Fem sentrumsbutikker gir opp

Kjell Bjørlow og de andre ansatte hos Jernia Bragernes forsvinner nå fra sentrum.

Kjell Bjørlow og de andre ansatte hos Jernia Bragernes forsvinner nå fra sentrum. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Flere butikker i sentrum gir opp kampen mot kjøpesentrene.

DEL

DRAMMEN: Jernia Bragernes legger ned all drift ved nyttår. Jernvareforretningen, som tidligere het Norløff jernvareforretning, har vært en del av bybildet siden 1885. Nå er det slutt.Manglende parkering, Bybrua som er stengt for trafikk og dårlig tilgjengelighet i sentrum har ført til sviktende omsetning for mange. Også for Jernia.
– Det er ikke godt nok tilrettelagt for handel i sentrum. Konsekvensen er at butikkene sakker akterut og går med tap. Derfor satser vi heller på de to butikkene vi har på CC og Gulskogen, sier kjededirektør Kjetil Wisløff i Jernia.

LES OGSÅ: Tapere i julehandelen

Trist

Kjell Bjørlow har jobbet i jernvarebutikken i til sammen 26 år.

– Dette er bare kjempetrist, sier Bjørlow, og viser til at mange av de som bor i sentrum kommer til å merke at de nå forsvinner.

Han får støtte av en ihuga sentrumskunde.

– Jeg bruker kun sentrumsbutikkene. Det er veldig trist at nok en butikk forsvinner, sier Inger Falch Johannessen, som mener at politikerne snart må få øynene opp for det som skjer.

– I tillegg burde gårdeierne våknet opp, husleien til butikkene står ikke i stil med omsetningen, sier Falch Johannessen.

LES MER: Byen Vår Drammen støtter aksjonen for sentrumshandel

Flere forsvinner

Også den tradisjonsrike herrebutikken A. Halvorsen fra 1934 ser seg nå nødt til å kneppe igjen.

– Kundene uteblir som følge av manglende parkering og generell dårlig tilgjengelighet til sentrum, sier Are Bent Halvorsen.

I fjor feiret butikken 75 års jubileum. Nå er det altså slutt.

– De siste par årene har omsetningen falt bare mer og mer. To og en halv måned før jul stengte politikerne Bybrua, det var spikeren i kisten for meg, sier Halvorsen, som understreker at han neppe blir den siste.

– Jeg kjenner til fire sentrumsbutikker som vurderer å legge ned i løpet av våren, sier Halvorsen.

LES OGSÅ: Kjemper for sentrum

Også undertøysforretningen Triumph i Gågata stenger nå dørene etter fem år.

– Sentrum er i ferd med å dø ut, men politikerne gjør absolutt ingen ting, sier daglig leder Siv Andresen.

Manglende parkering og åpningen av Gulskogen samt at kundene endret vaner etter ombyggingen av Gågata, får skylden for at de nå legge ned.

– Vi har ikke lenger noe valg, vi må være der kundene er, sier Andresen, som i tillegg driver en butikk på Gulskogen senter.

Klesbutikken JC jeans & clothes lå også i Gågata, den ble lagt ned i forrige måned. Heller ikke barnebutikken Bånsull holder ut lenger. Ved nyttår kaster også de inn håndkleet.

LES MER: Vil redde sentrumshandelen

Må gjøre mer

Drammensordfører Tore Opdal Hansen (H) tar tilbakemeldingen på alvor.

– Kommunen gjør sitt og vi skal gjøre mer. Sammen med Byen Vår Drammen og Drammens Næringslivsforening skal vi finne og iverksette flere tiltak for å gjøre sentrum mer attraktivt og aktivt, sier ordføreren.

Han viser blant annet til at det nye parkeringshuset på Strømsø er et av tiltakene som på sikt vil bidra til dette.

I tillegg røper ordføreren at det er flere tiltak under planlegging som vil bedre på situasjonen. Disse kan trå i kraft allerede tidlig neste år om alt går etter planen.

– Men eiendomseierne må også kommer mer på banen og gjøre sitt. Steen & Strøm investerte 1,1 milliarder kroner i Gulskogen. Det er veldig lenge siden jeg har sett store investeringer i sentrum, sier Opdal Hansen.

– Er du avhengige av stabile og gode leietakere, må du også regne med å gjøre en innsats for å skaffe deg det, sier ordføreren, som også peker på at de aller fleste parkeringsplassene i sentrum faktisk er eid av private, og ikke av kommunen.

LES OGSÅ: Åpner for gratis parkering i sentrum

Artikkeltags