Bedrift anmeldt for over 200 lovbrudd

Leder ved kjøretøy teknisk i Nedre Buskerud, Widar Stoltz

Leder ved kjøretøy teknisk i Nedre Buskerud, Widar Stoltz Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Statens vegvesen har anmeldt en større bedrift i Buskerud etter å ha avdekket over 200 brudd på kjøre- og hviletidsreglene. – Totalt uakseptabelt, sier Norges Lastebileier-Forbund.

DEL

BUSKERUD: Regelbruddet ble avdekket under en kontroll av Statens vegvesen i fjor.

Bedriften skal ifølge Vegvesenet ha manipulert data fra fartsskrivere og latt sjåførene bytte sjåførkort seg imellom.

– Dette er grove brudd som går på trafikksikkerheten løs. Vi har sett tilfeller hvor sjåfører kjører døgnet rundt. 24 timer uten søvn er faktisk det samme som å ha én i promille, forteller leder ved kjøretøy teknisk i Nedre Buskerud, Widar Stoltz.

Alle som fører tunge kjøretøy er pålagt å ta nødvendige pauser og ikke kjøre for lenge av gangen. Dette registreres ved hjelp av fartsskrivere for hver sjåfør i kjøretøyet.

LES OGSÅ: E134-tunnel nattestenges i 14 uker

Anmeldt til politiet

Vegvesenet har på bakgrunn av regelbruddene levert en 40 sider lang anmeldelse til politiet som inneholder grove brudd på EØS-reglementet.

Stoltz ønsker ikke å gå ut med navnet på bedriften, og heller ikke hvor bedriften holder til.

LES OGSÅ: Mann skadd i utforkjøring i Geithus

– Totalt uakseptabelt

Forbundsleder i Norges Lastebileier-Forbund, Per Madsen, sier han er sjokkert over de grove regelbruddene.

– Jeg kan ikke huske at noe lignende har skjedd tidligere. Særlig dette med kjøring i 24 timer er alvorlig og fullstendig forklastelig.

Madsen tror bedriften kan vente seg en kraftig reaksjon i form av bøter.

– Det er opplagt at det vil bli en kraftig reaksjon for dette. Det er ikke noe annet å vente, sier han.

Vil ikke gi opplysninger

Det er arbeidsgiveren som er ansvarlig for å følge opp kjøringen slik at de ansatte følger reglene om kjøre- og hviletid. I tillegg er arbeidsgiver forpliktet til å føre regelmessige kontroller for å påse at sjåføreren følger reglene, samt laste ned og lagre opplysninger fra sjåførkort og fartsskrivere.

Når Statens vegvesen eller politiet krever det, skal disse opplysningene gjøres tilgjengelig.

– Dette er ikke tilfelle i denne bedriften. Vi har holdt på med denne saken siden i fjor og må stadig be om ytterligere opplysninger. Etter å ha analysert alle dataene er saken anmeldt og videresendt til politiet, sier Stoltz.

Han opplyser også at flere av sjåførene i bedriften er anmeldt etter kontroller langs veien. I løpet av en periode på kun to måneder ble seks sjåfører anmeldt for lovbrudd.

200 sjåfører kontrollert

Hittil i år er 25 bedrifter og nesten 200 sjåfører i Buskerud kontrollert av Vegvesenet. De har avdekket til sammen 351 overtredelser.

– Hensikten med kontrollene er først og fremst på grunn av trafikksikkerheten, men også transportbransjens konkurransevilkår. Det skal ikke lønne seg å svindle, forklarer inspektør Kåre Holtung som jobber daglig med kontroll av bedrifter.

Artikkeltags