DRAMMEN: - Jeg prøver ikke å glede meg for mye før jeg ser ham på Gardermoen mandag kveld, sier Heidi Fai Enconado.

Helt siden november i fjor har misjonærfamilien levd med usikkerheten om de vil kunne bosette seg i Norge, eller om norske myndigheter ville splitte dem.

LES OGSÅ: Misjonær nektes å komme hjem til Drammen

Fikk avslag

I juni fikk familien avslag på søknaden om oppholdstillatelse for ektemannen Roberto. Årsaken var at Heidi hadde tjent for lite som misjonær i slummen i Manilla på Filippinene.

Mandag morgen denne uken kom kontrabeskjeden fra UDI. Nå får familien likevel etablere seg i Norge.
Inntil videre bor familien i vaktmesterleiligheten i Filadelfia-menigheten i Drammen, hvor Roberto har fått jobb.

Vet ikke hvorfor

- Vi vet ennå ikke hvorfor myndighetene har snudd, men jeg gleder meg til å lese papirene som forklarer hva som er skjedd, sier trebarnsmoren.

LES OGSÅ: Venter på pappa

Da hun ringte ektemannnen Roberto for å fortelle nyheten, ble han målløs.

Ble stum

- Han ble helt stum, før han begynte å gråte. Vi har jo snakket om at han kanskje kunne komme til jul, men har blitt skuffet så mange ganger, forteller Heidi Fai Enconado.

LES OGSÅ: Kan ta over ett år

Hun tror ikke den mye omtalte Navrud-saken har påvirket deres sak, men håper andre familier slipper å gjennomgå det samme. Særlig av hensyn til barna.

Tvangsekteskap

- Historiene har likhetstrekk, men vi har tre barn og har vært gift i 15 år i utlandet. Da er det helt uforståelig at UDI behandler oss under en lov som skal forhindre tvangsekteskap. At jeg skal ha tjent for lite er også rart, fordi vi har levd veldig bra på Filippinene, forteller hun.

Etter 18 års innsats i Manilla-slummen, håper hun å kunne hjelpe mennesker på skyggesiden i Norge. 

Fantastisk i slummen

- Tiden i Manilla har vært fantastisk, både i med- og motgang. Nå vil jeg gjerne bruke energien min på å hjelpe andre til et meningsfylt liv. Jeg vil også kjempe for en lovendring, sier Heidi, som selv er misjonærbarn med bakgrunn fra Thailand.

LES OGSÅ: Drammensere reddet fra vannmassene

Sjokoladekake

- Jeg er veldig glad i den asiatiske kulturen. Det er et herlig folkeslag, sier hun.

Nå gleder de tre barna Tabitha (8), Daniel (11) og Jonas (12) seg stort til pappa kommer.

- De er veldig knyttet til Roberto. Minstejenta har sagt at hun skal bake en tre etasjers sjokoladekake til pappa kommer hjem, forteller den lykkelige trebarnsmoren.