Eks-Taliban-minister (51) fra Drammen kastes ut av landet

Abdul Mohammad Rauf.

Abdul Mohammad Rauf. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Utlendingsnemda (UNE) tar affære «av hensyn til nasjonale interesser» mot bussjåføren fra Drammen. Selv avviser han alle anklager om at han skal være en trussel mot Norge.

DEL

DRAMMEN: Den direkte årsaken til at utvisningen av Abdul Mohammad Rauf (51) nå blir gjennomført, er at han er tidligere dømt for å ha banket opp sin 14-årige datter og truet med å drepe henne mens han sverget på Koranen. Det skriver VG Nett fredag.

Del på Facebook

Utvisningsvedtaket ble først fattet i 2009, men åttebarnsfaren anket saken til Utlendingsnemda. Ifølge VG skal Justisdepartementet i alle hemmelighet ha tatt over saken får å forberede instruksjonssak. Dermed er det regjeringen som nå vil kaste Mohammad ut av landet av mer tungtveiende grunner en familievolden han ble dømt og sonet for i 2008.

Mohammads forsvarer, Advokat Shahzad Nazir, bekrefter ovenfor avisen at de har mottatt varsel fra UNE om utvisning av Mohammad av hensyn til «grunnleggende nasjonale interesser».

LES OGSÅ: På sporet av bin Laden i Drammen

Terrormistenkt bussjåfør

Selv om voldsdommen er årsaken til at Mohammad fikk tilbakekalt sin asylstatus og utvist fra landet, er det andre forhold som har forårsaket alt oppstyret rundt den tidligere Taliban-ministeren bosatt i Drammen.

Fra 2009 har han vært mistenkt for å ha ledet et terrormiljø fra en moske på Grønland i Oslo, og siden har myndighetene jobbet med å få mannen utvist fra landet. I tillegg mener norske myndigheter at eks-taliban-ministeren har pleiet tett kontakt med terrormiljøer i grenseområdene mellom Pakistan og Afghanistan, hvor han har vært på reise med større pengebeløp.

Mohammad skal også ha oppfordret til hellig krig i videoopptak publisert på Internett, noe som skal ha hatt en radikaliserende effekt på islamske miljøer i Norge, mener myndighetene.

Til daglig har Mohammad jobbet som bussjåfør i Nettbuss Drammen, men hvorvidt han fortsatt kjører buss i drammensdistriktet vil ikke Nettbuss kommentere.

- Trussel mot norske og allierte interesser

Det skal være PST og Justisdepartmentet som har instruert UNE om å fatte det nye vedtaket, som nå innebærer utkastelse av Mohammad. Det bekrefter statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet og kommunikasjonssjef Trond Hugubakken i PST ovenfor VG Nett.

- Jeg kan bekrefte at vi har bedt UNE varsle utvisning av en person, som vi mener utgjør en trussel mot norske og allierte interesser, sier statssekretær Lønseth.

- Det stemmer at vi har uttalt oss til Justisdepartementet, som en av flere instanser, sier kommunikasjonssjef Trond Hugubakken i PST.

Avviser anklagene om jihad

Abdul Mohammad Rauf tok nyheten om utvisningen tungt, og avviser alle anklager mot han.

- Han føler at myndighetene har en personlig vendetta mot ham, sier mannens advokat Shahzad Nazir til Drammens Tidende.

Den tidligere taliban-ministeren er uenig i de vurderingene Utlendingsnemda har gjort i forhold til varselet om utvisning.

- Han har holdt foredrag i forhold til praktiske og religiøse temaer. Det kan ha vært tilhørere der som har spurt etter og bedt om retningsveiledende svar når det gjelder jihad, men min klient har aldri oppfordret til dette, og det finnes det heller ingen dokumentasjon på, sier Nazir.

Nå frykter Mohammad for sitt eget liv hvis han blir sendt tilbake til Afghanistan.

- På grunn av samarbeidet med PST frykter han for sitt liv på grunn av tidligere fiender og venner, dersom han blir sendt tilbake til Afghanistan, sier Nazir.

Abdul Mohammad Rauf

Abdul Mohammad Rauf har fått frist til 5. mai med å svare på utvisningsvarselet.

- Vi kommer selvfølgelig til å jobbe for fortsatt opphold i Norge, det finnes ingen grunnlag for å sende han tilbake og han har fått innvilget asyl i Norge, sier Nazir.

Forberedt på rabalder

VG Nett kjenner til at regjeringen angivelig er forberedt på et nytt rabalder på linje med Krekar-saken, og at Mohammad kan komme til å prøve saken i hele det norske rettssystemet.

I motsetning til Krekar-saken har imidlertid Norge en utleveringsavtale med Afghanistan, noe de ikke har med Irak.

I tillegg skal myndighetene ha forsikret seg om at Mohammad ikke risikerer dødsstraff ved retur til hjemlandet, som igjen innebærer at utkastelsen kan gjennomføres hurtigere.

PST aksjonerte

Mohammad har i flere år vært i PSTs terror-søkelys, siden han i 2009 ble mistenkt for å drive ideologisk opplæring i islamske miljøer i Oslo. Da aksjonerte PST mot 25 unge menn de mener planla terroraksjoner i Norge og utlandet. Flere av disse mennene skal den nå 51 år gamle mannen ha hatt kontakt med.

Den tidligere helseministeren i Afghanistan flyktet via Pakistan til Norge i mai 2001, etter å ha forhandlet seg frem til en avtale med PST om familiegjenforening i bytte mot utveksling av hemmelige opplysninger.

Mohammad bosatte seg i Drammen, og i mai 2003 hadde Drammens Tidende et intervju med han hjemme i Drammen.Her fortalte han at han ønsket å leve et mest mulig rolig liv og at han utdannet seg til bussjåfør. Selv karakteriserte han seg som en Taliban-avhopper, og at han brøt med Taliban-styret før 11. september.

Møtte bin Laden flere ganger

Mohammad var helseminister i Afghanistan fra 1996 til 2001. Gjentatte ganger skal han ha møtt Osama bin Laden i Kabul, men til Drammens Tidende sa han at han ikke visste at bin Laden planla terrorangrep mot USA

Åttebarnsfaren skal etter det Drammens Tidende kjenner til være utdannet jurist, med islamske lover som spesialfelt.

Mohammad selv har hele tiden benektet anklagene mot han.

- At jeg er eller har vært en trussel mot Norges sikkerhet, kan ingen bevise fordi det er en blank løgn. Jeg har aldri oppfordret til jihad fordi vi har helt andre utfordringer her i Norge. Vi har bare snakket om hvordan de unge kan integreres i det norske samfunnet, ta til seg det beste fra begge kulturer og forkaste det dårligere, sa Mohammad til TV 2 i 2009.

Artikkeltags