DRAMMEN: Denne helgen starter sommerferien for alvor, og noen vil rett og slett dumpe kjæledyret sitt før de stikker av gårde.
På hjelpesenteret til Dyrebeskyttelsen Norge, Drammen og omland er det stappfullt allerede.
– Her er det inntaksstopp. Vi har dessverre ikke plass til flere, sier leder Aud Vogt Johansen.
Noen av de 35 dyrene er dumpet, noen har bare kommet på avveie, og noen er der fordi eierne har bedt Dyrebeskyttelsen overta.
En del av familien
– De som dumper katten, kaninen eller andre dyr fordi de skal på ferie og det passer plutselig ikke lenger å ha et dyr, bør tenke gjennom hvilken skjebne de overlater dyret til. Er det mulig å kose seg på ferie etter å ha gjort noe slikt, undrer alle vi som bruker all vår fritid på å redde disse stakkars dyrene, sier Vogt Johansen og har en bønn:
– Husk at dyret er en del av familien. Ta derfor med katten i ferieplanleggingen. Det holder ikke å be en nabo legge mat på skålen til katten mens du er borte. Andre dyr spiser den maten. Dyrepensjonat er best.
Mistenkelig ofte oppgir eieren allergi når de vil kvitte seg med pusen. Aud Vogt Johansen og andre dyrevernere tror sånn passelig på den forklaringen i mange tilfeller.
LES OGSÅ: Tett på naturen med Dagfinn Kolberg
– Høysesong hele året
Ferie-allergien, kaller de allergien som kommer veldig brått når det nærmer seg ferietid. Allergien kommer også ofte som kastet på eieren når pusen får kattunger, og den første tiden som søte, små nøster er i ferd med å gå over.
Siden vi reiser mye mer enn før, også utenom sommerferien, er problemet med dumpede og etterlatte kjæledyr blitt et helårsfenomen.
– Det er høysesong og topp hele året, sukker Hilde Johansen Strysse i foreningen «Dyrenes beskytter».
I likhet med Dyrebeskyttelsen jobber foreningen hardt med omplassering av dyr, og ifølge Johansen Strysse blir oppdragene stadig flere.
– Jeg kjenner at jeg gruer meg hver gang telefonen ringer. Det er så mange som ikke vil eller kan ha kattene sine lengre. Katter er ikke noe verdt for folk.
LES OGSÅ: Unngå ferietabbene
Reddet Chris
Tilbake på hjelpesenteret i Kobbervikdalen. Der møter vi katten Chris på isolat. Chris har en spesiell historie. Da han ble funnet hadde han brukket bakbeinet og gikk på tre bein. Kanskje han var påkjørt? Skaden var ikke helt ny og beinet hadde grodd feil sammen.
Nå er Chris operert – med en prislapp 10.000 kroner – og det ser ut til å gå bra.
– Han er en tillitsfull og skjønn pus, sier Aud Vogt Johansen og håper Chris snart får et nytt hjem.
LES OGSÅ: Denne kan koste deg 40.000 kroner
Meldingene strømmer inn
Mattilsynet får stadig flere bekymringsmeldinger om kjæledyr.
– Vi får meldinger så å si daglig. Det er en økende tendens, sier distriktssjef Rita Aina Kvennejorde.
Meldingene gjelder både hund og katt, men mest katter. Og alvorlighetsgraden varierer. I noen tilfeller holder det å veilede eieren litt på telefonen. I den andre enden av skalaen tar Mattilsynet over dyret.
LES OGSÅ: Grevlinguenighet på Åskollen
Grov omsorgssvikt
– Hvis eieren ikke er i stand til å ta hånd om hunden eller katten, må vi gjøre det. Det er et alvorlig skritt som vi må ta når det er snakk om grov omsorgssvikt, forklarer hun.
Det hender folk bare reiser fra et dyr hjemme.
– Det kan man ikke. Ikke katter heller, slår Kvennejorde fast og påpeker at dyrene trenger tilsyn og stell.
Selv om Mattilsynet overtar ansvaret for en hund eller katt som lider, har eieren likevel råderett over dyret. Mattilsynet må ha tillatelse fra eier for å kunne omplassere dyret.
– Hvis ikke eier ønsker det, er avliving dessverre den eneste løsningen med det regelverket vi har i dag.
LES OGSÅ: Plukket 1.700 snegler på én kveld
– Tenk deg godt om
Mattilsynet samarbeider med dyrevernsorganisasjonene om omplassering, hvis det blir løsningen.
Rita Aina Kvennejorde oppfordrer folk innstendig til å tenke seg godt om før de skaffer seg kjæledyr. Og ferie er noe man er nødt til å ta med i vurderingen. For hva gjør vi med dyret da? Har vi råd til det? For det koster å ha forsvarlig pass av kjæledyr, påpeker Kvennejorde og anbefaler katte- eller hundepensjonat.
LES OGSÅ: Ulv i nabolaget skaper følelser
Skal ikke utenlands
Å ta med pus eller Pluto på tur til utlandet fraråder Mattilsyn-sjefen på det sterkeste. Da kan de dra med seg sykdommer hjem, og det er mye å passe på når de skal inn i Norge igjen.
– La dyret få ferie også.
Et annet innstendig råd er å merke kattene sine, slik at det er mulig å finne eieren hvis katten kommer på avveie.
LES OGSÅ: Veterinærer i Norge er tomme for motgift
Mate katten
Alle har en hjelpeplikt dersom de kommer over syke, skadde eller hjelpeløse dyr. Men i disse tider, hvor mange katter er ute på egen hånd fordi matmor eller matfar er på ferie, heller Kvennejorde kaldt vann i blodet på barmhjertige samaritaner:
– Ikke gi katter som tilfeldigvis står på trappen din mat! Hvis du gjør det, påtar du deg ansvaret for dyret. Katten velger da kanskje deg som matmor isteden. Hvis katten blir syk eller skadet, er det da ditt ansvar å sørge for veterinærhjelp, med de kostnadene det medfører.
Foreløpige er ikke mange hunder på ferie-vidvanke. Viking Drammen melder om to-tre i uken. Hvis eieren ikke melder seg, plasseres de i kennel.
LES OGSÅ: Bare se, ikke røre
Jobber hardt med omplassering
Det nytter ikke å komme på dyreklinikk-døren for å få avlivet et friskt dyr. Dét virker det som om folk har skjønt.
– Vi har ingen stor pågang av det vi kan kalle makelighets-avlivinger på grunn av ferie, sier veterinær og daglig leder Einar Rudi ved Drammen Dyreklinikk. En ringerunde til andre dyreklinikker i området bekrefter det samme inntrykket.
– Heldigvis har vi ikke mye av det. Men vi vet at det pleier å bli litt mer når fellesferien setter inn for fullt, sier Ashlee Berg-Johansen ved TAM Dyreklinikk på Liertoppen.
Men noen velger å avlive syke og svært gamle hunder eller andre kjæledyr før ferien. Det synes Rudi er fornuftig.
– Det er en lur måte å gjøre det på, slik at sorgen og savnet blir litt mindre.
Ved dyreklinikkene jobbes det hardt for å få omplassert friske dyr som folk av en eller annen grunn ikke kan ha lenger.
– Vi gjør en iherdig innsats for å få til en løsning og har reddet mange dyreskjebner, sier veterinær og daglig leder ved Åssiden Dyreklinikk, Ingvild Ervik og tar oss med for å hilse på huskatten Erna.
Erna har vært på dyreklinikken lenge og har et nytt hjem i sikte. Ny eier er klar og kommer for å hente Erna så snart hun er hjemme fra ferien. Allergi hos et familiemedlem var årsaken til at Erna måtte omplasseres.
LES OGSÅ: Disse betyr trøbbel i huset ditt