DRAMMEN: TV 2 avslørte i går identiteten til flere ekstremister som norske myndigheter frykter mest. Samtlige av personene har sluttet seg til terrororganisasjonen IS, og flere av dem skal nå ha viktige lederroller i den fryktede jihadistgruppen.

TV 2 hevder at én av ekstremistene, en mann i 20-årene fra Bærum, har jobbet ved en skole i Drammen. Hvilken skole er så langt ikke kjent.

Gard Nybro-Nielsen, pressesjef i Drammen kommune, sier til Drammens Tidende at de ikke kjenner til saken.

– Vi har ingen kjennskap til disse opplysningene, sier han.

Leder i IS

En kilde Drammens Tidende har snakket med sier mannen skal ha hatt flere lederroller i IS det siste året. Mannen skal blant annet ha hatt ansvaret for å organisere innreise til Syria.

IS-lederen skal ifølge TV 2 ha bodd hos en norsk fosterfamilie i Bærum før han flyttet til Volda for å studere. Det skal ha vært der han ble radikalisert.

Ekspert på islamsk ekstremisme i Norge, Lars Akerhaug, sier radikaliseringen går raskt.

– Det vi ser er at disse prosessene som oftest går veldig fort. Noen ganger så raskt som to uker. Dette er ofte unge personer som tilsynelatende klarer seg ganske bra i samfunnet, men som i en periode begynner å lete etter en mening med livet.

Akerhaug forteller at flere personer som kommer fra samme område som Bærum-mannen har reist til Syria og sluttet seg til IS de siste årene.

– Dette er et kull med personer i tidlig 20-årene som har vokst opp samtidig, og som har blitt radikalisert omtrent samtidig. Det er et helt miljø som har blitt radikalisert, noe som får ringvirkninger både i Oslo og Drammen.

50 nordmenn

Drammens Tidende har vært i kontakt med politiet i Drammen, som henviser til Tom Hinrichsen, sjef for PST i Søndre Buskerud politidistrikt. Han var tirsdag formiddag ikke tilgjengelig for kommentar.

PSTs hovedkontor i Nydalen i Oslo ønsker ikke å kommentere saken overfor Drammens Tidende.

Hinrichsen har tidligere uttalt at det er cirka 50 nordmenn som har sluttet seg til konflikten i Syria og Irak.

LES OGSÅ: Konkret terrortrussel mot Norge