Hasj ingen privatsak

Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

En sympatibølge velter nå over Erna Solbergs vararepresentant på Stortinget som har fått ødelagt sin politiske karriere fordi han har røyket hasj. Det mangler ikke lenger på dem som nå bekjenner sine hasjsynder. Blant dem er Leif Auke, Høyre-representant i Drammen bystyre.

DEL

-Hvis jeg tar meg en joint, så er det en privat greie, sier han til DT. Dessverre for Auke tar han feil.

Bruk av hasj er et lovbrudd. Riktig nok er ikke hasjrøyking lenger en alvorlig sak under forutsetning av at hasjen er til eget bruk. Grensen her går ved om lag 15 gram. Under 15 gram blir det et forelegg, over 15 gram vanligvis en straffesak. Juridisk skiller en mellom begrepet «besittelse» av hasj som rammes av legemiddelloven, og «oppbevaring» av hasj som rammes av straffeloven.

På vanlig norsk betyr dette igjen at «besittelse» handler om hasj til eget bruk, mens ved «oppbevaring» er det så store kvanta at det dreier seg om en profesjonell virksomhet, og dermed eventuell smugling, kjøp, og salg. Dersom du tas med over ca én kilo hasj i bagasjen, har du gjort deg skyldig i «grov narkotikaforbrytelse», og risikerer maksimumsstraff.

Å røyke hasj i eget hjem, er en privatsak, hevder mange. Ja, kanskje det. Men for folkevalgte er det likevel annerledes.  Disse er valgt til å representere oss, og fellesskapet har vedtatt en del lover og retningslinjer vi forventer at alle respekterer. Når noen vi har valgt til å representere oss med åpne øyne bryter disse lovene og reglene, så bryter de samtidig kontrakten med egne velgere.

En folkevalgt har to valg: Enten må vedkommende holde seg til samfunnets lover, eller så må vedkommende bruke sin innflytelse til å endre lovene. I mellomtiden må Leif Auke holde seg til lover og regler, ganske enkelt fordi han representerer deg og meg, og dermed også norsk lov.

LES OGSÅ: – Hvis jeg setter meg under kjøkkenvifta med en joint, så er det en privat greie

To menn tatt med marihuana

Ruset sjåfør kjørte inn i stengt tunnel

Artikkeltags