Drammen: – Jeg våknet to-tre ganger hver natt av at kona slo meg hardt i ryggen. Jeg hadde sluttet å puste og holdt på å kveles, forteller Torfinn Kotte.

Han var sterkt plaget av pustestopp og snorking i årevis. Kotte kunne stoppe å puste opptil 30 ganger hver time. Som oftest bare noen sekunder om gangen, men av og til opp mot ett minutt.

– Det lengste pustestoppet som er registrert varte i 52 sekunder. Etter at jeg begynte med snorkeskinnen, er jeg nede i ett-to stopp per time, sier Kotte.

Luftveiene blokkeres

Torfinn Kotte lider av obstruktiv søvnapné, som oppstår når luftveiene blokkeres i svelget. Dermed får ikke lungene oksygen og man våkner på grunn av oksygenmangel i hjernen.

Personer med søvnapné snorker i tillegg ofte intenst og høylytt. Det kan være ekstremt plagsomt for dem som skal sove i samme rom.

Søvnapné kan behandles med operasjon, pustemaskin eller snorkeskinne. Kotte har vært gjennom en mindre vellykket operasjon og kombinerer nå snorkeskinne og pustemaskin.

– Når jeg bruker pustemaskinen må jeg holde munnen lukket, det trengs ikke når jeg bruker skinnen. Dessuten er den lettere å ta med når jeg skal bort, forteller han.

Les mer om snorkeskinner på Wikipedia.

Istedenfor pustemaskin

Kotte bruker snorkeskinnen Somnodent. Den er laget av plast og festes til tennene i både over- og underkjeven. Skinnen skyver underkjeven fram slik at svelget holdes åpent og luft kan passere fritt.

Tannlege Claus Gamborg Nielsen ved Tannlegesenteret Hvite Smil i Drammen har tilbudt snorkeskinner i tre år. Han mener skinnen passer godt både for vanlige snorkere og for personer med mild til moderat søvnapné.

– Mange sliter med å bruke pustemaskin. For dem kan snorkeskinne være et godt alternativ, sier Gamborg Nielsen.

– Jeg har tilpasset rundt 200 snorkeskinner og de aller fleste har opplevd betydelig bedring. De slutter ikke å puste like ofte og snorkingen blir borte eller kraftig redusert.

Dokumentert virkning

Anders A. Johansson er professor ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Bergen. Han har forsket på snorkeskinner i 15 år i Norge og Sverige.

Johansson leder nå et forskningsprosjekt hvor 80 personer skal prøve slike skinner. De foreløpige resultatene viser god effekt.

– Det er medisinsk dokumentert i mange vitenskapelige studier at skinnene hjelper. Dette er en bedre og mer kostnadseffektiv behandling enn operasjon, sier Johansson til Bergens Tidende.

– 50–60 prosent av de som opereres, får bivirkninger. Snorkeskinnen er helt uten varige, alvorlige bivirkninger.

Må betale selv

I fjor ble rundt tusen nordmenn snorkeoperert. I 2005 var det tilsvarende tallet over 5.200. Til tross for at den norske staten har brukt over 230 millioner kroner på slike operasjoner de fem siste årene, er det ikke dokumentert at de virker.

En nordisk rapport fra Kunnskapssenteret for helsetjenesten viser at både snorkeskinne og pustemaskin virker bedre mot søvnapné enn operasjon.

Mens staten dekker både operasjon og maskin, får man foreløpig ikke refundert utgiftene til snorkeskinne. Den spesialtilpassede skinnen koster nesten 7.000 kroner.

LES OGSÅ: Snorkeskinner kan bli gratis

Alvorlige helseplager

– Det er synd at det ikke er refusjon for dette. De som lider av søvnapné risikerer å få et kortere liv hvis de ikke får hjelp, sier Gamborg Nielsen.

Hyppige oppvåkninger kombinert med oksygenmangel kan gi alvorlige helseproblemer. Kronisk tretthet, depresjon, hodepine, høyt blodtrykk, slag, impotens og hjerte- og karsykdommer er blant plagene søvnapné kan medføre.