DRAMMEN: I fjor sommer giftet Aps ordførerkandidat Masud Gharahkhani seg med sin kjæreste gjennom åtte år, iranske Saloumeh Abbasian, eller Sally som hun kalles blant kjente.

Nå venter de på at søknaden om familiegjenforening skal bli godkjent, slik at hun kan flytte til Drammen.

LES REDAKTØRBLOGGEN: Unaturlige ekteskapsrykter og et naturlig ekteskap

Gharahkhani har vært lite meddelsom om ekteskapet med 26-åringen, som er født og oppvokst i en velstående familie i Teheran og er utdannet interiørdesigner.

– Jeg hadde bestemt meg for å skjerme privatlivet. Selv om jeg er en offentlig person, så angår jo dette også henne. Pluss at jeg ikke vil vekke oppmerksomhet av hensyn til de politiske forholdene i hennes hjemland. Men når jeg får høre rykter om at hun angivelig skal være min kusine, blir jeg forbannet. Særlig når noen forsøker å score politisk gevinst på det, sier Gharahkhani.
 

– Offentlig hemmelighet

Ryktene om slektskap og arrangert ekteskap har etter det Drammens Tidende kjenner til vært et hett samtaletema både i og utenfor det politiske miljøet i Drammen.

Varaordfører Freddy Hoffmann kan bekrefte at ryktene har svirret, blant annet om at ekteskapet skal være arrangert.

– Det er jo et spørsmål som man naturlig stiller seg når det er så mye hemmelighetskremmerier rundt dette ekteskapet. Det snakkes nå både i og utenfor det politiske miljøet og er i ferd med å bli en offentlig hemmelighet. I en slik situasjon er det best å spille med åpne kort, mener Hoffmann. 

LES OGSÅ: – Alt tilsier at dette er arrangert
 

Forbannet på rykter

Det velger Gharahkhani nå å gjøre, etter at Drammens Tidende konfronterte han med ryktene.

– Disse ryktene overrasker meg, siden folk vet hva jeg mener om norsk innvandringspolitikk. Hun er ikke min kusine og det er ikke et arrangert ekteskap, noe jeg jo er imot. Vi giftet oss til og med uten at foreldrene våre var til stede, forteller han.

– Men hvorfor måtte du helt til Iran for å hente kone?

– Jeg liker ikke ordet «hente». Jeg har hatt flere norske kjærester, men slike ting handler jo om følelser. De som kjenner meg vet at det ikke handler om religion eller noe slikt, men om at jeg ville gifte meg med den jeg elsker og som jeg vil dele livet mitt med. At vi lever i et land vi som gir denne muligheten er det viktigste, sier han.

De to møttes på en fest i Teheran da Gharahkhani var der på ferie for åtte år siden. De bestemte seg for å leve på hvert sin kontinent som venner, og traff hverandre av og til på ferier i Europa.

– Men jeg innså at jeg ikke klarte å leve uten henne. Derfor bestemte vi oss for å gifte oss i fjor sommer, forteller ordførerkandidaten.
 
LES OGSÅ: 
Nå er det Masud mot Tore O.

Tung tid

Nå snakkes de på telefonen hver kveld, og pugger persisk-norske ordbøker slik at Abbasian skal være mest mulig forberedt på sin nye tilværelse som drammenser.

– Vi er begge målrettede personer, så hun er fast bestemt på å lære seg norsk så fort som mulig, og så få seg en jobb eller ta mer utdanning. Barn får vi vente med, smiler Gharahkhani.

Han ønsker ikke å koble ekteskapet med sin iranske kone med norsk innvandringspolitikk.

– Folk vet hva jeg står for, og dette endrer ingen ting på det, sier han.

Likevel erfarer han nå selv hvordan det er å stå i kø for å søke om familiegjenforening.

– Ting tar tid, noe som er tungt for oss begge. Derfor blir det en del ferier på oss og mange telefonsamtaler. Sally gleder seg til å leve i et fritt og demokratisk land som Norge, hvor hun også får slippe å gå med hijab, sier han.