– For lett å skille seg

Leder i Buskerud Innvandrerråd, Bijan Gharahkhani, mener det er for lettvint å ty til skilsmisse i dagens Norge.

Leder i Buskerud Innvandrerråd, Bijan Gharahkhani, mener det er for lettvint å ty til skilsmisse i dagens Norge.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Bijan Gharahkhani mener foreldre ikke anstrenger seg nok for å holde familien sammen.

DEL

DRAMMEN: Den markante lederen av Buskerud Innvandrerråd er ikke nådig i sin dom over foreldre som ikke klarer å holde sammen.– Det er for lettvint for enkelte å skille seg. Foreldre kan ikke bare si at de ikke gidder mer. Når man har barn, må man tåle mer, ikke bare gå fra hverandre på grunn av økonomi eller småting. Ektepar og samboere med barn må anstrenge seg mer for å holde familien samlet. De må jobbe mer for å beholde kjærligheten. Jeg er veldig, veldig imot skilsmisse, sier Bijan Gharahkhani.

Han er bekymret for familiestrukturene i det norske samfunnet, hvor så mange kjernefamilier splittes.

Respekt for familien

Vold i et parforhold er eneste gyldige grunn til skilsmisse, mener han.

Gharahkhani viser til at i andre kulturer, blant annet i Iran hvor han selv kommer fra, er det en helt annen respekt for familien. Mange innvandrerkvinner er heller ikke så selvstendige som de norske. Derfor er terskelen for samlivsbrudd mye høyere.

Må bo hos mor

Og hvis skilsmisse er uunngåelig, er ikke innvandrerråd-lederen i tvil om hvor barna skal bo:

– Mor er best til å ta vare på barna. Men barna må også ha god kontakt med far, og det er viktig holde konflikter unna barna.

Innvandrerråd-lederen mener det er bare positivt at hele storfamilien engasjerer seg i samlivsproblemer. Skilsmisse kan unngås ved at familiemedlemmer, med samme kultur og samme språk, prøver å megle og hjelpe til.

– Mange innvandrere er ikke vant til det offentlige hjelpeapparatet vi har i Norge, påpeker Bijan Gharahkani.

Krangler mindre om barna

Hvem som skal ha den daglige omsorgen for barna er ikke så ofte tema når foreldre fra en del ikke-vestlige kulturer kommer til mekling på Familievernkontoret.

– Etnisk norske fedre er mye mer på banen. Derfor blir det flere konflikter rundt den daglige omsorgen. For mange innvandrerpar er det ingen diskusjon, barna skal bo hos mor, forteller daglig leder ved Familievernkontoret Drammen-Kongsberg, Harald Holm Nilssen.

Det er også mindre krangling og konflikter rundt samvær. Far skal ha samvær, ja, men rigide samværsregler er ikke vanlig. Klokkeslett for henting og bringing er ikke tema. Det norske avtaleveldet er da også noe fremmed for en del med innvandrerbakgrunn.

Men om barnefordeling ikke er særlig konfliktfylt, møter meklerne andre utfordringer. Skilsmisse omfatter ikke bare paret, storfamilie og slekt er gjerne involvert. Den som vil bryte ut kan oppleve sterkt press, og i noen tilfeller bli truet. Trusler som del av bildet er mer markert enn blant norske par, ifølge Holm Nilssen.

Artikkeltags