Drammen: Therese-forsvinningen var Norges største politietterforskning. I dag er det få som husker noe fra 3. juli 1988.

– Jeg husker at vi var ute å lekte. Det startet å regne, da gikk vi hjem. Vi bodde i blokkene ovenfor hverandre. Vi hadde med oss sykler. Therese kom aldri hjem. Sykkelen hennes ble funnet i oppgangen.

– Vanskelig å etterforske på nytt

Dette er alt bestevenninnen Linda Jorde husker fra den dagen Therese Johannessen forsvant.

Les krimreporterens opplevelse: Det vonde som ikke vil slippe taket

22 år har gått. Kiosken eksisterer ikke lenger. Fjellsenteret er nærmest folketomt. Butikkene er borte. Ligo-senteret assosieres med Åssiden. En grønn mur av trær omkranser lekeplassen der oppflisete tredumper er byttet ut med plastsklie.

Nye familier har flyttet inn i både leilighet 61 i Lauritz Hervigs vei 37 A og i sjette etasje i Lauritz Hervigs vei 75 A. Linda har flyttet fra Fjell og Drammen. Hun er blitt 32 år. Fått egne barn.

Sterkest er minnet om da politiet trampet inn på rommet hennes klokken 2.05 for å spørre henne om Therese.

To menn var mistenkt

1.721 personer ble avhørt av politiet en eller flere ganger i løpet av det første året. 10.640 personer ble sjekket ut i forbindelse med saken. 4.145 biler ble undersøkt. Alle røde Volvoer på Østlandet ble sjekket.

Det kom inn 4.645 tips. 13.685 observasjoner ble registrert. I etterforskningen som ble gjort fra 3. juli 1988 til saken ble lagt på is første gang 30. juni 1989 finnes det ingen observasjoner av verken personer eller biler som kan knyttes til Thomas Quick.

Ved to anledninger ble saken tatt opp igjen etter at det kom inn nye tips i saken. Mellom august og oktober i 1991 ble det spekulert i om en etnisk norsk mann kunne ha bortført Therese. Bakgrunnen var tips om mannens atferd i tiden etter at Therese forsvant. Mannen ble sjekket ut av saken.

Første halvår i 1993 ble det satt i gang ny etterforskning. Denne gangen var en iransk statsborger som bodde på Fjell mistenkt. Etterforskningen ledet ikke til oppklaring av Therese-saken, men mannen ble senere dømt for flere utuktsforhold mot mindreårige jenter på Fjell.

Så Therese i oppgangen

Det første året var politiets teori at en mann i en rød Volvo hadde bortført Therese. En mann var observert i oppgangen i Lauritz Hervigs vei 75 A. Observasjonen var gjort av en 20 år gammel mann som var hjemme på permisjon fra førstegangstjeneste i militæret.
 
Soldaten var sikker på at det var Therese mannen sto og snakket med. 20-åringen hevdet at mannen forsøkte å overtale Therese til å bli med ham. Samtidig hadde en kvinne sett en mann med arr i ansiktet parkere en rød Volvo utenfor Lauritz Hervigs vei.

Både mannen og bilen ble etterlyst, men aldri funnet. I dag tror politiet at denne observasjonen var av en far og hans datter dagen før Therese forsvant.

Den tidligere soldaten er blitt 41 år. Han har flyttet fra Drammen. Han har ikke ønsket å svare på Drammens Tidendes henvendelser.

Stusset på veivalg

I dag er politiets teori at Therese ble borte etter å ha vært å handlet sjokolade og Cola på videokiosken på senteret på Fjell.

Politiet mener at den siste sikre observasjonen av Therese ble gjort inne på kiosken av en 15 år gammel jente som arbeidet der. Til politiet forklarte 15-åringen at hun stusset over at Therese gikk ned det barna kalte for «den skumle veien». En vei som går forbi parkeringsanlegget i kjelleren på Fjellsenteret.

– Jeg husker at hun var innom å handlet og at hun gikk ned trappa. Jeg reagerte på det, for det var ikke logisk å gå ned til parkeringsplassen fordi det gikk en gangbru over til blokkene, sier kioskdama (37) i dag.

Også hun har flyttet fra Drammen. Hun ønsker ikke å snakke noe mer om dagen da Therese forsvant. Hun sier at hun er redd for sine egne barn.

Drammens Tidende har snakket med flere familiemedlemmer til vitnene i saken. De forteller at vitnene har snakket lite om denne dagen i ettertid.

Nær ved å kollidere

Den svenske seriemorderen Thomas Quick fortalte at han la Therese i bilen og kjørte fra Fjell i stor fart. En kvinne skal ha holdt på å kollidere med en bil på samme tidspunkt som Quick skal ha reist fra Fjell. Hun kunne ikke beskrive bilen som kom i høy fart.

Politiet mener dette kan ha vært Quick.