomført i Drammen de siste årene.

I tillegg har han fortsatt en sentral rolle i drammenssamfunnet som administrerende direktør i Vestre Viken helseforetak. Det er han som nå leder prosessen med utbyggingen av sykehuset.

Wisløff er glad i heisekraner i byen. Han mener det viser at det skjer noe. Kaldheim deler denne oppfatningen. I tillegg skal han legge til rette for at levekårene i Drammen blir bedre. Det er en særdeles krevende utfordring, samtidig som han skal holde kontroll på kommuneøkonomien.

Her er hele maktlisten:

1. Johan Baumann, gruppeleder i Høyre

2. Kristin Ørmen Johnsen, rektor ved Høgskolen i Buskerud

3. Odd Myklebust, samfunnsredaktør i Drammens Tidende

4. Tore Opdal Hansen, ordfører

5. Nils Wisløff, adm.dir. i Vestre Viken helseforetak

6. Osmund Kaldheim, rådmann

7. Per Øyvind Mørk, daglig leder i Byen Vår Drammen

8. Christian Falck-Pedersen, Ticon-eier

9. Øystein Rognebakke, sivilarkitekt og partner i Halvorsen og Reine og bystyrepolitiker for Høyre

10. Finn Egil Holm, direktør for samfunnskontakt i Vestre Viken helseforetak

11. Arild Eek, byutviklingsdirektør i Drammen kommune

12. Hans Petter Tonum, daglig leder i Drammen Næringslivsforening

13. Geir Arne Bore, ansvarlig redaktør i Drammens Tidende

14. Trond Åsheim, adm.dir. i Union Eiendomsutvikling

15. Terje Aass, adm.dir. i Aass bryggeri

16. Einar Olsen, direktør i Drammen havn

17. Lars Nilsen, konsernsjef i BWG Homes

18. Oddvar Moen, daglig leder i Drammen idrettsråd

19. Stein Foss, adm.dir. i Oceansaver

20. Trond Tostrup, adm.dir. i Sparebanken Øst

Alle sakene i maktserien kan leses i vår e-avis 

Artikkeltags