Første spadetak tas i høst

Det er de svenske kunstnerne Thomas Nordstrøm, Jan Stenberg og Christian Sandell, som med mottoet «Scales and Landscapes», har tegnet fasadene på p-huset på Shell-tomta på Strømsø. Fasaden består av stående lameller montert på vegg som gir et tredimensjonalt relieff med myke linjer og kurver som byr på stadig skiftende formasjoner når man beveger seg langs fasadene.

Det er de svenske kunstnerne Thomas Nordstrøm, Jan Stenberg og Christian Sandell, som med mottoet «Scales and Landscapes», har tegnet fasadene på p-huset på Shell-tomta på Strømsø. Fasaden består av stående lameller montert på vegg som gir et tredimensjonalt relieff med myke linjer og kurver som byr på stadig skiftende formasjoner når man beveger seg langs fasadene. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Rundt 350 p-plasser og splitter nye butikkarealer. Det nye parkeringshuset på Strømsø skal stå ferdig tidlig i 2013.

DEL

STRØMSØ: P-huset på den to mål store tomta mellom Shell-stasjonen og Skistadbygget på Strømsø, har vært planlagt og utsatt i årevis. Byggeprosjektet har faktisk vært på trappene helt siden hovedutvalget behandlet saken helt tilbake i 1990. Nå skjer det endelig noe.

Del på Facebook

Tidlig i 2013 skal et splitter nytt parkeringshus i betong, på sju etasjer; halvannen under og fem og en halv over bakken, ca. 1.200 kvadratmeter og med plass til ca. 355 biler over 13 delplan, endelig stå klart på tomta.

I første etasje vil det bli om lag 300 kvadratmeter med butikker ut mot busstoppet i Tordenskiolds gate.

– Det vil trolig bli mindre forretninger som ikke er så arealkrevende. Forretninger som henvender seg til publikum, som kiosker, forteller Paul Røland, daglig leder i Drammen eiendom.

LES OGSÅ: Skeptiske til p-hus på nye Strømsø

Har tatt tid

Ifølge tidligere planer skulle p-huset allerede vært ferdig. Men det var først da rådmann Osmund Kaldheim la fram budsjettet for Drammen kommune i november i fjor at det framkom at det skulle settes av 120 millioner kroner til byggingen. Rådmannen ville begynne i 2011 slik at p-huset sto ferdig våren 2012. Men slik ble det ikke.

– Nytt p-hus vil styrke Strømsø torg som kollektivknutepunkt, og bedre framkommeligheten i hele bydelen, skrev rådmann Kaldheim i en pressemelding den gang.

Ifølge Paul Røland blir første spadetak tatt i løpet av oktober eller november. Hele byggeperioden er beregnet til å ta 12 til 14 måneder. Dermed vil det nye parkeringshuset kunne stå ferdig tidlig på året i 2013.

– Vi håper å komme i gang med byggingen i løpet av kort tid. Kontrakten, byggesaksbehandlingen og valg av entreprenør er ikke helt i boks. Men mye skal være på plass i løpet av september, forteller Røland.

LES OGSÅ: 100 p-plasser forsvinner på stasjonen

Flytoget

Både lokale myndigheter og samferdselsdepartementet har presset på for å få en løsning om p-hus på Drammen jernbanestasjon. Dette var i sin tid en forutsetning for at flytoget skulle komme til byen. ROM-eiendom, NSBs eget eiendomsselskap, har fortsatt p-husplaner, men foreløpig er dette ikke realisert.

Det er meningen at parkeringshuset på Shell-tomta i tillegg til å betjene bilister som må parkere i området, og som skal betjene kunder til Drammensbadet og inntil videre også flytoget. Det nye p-huset vil bestå av tre typer parkeringsplasser: vanlige korttidsplasser, pendlerparkering og langtidsparkering.

– Det vil ha tilbud til alle typer trafikanter, fastslår Røland.

Drammen eiendom er byggherre, men det er Drammen parkering KF som vil drifte det nye parkeringshuset.

Fasaden ser ut som levende bilder

Det er de svenske kunstnerne Thomas Nordstrøm, Jan Stenberg og Christian Sandell, som under mottoet «Scales and Landscapes», har tegnet fasadene på p-huset. Fasaden består av stående lameller montert på veggen, som gir et tredimensjonalt relieff med myke linjer og kurver. Noe som byr på stadig skiftende formasjoner når man beveger seg langs fasadene. «Virkningen er spesielt slående i bilens hastighet; da kan det oppleves nesten som levende bilder», skriver juryen i sin begrunnelse.

Juryen besto av et utvalg sammensatt av to kunstkonsulenter, og representanter fra byplan, Drammen eiendom og Drammen parkering. Etter en prekvalifisering våren/sommeren 2010, ble seks deltakere valgt ut til å levere forslag til fasadenes utforming. Vinneren ble «Scales and Landscapes». Konkurransen er gjennomført i samarbeid med det statlige fagorganet KORO (Kunst i Offentlige Rom), som også støtter prosjektet økonomisk med ca. én million kroner.

Men ikke alle er like fornøyde: «Hva med oss, som bor i leilighetene på andre siden av gata? Vi mister all sol og utsikt. Verdiene på leilighetene kommer til å gå ned. Noen som har tenkt på det.?» Det skriver en som kaller seg beboer i kommentarfeltet. 

Hva mener du om nytt p-hus på Strømsø? Si din mening i kommentarfeltet:

Artikkeltags