DRAMMENREGIONEN: Helgen er her, og ungdommer i Drammen planlegger fest. Ikke hvilken som helst fest, men en GHB-fest. De unge arrangørene vet hva de må gjøre. De plastrer alle senger i huset, for å hindre at spy trekker inn i madrassene. De leier inn vakter som må holde seg edru.

Del på Facebook

Vaktenes oppgave er å legge ungdommene i stabilt sideleie når de besvimer og ringe etter ambulanse dersom de ikke får liv i dem.

– Vaktenes oppgave er altså å sørge for at festdeltakerne ikke dør, sier en politibetjent i narkotikagruppen i Drammen og legger til at dette er vanlige forberedelser foran en GHB-fest.

LES OGSÅ: Familiefedre i 30-årene debuterer med stoffer

Små marginer

– GHB er et stort problem i drammensregionen. Du skal lete lenge etter noe farligere. Det er et stoff som ingen vet helt sikkert hvor mye man tåler av, og det er svært små marginer mellom rus og overdose, sier leder Rune Bakkeli for narkotikagruppen ved Drammen politistasjon.

Flytende GHB, som er det vanligste, blir ofte oppbevart på brusflasker. En vanlig brukerdose er en kork, som tilsvarer rundt tre milliliter. Overdose regnes av leger på rundt sju ml. Det finnes ingen motgift mot GHB. Det er dermed ingen hjelp om du tar en overdose.

LES OGSÅ: Kuttet dopet for datteren

Dyp og farlig rus

Avdelingssjef for medisinsk avdeling på Drammen sykehus, Einar Husebye, sier at grunnen til at GHB er så farlig, er at man blir slått veldig hardt ut.

- GHB-rusen slår hardt, og man går veldig dypt ned i den rusen. Dem vi får inn som har ruset seg på GHB er tyngre inne i rusen, enn dem som har ruset seg på andre stoff. Dersom man faller ut av bevissthet, går man så dypt ned at vitale organer kan svikte. Stopper pusten da, dør man innen kort tid, sier Husebye.

Verre enn heroin

Også tunge rusmisbrukere i Drammen vil betegne det som et av de farligste narkotiske stoffene.

– Jeg har selv brukt mye GHB og mener det er farligere enn heroin. Det handler om hva folk tenker når de tar stoffet. Når det er snakk om heroin er folk bevisst på hva de gjør, fordi de tenker at det er farlig. Mens dersom du ikke kjenner virkningen av GHB raskt er det mange som tar en kork til, og da er det for sent, sier en erfaren rusmisbruker til Drammens Tidende.

Raskt hekta

Ruskonsulenter i Drammen ser også at det er mye GHB i omløp om dagen.

– Vi ser at mange blir veldig raskt hekta på dette stoffet, sier ruskonsulent Alvaro Fernandez-Montenegro ved Senter for rusforebygging i Drammen kommune.

Flere av dem ruskonsulentene kommer borti tar seg en kork for å klare å sove. Mens andre tar GHB for å komme i feststemning og andre igjen bruker det for å få opp sexlysten.

– Det skumle med GHB er at ingen er garantert om man får en god rus eller en overdose. Jeg sto nylig og snakket med ei jente på torget som var blitt kastet ut av vaktene fordi hun virket full og rørete. Plutselig begynte hun å flakke med øynene og ble helt borte. Det går skremmende raskt fra man er i feststemning på GHB til man er nærmest bevisstløs, sier Fernandez-Montenegro.

Politiet håper nå at foreldre våkner opp og tar tak i ungdommene dersom de får antakelser om at tenåringen i huset bruker stoff.

– Finner du for eksempel en halvlitersflaske med noe blankt skvip på podens rom, ikke se en annen vei mens du heller det ut. Ta heller tak i problemet, sier Bakkeli.