DRAMMEN: Fraternitas (fra latin brorskap) Drafniensis, er et norsk studentsamfunn (elevsamfunn) ved Drammen videregående skole som ble stiftet 19. november 1850. Medlemmene kalles «fratere».

Wikipedia skriver at bakgrunnen for opprettelsen var at en gruppe mannlige studenter ønsket en forening som skulle ha sine byggesteiner i lyrikk og brorskap.

Dette var et motstykke til det såkalte «lærertyranniet» som fantes på daværende Drammen Latinskole, som skolen het på midten av 1800-tallet.

LES OGSÅ: Jente (16) på sykehus etter å ha spist dyrehjerte på opptaksprøve

Kvinnelig motstykke

De første årene var foreningens navn Silenticium, og samfunnet ble holdt hemmelig. Alle nye medlemmer var utvalgte, og først på slutten av 1800-tallet ble hemmelighetstempelet fjernet. Likevel var møtene fortsatt kun for fratere.

Skolens kvinner var utelukket fra medlemskap i Fraternitas, og i 1911 stiftet de derfor Gevjon, det kvinnelige motstykke til Fraternitas. Her blir medlemmene kalt «gevjer».

I 1950 fylte Fraternitas 100 år, i forbindelse med festivitasen ble det også utgitt en jubileumsbok, Fraternitas Drafniensis – Historien om et skolesamfunn gjennom hundre år av R.A. Lorentzen.

På 60-tallet holdt Einar Gerhardsen foredrag på et medlemsmøtet i skolens gymsal. Dette er et av de få møtene skolens lærer fikk anledning til å delta.

LES OGSÅ: Politiet vil rettlede Gevjon

Sile ut nazister

I de senere årene har Fraternitas blitt kritisert for ritualene rundt opptaket til Fraternitas.

Denne formen for opptak har vært praksis siden andre verdenskrig, og var i henhold til foreningen selv, en metode for å sile ut nazister som prøvde å bli medlem av foreningen.

Drammens Tidende har karakterisert det som «forkastelige innvielsesseremonier» som består av «avstraffelsesmetoder med høye kommandoskrik, fysisk smerte og hemmelige skogsseremonier».

Fraternitas i dag

Det litterære, og fortsatt mannlige, samfunnet eksisterer fremdeles.

I dag som tidligere foregår hovedvekten av aktiviteten rundt punsjbollen og ved regelmessig festing.

Stiftelsesdagen 19. november, markeres fortsatt av dagens fratere, så vel som ferdigstuderte fratere. 161 år etter sin grunnleggelse lever Fraternitas videre.

TIPS OSS: Vet du noe om dette? Har du video, eller vet om andre spesielle ritualer? Tips dt.no på web@dt.no eller ring/send mms til 03232