Dropper Aass øl i Drammen

Atle Thommassen (t.v.) ved Pigen og Petter Kittelsen hos utestedet Z vet det kan bli bråk når de nå bytter leverandør av fatøl fra Aass til Carlsberg, men forskjellen på de økonomiske tilbudene ble for stor.

Atle Thommassen (t.v.) ved Pigen og Petter Kittelsen hos utestedet Z vet det kan bli bråk når de nå bytter leverandør av fatøl fra Aass til Carlsberg, men forskjellen på de økonomiske tilbudene ble for stor. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Utestedene Pigen og Z i Drammen skifter til høsten over fra Aass til Carlsberg som leverandør av fatøl.

DEL

DRAMMEN: – Vi vil fortsatt ha Aass-øl på flaske, men det ble til slutt et økonomisk spørsmål om hvilken leverandør vi skulle ha, sier Atle Thommassen, styreleder og eier av Pigen AS.

Del på Facebook

– Vi har vært trofaste mot Aass i 12 år, men nå ble det for stor forskjell på tilbudene, sier Petter Kittelsen i Cosmopolitan AS som driver utestedet Z.

LES OGSÅ: Femdoblet resultat for Aass bryggeri

Nasjonal ølstrid

De to utestedene, som nesten driver vegg-i-vegg på Bragernes torg, er smertelig klare over hvilken konflikt som ligger i det å bytte ut byens lokale bryggeri. Det er mange i Drammen som har friskt i minne striden som oppsto da Skutebrygga byttet fra Aass til Ringnes.

– Ja, det er Carlsberg som eier Ringnes, men det er Carlsberg, verdens tredje mest solgt ølmerke, som skal stå på tappetårnet, sier Petter Kittelsen.

De tre siste årene og så langt i år har det gått økonomisk brukbart for Z, det samme for Pigen. Z har rundt 80 ansatte, de aller fleste på deltid, mens Pigen har rundt 60 personer på lønningslisten.

LES OGSÅ: Aass Bryggeri i spørretimen

- Vi må tenke på bunnlinjen

– Jeg vet at noen sikkert vil reagerer på at vi bytter ut Aass som hovedleverandør, men vi må tenke på bunnlinjen vår og de ansatte, og hvert år må vi nøye gå gjennom alle våre avtaler, sier Atle Thommassen.

Samtidig understreker Thomassen og Kittelsen at både Z og Pigen er spisesteder, og ingen typiske puber hvor øl utgjør hovedomsetningen.

Siste offentlige regnskap for 2009 viser en omsetning for Pigen på 24,3 millioner kroner med resultat før skatt på 228.000, mens Cosmopolitan (Z) omsatte for 21,2 millioner med et resultat på 1,5 millioner.L

LES OGSÅ: Aass Bryggeri ikke bekymret for fremtiden

Avklart med Godset Unionen

For Z, som er et stamsted for Godset Unionen med reduserte priser foran hjemmekamper, så er det ekstra tungt å kutte ut Aass. Derfor har de hatt kontakt med Godset Unionen og forsikret dem om at de fortsatt skal selge Aass på flaske.

Ølsaken engasjerer også på Facebook

Bytte av ølmerke skjer først i september. Til nå har Aass nærmest hatt et monopol på ølmarkedet i Drammen. Ikke minst takket være stor lojalitet blant drammenserne og en sterk venneforening, Drammensølets Venner.

LES OGSÅ: Aass feiret 175 år i Drammen

Aass: - Veldig trist

Jeg synes utestedenes beslutning er veldig trist, men det er deres beslutning og jeg har ikke noen andre kommentarer til det nå, sier direktør Terje Aass i Aass Bryggeri.

Drammens Ølets Venner: - Et dristig trekk

Ove Ohrberg (bildet), formann i Drammens Ølets Venner, synes det er trist at Pigen og Z heller vil servere Carlsberg enn Aass.

– Vi synes selvfølgelig at det er negativt. Vi er ikke imot konkurranse, men vi har jo et eget bryggeri midt i byen. Da synes vi det er trist at de ikke støtter det, sier han, og legger til:

– Det er et dristig trekk. Hvis gjestene ikke liker det, så spørs det om det ikke vil straffe seg.

Likevel skjønner Ohrberg at de to utestedene må tenke økonomi, og velger det billigste alternativet.

LES OGSÅ: Lyst øl selger best

- Øl er blitt urimelig dyrt

– Vi vil ikke ønske lykke til, men forstår at de driver forretning. Med det siste avgiftshoppet, så er øl blitt helt urimelig dyrt. Aass kan neppe konkurrere med de større bryggeriene i pris, mener han.

Ohrberg tror likevel ikke det er stor fare for at mange utesteder vil følge i Pigen og Z sine fotspor.

– Vi frykter det, ja, men tror ikke det vil skje. Aass står stødig i Drammen, sier han.

Artikkeltags