DRAMMEN: Det er noen av de mange funnene Arbeidstilsynet, politiet, brannvesenet og skattemyndighetene gjorde, da de lørdag kveld aksjonerte mot ni spisesteder i Drammen sentrum.

– Det var skikkelig ille denne gangen, oppsummerer seniorinspektør Tom Egil Leret ved Arbeidstilsynets kontor i Drammen.

LES OGSÅ: Usikkert liv i skjul

Alle hadde feil

Lørdagens aksjon er en del av fellesaksjonen mot sosial dumping i hotell- og restaurantbransjen. Dette var årets tredje aksjon. På de andre aksjonene har også tollmyndighetene og Mattilsynet vært med. Representanter fra de fire myndighetene besøkte til sammen ni serveringssteder på Bragernes og Strømsø.

– Alle virksomhetene kommer til å få brev fra alle myndighetene med en eller annen reaksjon, sier Leret.

Måtte stenge

Til sammen undersøkte aksjonsgruppa 50 ansatte. På tre av de ni serveringsstedene fant de ulovlige arbeidere. Det dreier seg om folk som ikke engang har oppholdstillatelse, asylsøkere med endelig avslag på asylsøknaden.

Ifølge operasjonsleder Magne Lie ved Søndre Buskerud politidistrikt ble alle tre pågrepet og satt i arresten:

  • En mann fra Guinea som jobbet i oppvasken på en restaurant på Bragernes.
  • En mann fra Iran som jobbet på et gatekjøkken på Strømsø.
  • En mann fra Nepal som jobbet som kjøkkensjef på et serveringssted på Strømsø.

Det sistnevnte stedet måtte stenge for kvelden, ettersom de ikke lenger hadde noen kjøkkensjef. De tre mennene vil bli anmeldt og bøtelagt. Arbeidsgiverne kan også regne med å bli anmeldt. Bøtene kan bli på flere titusener kroner.

Vet du noe om dette? Tips oss her eller ring oss på 03232

Alvorlige mangler

Av de 50 ansatte som ble spurt, mangler halvparten arbeidskontrakt. Mange mangler også lønnsslipper og arbeidsplaner.

– Det er rett og slett en del fundamentale rettigheter i arbeidslivet som mangler, sier Leret.

Brannsikkerheten var heller ikke god. Flere hadde sperrede rømningsveier og ukontrollert brannslokningsutstyr. Skattemyndighetene sjekket serveringsstedenes kassabeholdning for å se om de slår inn alt på kassa, eller om noe puttes svart i lomma. På seks av stedene var forholdene slik at de må tilbake for å gjennomføre grundig bokettersyn.

Flere aksjoner

Seniorinspektør Leret i Arbeidstilsynet er sjokkert over hva de fant i helgen, og lover at dette ikke er det siste uanmeldte besøket restaurantbransjen får i år.

– Vi kommer til å gjennomføre flere aksjoner utover året. Og kommer også til å besøke de samme bedriftene flere ganger, varsler han.