Gå til sidens hovedinnhold

- Et angrep på demokratiet

Artikkelen er over 10 år gammel

Høyreordføreren nekter Ap-kandidaten å møte kommunens ansatte på egen hånd. – Et alvorlig angrep på demokratiet sier Aps partisekretær.

DRAMMEN: Drammen Arbeiderpartis ordførerkandidat Masud Gharahkhani vil ut på besøk i sin nye hjemkommune.

Del på Facebook

Han har planer om å snakke med de ansatte blant annet barnehager, hjemmetjenesten og Senter for rusforebygging. Det får han ikke lov til å gjøre på egen hånd.

Ifølge Drammen kommunes egne retningslinjer må han søke ordfører Tore Opdal Hansen (H) om tillatelse til å besøke kommunens virksomheter.

Det har Drammen Ap gjort, men ordføreren vil heller ha fellesmøter hvor alle de politiske kandidatene får møte sju av de kommunale virksomhetene.

LES OGSÅ: Masud frir til de eldre

Spøk?

At Gharahkhani ikke får møte med de ansatte direkte får flere til å reagere. Aps partisekretær Raymond Johansen (bildet) trodde først det hele var en spøk.

– Jeg har aldri hørt om noe lignende. Jeg mener dette er et alvorlig angrep på demokratiet. Enhver politiker og ikke minst ordførerkandidater burde ha muligheten til å skaffe seg kunnskaper om virksomhetene ute i kommunene, sier han til Drammens Tidende.

Johansen forlanger at Tore O. rydder opp umiddelbart og varsler at han vil kreve at partileder Erna Solberg (H) gjør det om så ikke skjer.

– Høyre har brukt Drammen som et utstillingsvindu. Er dette den slags åpenhet de prøver å fremelske. Er dette deres syn på demokrati?, spør Johansen og kaller det gammeldags.

LES OGSÅ: - Tore O. burde skamme seg

Viktig med kunnskap

Nestleder Stig Magne Pedersen i Drammen Ap er også Gharahkhanis valgkampleder. Han mener det er viktig at ordførerkandidaten får anledning til å snakke direkte med kommunes ansatte.

– Som sentral politiker i bystyret fra høsten blir han jo arbeidsgiver for dem, sier Pedersen som avviser at dette er valgkampstunt.

– Han reiser ikke på besøk for å dele ut flyers, roser eller for å komme i media. Han vil bare snakke med de ansatte. Ordføreren burde jo være glad for at Masud ønsker å bli mer kjent i kommunen, sier Pedersen, og viser til at det blir brukt mot Gharahkhani at han er vokst opp i Øvre Eiker og ikke kan nok om Drammen.

Pedersen synes det er spesielt at man som politiker i byen i det hele tatt må søke ordføreren om å besøke kommunens virksomheter. Når han i tillegg får nei, reagerer partiet.

– Det er en måte å nekte åpenhet og demokrati som ikke hører hjemme i Norge, sier han og mener i likhet med sin partisekretær at det er et angrep på demokratiet.

– Er ordføreren den eneste politikeren som har rett til å besøke de ansatte i kommunen?, spør han.

LES MER: Ap går tøff valgkamp i møte

Beste løsning

Opdal Hansen på sin side understreker at Gharahkhani skal få anledning til å lære mer om kommunens virksomheter på de planlagte fellesmøtene.

– Det er om å gjøre behandle alle likt. Det er flere ordførerkandidater og vi må finne et opplegg som er tilfredsstillende både for virksomhetene og de folkevalgtes behov, sier Opdal Hansen, og mener de har kommet fram til den beste løsningen.

– Jeg hadde trodd at dette er et opplegg som mer enn innfrir forhåpningene. Det er lagt opp til grundige orienteringer, sier han.

Opdal Hansen bekrefter samtidig at Gharahkhani er den eneste som hittil har søkt om ordførerens tillatelse til å besøke kommunale virksomheter.

– Men vi vet av erfaring at det kommer flere.

Retningslinjene for besøk som krever ordførerens velsignelse er ikke behandlet politisk, men skal ha vært presentert for gruppelederne i 2008.

Rådmann Osmund Kaldheim ønsker ikke å kommentere det administrasjonen betegner som «ordførerens saker».

LES OGSÅ: Skal brukes forsiktig

Ønsker politikerne velkommen

Da Arbeiderpartiet tok offisiell kontakt med hovedtillitsvalgt Elisabeth Arntsen i Fagforbundet var hun glad for at en politiker ville komme på besøk.

– Vi er opptatt av at politikerne skal vite hvilke konsekvenser deres vedtak får ute i virksomhetene, sier Arntsen som også står på fjerde plass ved Drammen Aps liste ved kommunevalget.

Hun understreker at hun i denne saken uttaler seg som Fagforbundets hovedtillitsvalgt.

– Jeg synes det er flott at en politiker endelig vil ut til de ansatte og høre hvordan de har det, sier hun om Masud Gharahkhani ønske om å møte kommunens arbeidstakere.

Han skulle vært ute på besøk i en kommunal virksomhet tidligere denne uken, men Ap fikk beskjed fra en leder i denne virksomheten at dette ikke lot seg gjøre.

De hadde fått melding fra ordføreren via rådmannen at det i stedet vil bli arrangert fellesmøter i løpet av våren, en ordning som kom i stand på grunn av Gharahkhanis ønske om besøk.

Arntsen som har vært hovedtillitsvalgt i kommunen i 1998 kan ikke huske at noen har blitt nektet av ordføreren å komme på besøk.

– Jeg er overrasket over at det er kommunes politiske del som sier han ikke har mulighet til å dra på besøk, sier hun.

– Men ute i virksomhetene har de ikke noe annet valg enn å være lojale mot kommunen, sier hun.

Arntsen har fått høre at det er mange som allerede har bedt om å få komme på besøk, men ifølge ordfører Tore Opdal Hansen (H) er det bare Gharahkhani som har søkt.
Aps ordførerkandidat misliker ordførerens taktikk.

– Jeg synes det er oppsiktsvekkende at det brukes så ufine midler for å stoppe muligheten til å lytte til de ansatte, sier Masud Gharahkhani.

LES MER: Trampeklapp for Masud

Kommentarer til denne saken