Ble oppdaget i Spania

Anniken E. Jørgensen vil ikke at folk skal slutte å kjøpe klær, fordi da mister arbeiderne jobben. – Endringene må komme fra kleskjedene, sier hun.

Anniken E. Jørgensen vil ikke at folk skal slutte å kjøpe klær, fordi da mister arbeiderne jobben. – Endringene må komme fra kleskjedene, sier hun. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Blogger Anniken Englund Jørgensen er blitt spansk medie- yndling etter sine kritiske uttalelser mot H & M tidligere i år.

DEL

DRAMMEN: – Jeg vet ikke sikkert hvordan dette skjedde, men plutselig så ringte den ene spanske avisen og bloggeren etter den andre, forteller Anniken Engholm Jørgensen (18), fra Solbergelva.I januar dro hun og to andre ungdommer med et TV-team til Kambodsja for å dokumentere forholdene i tekstilindustrien. Dette resulterte i TV-serien «Sweat-shop» – dødsbillig mote på Aftenposten.no.

LES OGSÅ: Bloggeren Anniken på videotoppen i mai

Henvendelser fra flere land

I ettertid har Anniken engasjert seg i kampen for å sikre bedre arbeidsforhold og lønn for tekstilarbeiderne.

– Jeg er blitt intervjuet av to aviser og et nettsted allerede. Og har fått flere forespørsler om intervju de neste dagene, blant annet fra riksdekkende ABC forteller hun.

Bloggeren setter stor pris på at budskapet får oppmerksomhet, også utenfor Norges grenser.

– Jeg har brukt hele uken på å svare på henvendelser fra Spania, og også Argentina. Dette er ikke noe nytt, forholdene for tekstilarbeidere i Asia er velkjent, men vi har så lett for å glemme det. Men det nytter å fortsette å presse på slik at klesgigantene ikke får fred, sier hun.

LES OGSÅ: Sluttet å shoppe etter møte med syersker

Krass kritikk

I høst flyttet hun til Stavanger for å ta siste året på Medier og kommunikasjon på videregående, og etter et halvt års pause har hun også begynt å blogge igjen.

I et innlegg tidligere i sommer kom hun med krass kritikk mot Aftenposten hvor hun skrev at hun følte seg som «et brukt objekt», og at Aftenposten etter serien forsøkte å nekte henne å snakke til pressen om vilkårene til tekstilarbeiderne i Kambodsja.

Munnkurv

Hun hevdet videre at avisen gjorde det av frykt for at hun skulle nevne Hennes & Mauritz (H&M) som eksempel på en bedrift som ofte anklages for å benytte underbetalte arbeidere.

Nyhetsredaktør i Aftenposten, Håkon Borud, avviser at avisen har lagt munnkurv på bloggeren.

– Ungdommene var på en «promoturné» for Sweat-shop og da har vi rådet dem til å ikke snakke om H&M. Det er ungdommenes møte med tekstilarbeiderne, og ikke H&M, serien handler om, sier Borud.

LES OGSÅ: Ung blogger (17) slettet Facebook, Twitter og snapchat

Artikkeltags