DRAMMEN: Hannah Aaby Tømmeraas (5) vil sitte helt foran på rattkjelken og styre. Mormor Nina Aaby (54), «moffa» Ståle Fjæstad (54) og lillesøster Ingrid (1,5) får så vidt plass på det lille setet.

Så setter de utfor bakken på Spiralen i Drammen. Eller, setter utfor er kanskje litt feil uttrykk, for det går ikke særlig fort. I alle fall ikke fort nok for Hannah.

– Dere må gå av. Det blir for tungt, mener hun bestemt.

Det får holde med henne selv, og «moffa» denne turen. Mormor Nina forteller at de låner med seg barnebarna så ofte de kan, og når snøen endelig lavet ned i rause mengder i løpet av lørdagen, var det ikke tvil om hva søndagen skulle brukes til.

– Aking er topp, sier mormoren.

Og når man i tillegg har med seg en sekk med saft, kjeks og godteri er alt lagt til rette for en flott dag i akebakken.

LES OGSÅ: Den store akebakketesten

Mer snø i løpet av uken

Selv om vinteren har vært relativt snøfattig til nå, er det plutselig ti centimeter mer snø på Konnerud søndag enn det var på samme tid i fjor. I løpet av helgen kom det 50 centimeter nysnø.

Som om ikke det var nok varsler meteorologene nå nesten 20 centimeter til i løpet av uken for Drammen. I marka er det nå en snødybde på rundt 90 centimeter, mens det i sentrum er rundt 60 centimeter snødybde.

SJEKK SNØDYBDENE I DITT OMRÅDE HER

Brøytemannskapene har hatt det travelt i helgen, og mange fikk en ryddejobb med snøskuffene søndag morgen. Blant disse var Øystein Rognebakke (39), men han klager ikke.

– Det er mange av oss som liker å gå på ski, og vi er glade nå. Det blir selvfølgelig litt jobb med snømåkingen, men det har vi så innmari godt av, mener han.

LES OGSÅ: Folk krangler så busta fyker i snøkaoset

Sønnen Mathias (9) har ventet lenge på snøen og var lykkelig i går.

– Jeg er kjempeglad. Nå kan jeg endelig ake ned til skolen, og jeg kan ake der hvor vi måker all snøen, sier han, før han løper inn og skifter votter og gjør seg klar for å preparere skiene. Far og sønn skal på skitur og nyte vinteren.

Sprengkulda avlyst

Snøentusiastene kan dessuten glede seg over at snøen blir liggende, da kuldegradene vil holde seg på mellom 2 og 10 minusgrader ut uken.

Opprinnelig varslet meteorologene streng kulde med under 20 minusgrader i drammensregionen natt til tirsdag og onsdag grunnet skyfri himmel. Nå har imidlertid sprengkulda blitt avblåst, og ifølge siste værvarsel vil det ikke bli kaldere enn rundt 10 minusgrader i samme periode.

SJEKK VÆRET HER

Allerede torsdag stiger temperaturen igjen, og meteorolog Per Egil-Haga mener vi får tre-fire kuldegrader på dagtid gjennom helgen.

LES OGSÅ: – Bilene bare sklir av veien

Verdens snødag

Tilbake i akebakken er fem år gamle Hannah på vei tilbake opp bakken med Moffa og rattkjelken. Hun er klar for en ny tur, denne gangen med mormor. Og når de har akt ned og gått opp igjen holder det for en stund.

– Nå er det pause, med litt kjeks og litt drikke, slår femåringen fast.

Hun vet å nyte den snørike dagen til fulle.

Som en liten morsomhet kan vi legge til at snøen kom akkurat i tide til feiringen av verdens aller første internasjonale snødag søndag.

Verdens snødag ble arrangert av Det internasjonale skiforbundet (FIS). Dagen ble feiret med 225 arrangementer i 39 land. I Norge inviterte skiforeningen til langrenns-cross i Holmenkollen, og dagen ble markert på foreningens skiskolesteder.

LES OGSÅ: Slik bør du oppføre deg i skiløypa

SE VIDEO: