DRAMMEN: Politiet har så langt ikke prioritert å undersøke branntomten på Åskollen gård, og sannsynlighet for at spor forsvinner er stor.

Del på Facebook

– Det er meget mulig at spor forsvinner, men våre teknikerne har dessverre ikke hatt tid til å undersøke branntomten, sier Jan Henrik Håkestad, politioverbetjent på taktisk avsnitt i Søndre Buskerud politidistrikt.

Den 29. april ble hovedbygningen på den 154 år gamle gården totalskadd i brann.

LES OGSÅ: Forfall og hærverk på Åskollen gård

 

Spekulerer ikke

Først i neste uke er det planlagt at brannåstedet skal undersøkes, blant annet med spesialutdannet brannhund.

– Har dere mistanke om at brannen er påsatt?

– Vi kan ikke spekulere i noe vi ikke har fått undersøkt, sier Håkestad.

En etterforsker har fått saken på sitt bord, og han skal gjøre noen undersøkelser før teknikerne går løs på brannstedet.

– Blant annet skal vi få oversikt over bygget før teknikerne begynner på jobben de skal gjøre. Bygget er stort, og det vil ta flere uker å grave seg gjennom hele stedet. Vi må jobbe for å finne det sentrale arnestedet og i størst mulig grad få snevret inn stedet man bør begynne å undersøke, sier Håkestad.

LES MER: Vil ha byggeforbud etter brann

Kan slippe unna

Årsaken til at det tar så lang tid før branntomten undersøkes er at teknikerne i søndre Buskerud har hatt veldig stor pågang i det siste.

– Det er utfordrende når det skjer mye på samme tid. Vi har blant annet en drapssak som går foran. Liv og helse går foran denne brannen, sier Håkestad.

Han medgir at dersom noen har gjort noe som har ført til den store brannen, vil de ha god mulighet til å slippe unna fordi eventuelle spor kan ha forsvunnet på grunn av den lange tiden som har gått.

LES OGSÅ: Hovedbygning på Åskollen gård totalskadet i brann

Men finnes det spor av brennbar væske på stedet skal det være mulig å finne det.

– Det har vært tørt siden brannen, og da kan man regne med at slike eventuelle spor ikke vil være så ødelagt som de ville vært om det hadde regnet, sier han.

– Betyr den lange ventetiden at man kanskje ikke får svar på hva brannårsaken er?

– Vi må se hva vi kan eliminere, sier politioverbetjenten.

Strømmen var tilkoblet gården da det brant. Det betyr at også det elektriske anlegget står sentralt i etterforskningen, når den kommer i gang, trolig onsdag neste uke.

LES MER: - Kunne ha vært unngått

Uforståelig

Ståle Sørensen, leder av Drammen Venstre, kan ikke forstå at ikke brannen på Åskollen gård har høyere prioritet hos politiet.

– At den tekniske etterforskningen begynner først neste uke er lovlig sent vil jeg si. Dette er noe jeg mener skulle hatt langt høyere prioritet, sier Sørensen.

Han mener denne saken er viktig for hele byen.

At saken har havnet så langt bak i køen hos politiet, omtaler han som «helt fantastisk».

– Dette viser jo klart hva som er resultatet av at politiet har så dårlige ressurser som de har, sier Sørensen. Han understreker at brannen er en tragedie, uansett årsak.

LES OGSÅ: Landemerke opp i røyk

Vil kjempe

Drammen Venstre er klinkende klare på at området må gjøres om til grøntareal, eller så må bygget bygges opp slik det sto. Eieren har tidligere søkt om å sette opp boliger på området. Begrensningen har vært det gamle bygget som nå er en ruin.

– Dette skal ikke, uansett brannårsak, være et argument for massiv boligutbygging på området. Det faglige argumentet for å hindre videre utbygging har nå falt bort når bygget har brent ned, sier Sørensen. Han sier videre at partiet nå står hardt på at det argumentet ikke skal falle bort.

– Vi sitter dessverre ikke i formannskapet, men vi oppfordrer de partiene som gjør det, til å støtte oss i dette, sier han.

LES MER: - Tragisk for en hel bydel