Gå til sidens hovedinnhold

Hemmelighold, rabalder og maktkamp

Artikkelen er over 7 år gammel

Den planlagte utbyggingen på Marienlyst har skapt begeistring og raseri, og et voldsomt engasjement i Drammens Tidendes spalter.

DRAMMEN: Her er stridens kjerne rundt planene for den storstilte utbyggingen:

Idretten

Idretten skulle bli vinneren og få ny storstue til internasjonale arrangementer. Men slik har ikke store deler av idretten følt det. En forutsetning for avtalen er at dagens friidrettsbane fjernes. Kommunen har tilbudt friidretten en ny bane på Åssiden, og det forhandles nå om en innendørshall i tillegg. Det har Idrettsrådet krevd siden sitt årsmøte i fjor.

Etter at skepsisen i idretten økte, understreket politikerne at prosjektet ikke blir noe av, hvis idretten ikke vil. De forlangte samtidig at administrasjonen går inn i en ny og bedre dialog med idretten. Saken skal opp i Drammen idrettsråd den 25. mars.

LES OGSÅ: Kneblet av kommunen

Ticon

Drammen kommune begrunner sitt valg av Ticon som samarbeidspartner med at de har lang og sterk lokal tilhørighet, samt sterk soliditet og likviditet. Christian Falck-Pedersen i Ticon har vært sentral i store byutviklingsprosjekter som Torget Vest og Losjeplassen.

Andre eiendomsaktører har undret seg hvorfor nettopp de har fått mulighet til å utvikle eiendommen.

LES OGSÅ: Her  er Marienlyst-planen

Lovligheten

Kommunen har anledning til å selge en tomt på to forskjellige måter. 1. Legge den ut på anbud. 2. Tomten selges til markedspris etter minst to uavhengige vurderinger. Kommunen og Ticon hentet inn hver sin verdivurdering. Basert på disse blir tomteprisen satt avhengig av hva som bygges.

LES OGSÅ: Et godt prosjekt for byen

Hemmeligholdet

Svært få personer kjente til forhandlingene mellom Ticon og Drammen kommune om utviklingen av området før fiks ferdige planer, kontrakter, og avtaler ble presentert den 30. august 2012. Politikerne i formannskapet ble orientert om avtalen dagen før, men fikk munnkurv og beskjed om ikke å svare pressen.

På pressekonferansen presenterte Falck Pedersen og ordfører Tore Opdal Hansen de storstilte planene sammen, og planla at Drammen skulle bli OL-by. Idrettsfolket er blant dem som ble mest overrasket.

Drammens Tidende ba om innsyn i kjøpsavtalen og verdivurderingene, da det var avgjørende for om avtalen var lovlig. Kommunen avslo innsyn to ganger, og saken ble klaget til Fylkesmannen, hvor DT fikk medhold. Heller ikke politikerne kjente til innholdet i dokumentene før samme dag saken skulle behandles i formannskapet.

LES OGSÅ: Drammensordfører mister tillit

Engasje-mentet

Interessen blusset opp høsten 2013 da tegninger fra Ticons boligplaner ble kjent, og politikerne fikk en sak om plasseringen av den nye storhallen. Leserinnlegg har preget DTs debattsider i mange uker.

LES OGSÅ: Krever åpent folkemøte om Marienlyst

Granskning

I desember 2013 bestemte Kontrollutvalget seg for å se nærmere på Marienlyst-saken, og hva som egentlig skjedde før kommunen ble enige med Ticon om en avtale. Saken behandles tidligst i utvalgets aprilmøte.

Kommentarer til denne saken