Etterlyser politisk handlekraft for Dalen kiosk

Eks-ordfører Erik Dalheim kjemper for Dalen kiosk og maner politikerne til kamp om både den opprinnelige husmannsplassen og den rivningstruede kiosken.

Eks-ordfører Erik Dalheim kjemper for Dalen kiosk og maner politikerne til kamp om både den opprinnelige husmannsplassen og den rivningstruede kiosken. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Motorentusiast og tidligere drammensordfører Erik Dalheim maner politikerne til kamp for legendariske Dalen kiosk.

DEL

DRAMMEN: Saken om nedleggelse av Dalen kiosk har engasjert Drammens Tidendes lesere. Den legendariske Dalen kiosk har i flere tiår vært et arnested for både lokale og tilreisende som ønsket seg smak av de berømte wienerpølsene.

Del på Facebook

Men etter at bystyrepolitikerne har gitt rivetillatelse til eier Berit Johansens barndomshjem, ønsker ikke Johansen kiosken livets rett.

LES OGSÅ: Kiosk med ni liv

Kulturminne

Tidligere Drammensordfører og stortingspolitiker for Arbeiderpartiet, Erik Dalheim, har mange gode pølseminner fra Dalen, og vil bevare den legendariske kiosken. Som en ivrig motorentusiast har han tatt med seg mange tilreisende til den omdiskuterte kiosken.

- Jeg har kjøpt pølser der inntil nylig og jeg har tatt med meg venner på besøk i en årrekke. Det har alltid endt med mersalg med en pølse eller to ekstra for de som har vært med, sier Dalheim.

Dalheim mener Dalen Kiosk er et kulturminne som har stor historisk verdi .

- Dalen kiosk er blitt en lokal kuriositet uten vanlig forretningsmessig tradisjon. Med en rivning av kiosken vil vi miste oppmerksomheten om de nære historiebildene i lokalmiljøet, sier eks-ordføreren.

Dalheim mener løsningen allerede er på plass for kioskens videre liv ved å flytte den til Burud i Øvre Eiker, men ser også at både barndomshjemmet til Johansen og kiosken har en direkte sammenheng.

LES OGSÅ: Klart for gravpølse

Etterlyser politisk handlekraft

Nå ønsker Dalheim politisk handlekraft for å bevare både barndomshjemmet og kiosken til eier Berit Johansen.

- Slik jeg har forstått det, er det viktig for Johansen at det også fokuseres på den gamle husmannsplassen, som er en gammel historisk bygning. Drammen kommune bør bidra til at huset kan ivaretas og flyttes til et historisk miljø slik at det kan anvendes til et formål som er riktig i forhold til bygningens historiske verdi, sier Dalheim.

Men den politiske velviljen er foreløpig ikke til stede. Ordfører Tore Opdal Hansen var selv tilstede i april for å få en siste pølse fra den legendariske kiosken. Men ordføreren ser ikke ut til å komme Dalen til unnsetning med det første.

- Vi er ikke en part i denne saken, sier Opdal Hansen.

LES OGSÅ: Mamma overtok pølsebua

Leserstorm

Det skorter imidlertid ikke på kreative forslag til videre drift av kiosken i Drammen i kommentarfeltene på dt.no. Bare det å flytte kiosken ut av Drammen vekker harme hos mange, som mener at kiosken er en del av byens historie.

Mange Dalen-tilhengere foreslår å flytte kiosken til Elveparken på Bragernes Strand eller på Holmenokken, hvor mange lenge har etterlyst et utsalgsted med mat og is.

Andre igjen mener at kiosken burde flyttes til Marienlyst Stadion, for å kunne tilby tilskuerne på Strømsgodset-kampene bedre pølser - og kanskje lokke enda flere tilskuere på kamp. En annen leser mener at kiosken, som representerer et vesentlig stykke kulturhistorie i Drammen, rett og slett hører hjemme på Drammens museum.

Flere har også engasjert seg i saken på Facebook, og flere Dalen-relaterte grupper har sett dagens lys den siste tiden. Kanskje var ikke siste Dalen-pølse solgt og fordøyd allikevel?

KJØR DEBATT!

Artikkeltags